Nálunk chips, Dániában zsíradó

Egy kilogramm zsírsav után 16 koronát kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen - adt hírül az MTI-re hivatkozva a Hirado.hu.

Dánia elsőként a világon adót vetett ki az élelmiszerek zsírtartalmára. Szombattól egy kilogramm zsírsav után mintegy 400 forint kell fizetni. Az intézkedéssel mérsékelni akarják a zsírfogyasztást, az egészségesebb táplálkozásra akarják szorítani az embereket. A dánok azonban időben hatalmas készleteket vásároltak fel, míg az iparszövetség "bürokratikus rémálom" miatt panaszkodik.

"Arra kényszerültünk, hogy raktárainkat tonnányi vajjal és margarinnal töltsük fel, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük" - mondta Sören Jörgensen az Arla tejipari konszern munkatársa. Christian Jensen, egy koppenhágai szupermarket vezetője "kaotikus hétről" beszélt. "Rengeteg polc ürült ki. Az emberek teletömték mélyhűtőjüket" - mondta. Mindazonáltal Jensen nem hisz abban, hogy az új adónem befolyásolja az emberek étkezési szokásait. "Ha az emberek süteményre vágynak, akkor megveszik" - nyilatkozta.

A dán iparszövetség egyik szóvivője az új bonyolult rendszer miatt panaszkodott, amely az élelmiszergyártók munkáját növeli meg. Nemcsak az élelmiszer zsírtartalmát kell maguknak kimutatniuk, hanem az előállításkor felhasznált zsírt is, mint például a sütőolajat. Minden élelmiszerre új árat kel megállapítani, amelynek költségeit végül is a fogyasztók állják. (MTI / Hirado.hu)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.