Nagy Olaszrizling kóstoló lesz szombaton

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben

Az Olaszrizling Október célkitűzése a rendezvénysorozat 2013-as indulása óta változatlan: a hazai közönség figyelmét felhívni arra, hogy az olaszrizlinget mint egy fontos és változatos fajtát fogyasszák - mondta el az MTI-nek a kóstoló főszervezője. Harsányi Dávid kiemelte, hogy az olaszrizlingre nem szabad csupán könnyed fröccsborként gondolni, mert komoly, testes, fahordós érlelésre alkalmas terroir borként vagy akár késői szüretelésű, édes tételként is találkozni lehet vele.

Fontos visszajelzés az, hogy a borászok ilyen szép számban vesznek részt a szombati sétáló kóstolón, ahol csaknem hetven kiállító kínálja olaszrizlingjeit - jegyezte meg Harsányi Dávid. Mint kiemelte, Balatonfüred-Csopakról és Badacsonyból egyaránt nagy számban képviseltetik magukat a pincészetek, ami mutatja, hogy a Balaton környékén otthonra talált az olaszrizling. Célszerű azonban az ország többi területén is körülnézni, hiszen igen elterjedt szőlőről van szó, ezért kóstolhatók lesznek a somlói, a pécsi, a mátrai, a kunsági, a zalai, a szekszárdi, az egri, az ászár-neszmélyi, a villányi és a hajós-bajai borvidék olaszrizlingjei is.

A szombati kóstoló emellett kitekintést nyújt a Kárpát-medence egyéb termőhelyeire is, így Szlovéniából, Ausztriából, a Felvidékről és Horvátországból is számos pincészet érkezik. A fajtával mélyebben ismerkedni kívánók mesterkurzusokon bővíthetik tudásukat. "Izgalmasnak ígérkezik, hogy az olaszrizlinget a vele egyébként rokonságban nem álló rajnai rizlinggel hasonlítjuk össze Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetőjének formabontó mesterkurzusán" - árulta el a főszervező.

A somlói Kreinbacher Birtok borászának mesterkurzusa szintén azt bizonyítja majd, hogy komoly borok születhetnek ebből a fajtából: Várszegi György négy évjáraton és a legkülönbözőbb stílusokban elkészített hét boron keresztül veszi sorra a nagy olaszrizlingek egyedi jellemzőit - mondta el Harsányi Dávid.

A teljes kiállítói listát és a rendezvénnyel kapcsolatos részletes információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.