Műanyag palackok jönnek a borászatban?

Műanyag palackok váltották le a hagyományos üvegeket egyes új-zélandi, amerikai, és francia bortermelők, mivel azok könnyebbek, környezetbarátabbak és ízkímélőbbek – állítják a PET-palackokat használó borászok. Példaként az új-zélandi yealandsi borokat említették, mondván, hogy azok ízén egyáltalán nem változtattak a műanyag palackok, amit elsősorban az bizonyít, hogy az új palackokba töltött Sauvignon Blanc és a Merlot is kitűnően szerepeltek egy vakkóstolásos borversenyen.

A PET-palackok 100 százalékban újrahasznosíthatók, kevesebb energiaráfordítással készülnek, törhetetlenek, könnyebbek és szállításkor is kevesebb helyet foglalnak el, mint üvegből készült elődjeik. „A műanyag palackokra az energiafelhasználás és a gyártás tekintetében is egy pozitív előrelépésként tekintünk” - mondta Michael Wentworth, a Yealands szőlészet illetékese. Nyolcvankilenc százalékkal könnyebb az üvegnél, így az előállításkor és minden egyes szállításkor is spórolunk a szén-dioxid kibocsátással – tette hozzá.

Az MTI beszámolója szerint az Egyesült Államok nyugati részén elterülő Oregon állambeli Naked pincészetben már több mint egy éve használnak PET-palackokat, amelyek elsősorban a könnyű súlyukkal győzték meg a termelőket.

Mindkét borászat 750 milliliteres palackokat használ, amelyek azonban kisebbnek tűnnek egy hagyományos üvegpalackhoz képest. „A vásárlók azt hihetik, hogy nem ugyanazt a mennyiséget kapják, ezért jól láthatóan feltüntetjük a pontos űrtartalmat” – mondta Wentworth.

A francia Boisset családi pincészet a műanyag palackokban is sikerrel értékesíti a Fog Mountain Merlot és a Yellow Jersey borokat Észak-Amerikában, a progresszív csomagolású 2008-as Beaujolais Nouveau fajtával azonban már nem volt ilyen szerencséje. „A hálaadás egy erősen hagyományokra épülő ünnep, ezért a vásárlók egy sokkal tradicionálisabb csomagolást akarnak, vagyis üveget” – mondta Patrick Egan Boisset. Kompromisszumos megoldásként a pincészet azóta a hagyományosnál könnyebb üvegpalackokba tölti a Beaujolais Nouveau borait.

A bordeaux-i székhelyű Szőlő és Bortudományi Intézet aggodalmát fejezte ki az újítás miatt, miután egy tavaly készült tanulmány szerint a műanyagpalackokban tárolt fehérborok mindössze félévig maradnak frissek. Mark Kaufman, a Boisset és Naked pincészetek PET-palackjainak gyártásáról gondoskodó EnVino illetékese azonban visszautasította a tanulmány eredményeit, mondván, a műanyag palackok nem a felnyitásuk előtt több évnyi tárolást igénylő, drága boroknak készülnek. „Azok a borok kevesebb mint a piac három százalékát teszik ki. Mi pedig a másik 97 százalékot célozzuk meg” – zárta rövidre a kérdést  (forrás: Agromonitor).


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.