Nem sikerült a bravúr, oda az édes álom

Párizsban rendezték meg a jövő évi Lyon-i Cukrász Világbajnokság (Coupe du Monde de la Pâtisserie) európai selejtezőjét, melyen eldőlt, hogy a négyes mezőnyből melyik három csapat képviselheti a kiemeltek mellett a kontinensünket a jövő évi megmérettetésen.

A magyar résztvevők jó eséllyel vágtak neki az útnak, hiszen a meglepően kis mezőnyből mindössze egy csapatot kellett volna maguk mögé utasítani, hogy ott lehessenek a 2013-as döntőben.

Az eredeti versenykiírás szerint nyolc egység küzdött volna, az előzetes versenynaptár szerint a párizsi verseny előtt. Februárban éppen Budapesten került volna sor a kelet-európai előselejtezőre, ahonnan három csapat kvalifikálhatta volna magát a francia fővárosba, ez azonban érdeklődés hiányában elmaradt.

A régiónkat végül így egyedül képviselő magyar csapatot, melyben a Gerbeaud két cukrásza, Kolonics Zoltán és Boóc Judit kapott helyet, a Hungexpo állította össze, és a vásárszervező cég viselte a felkészülés költségeit is – tájékoztatta lapunkat Augusztné Szőcs Ibolya, aki a nemzetközi  zsűri magyar tagjaként vett részt a versenyen.

(Kép: Facebook)

A csapatokat a helyszínen professzionális felszerelés és a legkiválóbb cukrászati alapanyagok várták, hogy megvalósíthassák alkotásaikat, amelyeket egy éve tökéletesítenek a versenyre. A zsűri tagjainak számára nem az alkotás izgalma, hanem a csapatok összesen 75 alkotásának végigkóstolása és precíz rangsorolása jelenti a kihívást. A versenyen nem csak a művészi megjelenés, hanem az ízhatások is nagy súllyal számítanak bele a végeredménybe.

A párizsi vetélkedést az Egyesült Királyság csapata nyerte, második a nemzetközi vérkeringésbe tíz év szünet után visszatérő Dánia lett, míg a harmadik továbbjutó helyet Portugália szerezte meg. A magyarok utolsó reménye a kontinentális selejtezők után odaítélendó három szabadkártya (wild-card) egyike lehet.


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.