Nem tett jót az aszály

(MTI) - Húsz-harminc százalékkal terem kevesebb szőlő az aszály miatt a szekszárdi borvidéken, ahol már egy-egy kései érésű fajta szüretelése is megkezdődött.

A történelmi borvidék borászai az MTI-nek arról számoltak be, hogy a korai fehér fajtákat és a rozéborok alapanyagait kivétel nélkül leszüretelték, és több helyen megkezdték a kadarka, a merlot, a kékfrankos, a zweigelt szedését is.
Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke elmondta: átlagosan 30 százalékkal kisebb a szőlő létartalma; a prémiumszőlők esetében nincs szükség terméskorlátozásra. A kadarka minősége jó, más fajták azonban megsínylették a hőséget és a csapadékhiányt - tette hozzá.
Módos Ernő szekszárdi borász azt mondta: a szőlőnek már most magas - 21-22 fokos - a cukortartalma, egyes fajtáknál azonban drámaian alacsony savtartalmat mértek. Ez egyértelműen a csapadékhiány és a meleg időjárás következménye. Mint mondta, ez szubmediterrán, délies jellegű borokat eredményez, amelyeknek magas az alkoholtartalma, mély színűek, de elveszhet a szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös ízük.
A borvidékhez tartozó bátaszéki hegyközség területén a kékfrankosnál nincs jelentős terméskiesés, más fajtákból - cabernet-ből és merlot-ból - azonban 20-30 százalékkal kevesebb terem - közölte Gelencsér Sándor hegybíró. Példaként említette, hogy az eddigi hektáronként 100-110 mázsás merlot-termés helyett a hozam most 80 mázsa körül alakul.
Az MTI által megkérdezett borászok az alacsonyabb termés miatt szőlő-áremelkedést várnak, a 2.500 hektáros borvidéken 630 hektáron termő kékfrankos kilogrammjáért - minőségtől függően - nettó 110-140 forintos árra számítanak a tavalyi 90-100 forint után.
Eközben az óborkészletek tovább csökkentek: 2010-ben 79 ezer hektoliter óbort tartottak nyilván, becslések szerint ez mostanra a felére csökkent.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta: az idei óbormennyiség összesítését most végzik, de a 2011-es 1,9 millió hektoliternél jelentősen kevesebb bor áll a pincékben.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.