Műtárgy lett a boroscimke

Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a kisharsányi Vylyan Pincészet, a tárlat november 10. és 29. között tekinthető meg a pécsi Hattyúház Galériában.

A pincészet szerdán az MTI-hez is eljuttatott tájékoztató anyagában felidézte: először 2005-ben adtak lehetőséget arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem harminc év alatti művészeti szakos hallgatói, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói megtervezzék a vállalkozás újborának címkéjét.
Az elmúlt hét évben meghirdetett pályázataikra több mint ezer boroscímke-terv érkezett, közülük a győztesek és mintegy negyven további alkotó munkáit most együtt mutatják be a nagyközönségnek. Az este hat órakor kezdődő megnyitó résztvevőinek újborkóstolóval és mesterszakács által készített finomságokkal is kedveskednek, november 27-én pedig művészpiacot rendeznek.
Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója korábban az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a tárlat jelentős érdeklődésre tart számot, mert a borokra egyre több ember kíváncsi. Bővülnek a fogyasztóknak a borokkal kapcsolatos ismeretei és ebből következően minden érdekes lehet, ami ehhez az italhoz kötődik.
Iványi Emese, a Vylyan pincészet marketingvezetője azt jegyezte meg, hogy egy amerikai borszakíró korábban komoly kritikával illette a magyar borospalackokra kerülő címkéket. Úgy találta, azok világszinten felvállalhatatlanok.
A marketingvezető amellett, hogy hangsúlyozta, ezzel a borászok nem értenek egyet, rámutatott: az elmúlt három évben egész Magyarországon rendkívül fantáziadús és a korábbiaknál egyedibb címkék születtek.
Megítélése szerint a magyar boroscímke-dizájn hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az alkalmazott grafika nagyon érdekes terület lett a borászat számára, amely nemcsak a jó minőségű borokkal, hanem a művészekkel közösen a palackok külső megjelenésével is komoly értékeket teremthet.
A Vylyan idei Bogyólé címkepályázatán az első díjat a korábbi kétszeres második helyezett, Vidákovich Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem festő szakos hallgatója kapta. Az általa tervezett, megszemélyesített poharat ábrázoló boroscímke a pincészet 18 ezer palack zweigelt-portugieser újborát díszíti. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.