Nem károsított a vörösiszap Somlón

(MTI) - Hamis néhány borosgazda azon állítása, miszerint a vörösiszap kárt okozott a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre - mondta Somogyi Lajos hegybíró kedden az MTI-nek.

A Somlói hegyközség hegybírója a Népszava keddi számában megjelent írásra reagálva azt mondta: a pertársaság beláthatatlan károkat okoz nemcsak a borvidéknek, hanem az egész régió bortermelőinek, és közvetve az ország borosgazdáinak is, amikor azt állítják, hogy a kiömlő vörösiszapból származó por kárt okozott a szőlőültetvényekben és ellehetetleníti a bortermelést.
Inkorrekt módon hívják fel magukra a figyelmet, és valótlan állításaikkal súlyos károkat okoznak a hazai piacnak és az exportnak egyaránt - mondta Somogyi Lajos. Hozzátette: a vörösiszap-katasztrófáról készült műholdfelvételek igazolják, hogy sem a borvidéket sem a Somló-hegyet nem érte el az iszap. Véleménye szerint "pénzszerzés" állhat a háttérben.
Emlékeztetett arra is, hogy tavaly májusban két egyetem - a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke - és a hegyközség a somlóvásárhelyi önkormányzat vezetésével konzorciumot alakított, és kutatási programot indított az iszapömlésnek a Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására.
Az eddig elvégzett talaj- és levélvizsgálatok szerint a borvidéken a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a megengedett határérték alatt van. A talajmintákat összevetették az agrár környezetgazdálkodási (AKG) programba bevont területeken 2009-ben elvégzett teljes talajanalízis eredményeivel, és a két mintavételi időpont között nem mutatható ki a vörösiszap katasztrófára utaló eltérés - mondta Somogyi Lajos. A levélvizsgálati eredmények, és a 2011-es borokon elvégzett analitikai és érzékszervi vizsgálatok szerint sem jutott káros anyag a Somlói borvidékre. (MTI)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.