Nem károsított a vörösiszap Somlón

(MTI) - Hamis néhány borosgazda azon állítása, miszerint a vörösiszap kárt okozott a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre - mondta Somogyi Lajos hegybíró kedden az MTI-nek.

A Somlói hegyközség hegybírója a Népszava keddi számában megjelent írásra reagálva azt mondta: a pertársaság beláthatatlan károkat okoz nemcsak a borvidéknek, hanem az egész régió bortermelőinek, és közvetve az ország borosgazdáinak is, amikor azt állítják, hogy a kiömlő vörösiszapból származó por kárt okozott a szőlőültetvényekben és ellehetetleníti a bortermelést.
Inkorrekt módon hívják fel magukra a figyelmet, és valótlan állításaikkal súlyos károkat okoznak a hazai piacnak és az exportnak egyaránt - mondta Somogyi Lajos. Hozzátette: a vörösiszap-katasztrófáról készült műholdfelvételek igazolják, hogy sem a borvidéket sem a Somló-hegyet nem érte el az iszap. Véleménye szerint "pénzszerzés" állhat a háttérben.
Emlékeztetett arra is, hogy tavaly májusban két egyetem - a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke - és a hegyközség a somlóvásárhelyi önkormányzat vezetésével konzorciumot alakított, és kutatási programot indított az iszapömlésnek a Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására.
Az eddig elvégzett talaj- és levélvizsgálatok szerint a borvidéken a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a megengedett határérték alatt van. A talajmintákat összevetették az agrár környezetgazdálkodási (AKG) programba bevont területeken 2009-ben elvégzett teljes talajanalízis eredményeivel, és a két mintavételi időpont között nem mutatható ki a vörösiszap katasztrófára utaló eltérés - mondta Somogyi Lajos. A levélvizsgálati eredmények, és a 2011-es borokon elvégzett analitikai és érzékszervi vizsgálatok szerint sem jutott káros anyag a Somlói borvidékre. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.