Nálunk chips, Dániában zsíradó

Egy kilogramm zsírsav után 16 koronát kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen - adt hírül az MTI-re hivatkozva a Hirado.hu.

Dánia elsőként a világon adót vetett ki az élelmiszerek zsírtartalmára. Szombattól egy kilogramm zsírsav után mintegy 400 forint kell fizetni. Az intézkedéssel mérsékelni akarják a zsírfogyasztást, az egészségesebb táplálkozásra akarják szorítani az embereket. A dánok azonban időben hatalmas készleteket vásároltak fel, míg az iparszövetség "bürokratikus rémálom" miatt panaszkodik.

"Arra kényszerültünk, hogy raktárainkat tonnányi vajjal és margarinnal töltsük fel, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük" - mondta Sören Jörgensen az Arla tejipari konszern munkatársa. Christian Jensen, egy koppenhágai szupermarket vezetője "kaotikus hétről" beszélt. "Rengeteg polc ürült ki. Az emberek teletömték mélyhűtőjüket" - mondta. Mindazonáltal Jensen nem hisz abban, hogy az új adónem befolyásolja az emberek étkezési szokásait. "Ha az emberek süteményre vágynak, akkor megveszik" - nyilatkozta.

A dán iparszövetség egyik szóvivője az új bonyolult rendszer miatt panaszkodott, amely az élelmiszergyártók munkáját növeli meg. Nemcsak az élelmiszer zsírtartalmát kell maguknak kimutatniuk, hanem az előállításkor felhasznált zsírt is, mint például a sütőolajat. Minden élelmiszerre új árat kel megállapítani, amelynek költségeit végül is a fogyasztók állják. (MTI / Hirado.hu)


Mindenkiben ott lakik a költő:  középiskolásokat vár a legendás kávéház

Mindenkiben ott lakik a költő: középiskolásokat vár a legendás kávéház 

A budapesti Centrál Kávéház a XIX. században a magyar irodalmi élet központja volt. Most ezt a régi kort és az irodalom akkori nagy alakjait idézi meg legújabb programjával.
Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét

Eladták Andy Vajna egykori magyarországi üzleteinek ékkövét 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest oldalában működő Nobu Budapestről van szó, amelyet a 2019-ben meghalt Andy Vajna özvegye, Palácsik-Ráthonyi Tímea most más tulajdonosnak adott át.
Járatlan utakon - elindult az új boros kampány

Járatlan utakon - elindult az új boros kampány 

Az idei kampány keretében a három kiemelt borvidékről készült videóban mutatják be az egyes vidékek ikonikus fajtáit.
Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on

Badacsonyi borokat díjaztak a Winelovers Wine Awards-on 

Kilenc borvidéki bor hamarosan a 100 Legjobb bor kiadványban is megjelenik.
Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör!

Már az Oktoberfest sem a régi - egyre jobban fogy az alkoholmentes sör! 

A Nemzeti Sörfőzdék Szövetségének statisztikái is azt mutatják, hogy 2015 óta folyamatosan csökken a sörértékesítés.
Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál

Változó alkoholfogyasztás a világ legnépesebb generációjánál 

A Z generáció a fejlődés és a jövő egyik kulcsa, és most kiderült, hogy lényegesen kevesebb alkoholt fogyaszt, mint az idősebb korosztályok.
Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.