A Somlói hegyközség hegybírója a Népszava keddi számában megjelent írásra reagálva azt mondta: a pertársaság beláthatatlan károkat okoz nemcsak a borvidéknek, hanem az egész régió bortermelőinek, és közvetve az ország borosgazdáinak is, amikor azt állítják, hogy a kiömlő vörösiszapból származó por kárt okozott a szőlőültetvényekben és ellehetetleníti a bortermelést.
Inkorrekt módon hívják fel magukra a figyelmet, és valótlan állításaikkal súlyos károkat okoznak a hazai piacnak és az exportnak egyaránt - mondta Somogyi Lajos. Hozzátette: a vörösiszap-katasztrófáról készült műholdfelvételek igazolják, hogy sem a borvidéket sem a Somló-hegyet nem érte el az iszap. Véleménye szerint "pénzszerzés" állhat a háttérben.
Emlékeztetett arra is, hogy tavaly májusban két egyetem - a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke - és a hegyközség a somlóvásárhelyi önkormányzat vezetésével konzorciumot alakított, és kutatási programot indított az iszapömlésnek a Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására.
Az eddig elvégzett talaj- és levélvizsgálatok szerint a borvidéken a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a megengedett határérték alatt van. A talajmintákat összevetették az agrár környezetgazdálkodási (AKG) programba bevont területeken 2009-ben elvégzett teljes talajanalízis eredményeivel, és a két mintavételi időpont között nem mutatható ki a vörösiszap katasztrófára utaló eltérés - mondta Somogyi Lajos. A levélvizsgálati eredmények, és a 2011-es borokon elvégzett analitikai és érzékszervi vizsgálatok szerint sem jutott káros anyag a Somlói borvidékre. (MTI)
Nem károsított a vörösiszap Somlón
(MTI) - Hamis néhány borosgazda azon állítása, miszerint a vörösiszap kárt okozott a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre - mondta Somogyi Lajos hegybíró kedden az MTI-nek.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.