Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

Hét éve hobbinak indult, ma már életcélja, és ebből tartja el a családját: chilipaprikát termeszt az ex-közlekedésmérnök,közbeszerzési szakértő, aki imádja a gasztrot, a főzéssel való babrálást, és mindössze annyit akart elérni, hogy bármikor legyen saját chilipaprikája, amivel fűszerezheti főztjeit.

20 növényt telepített kezdetben, ablakpárkányon nevelgette palántáit. Akkoriban még Angliából, Amerikából szerezte be hozzá a magokat, ma már nem kell ilyen messzire menni, mert Magyarországon is beszerezhetők a növények. Immár 1000 négyzetméteren, a lakhelyüknél, a domboldalon termeszti a chilit, és elárulja a sikeres termesztés titkát is: - bár nálunk eredetileg kemény, agyagos volt a talaj, azonban szerencsére sikerült tőzeggel keverve fellazítanunk. Szalmatakarást kapnak mindig a növényeim, az ötödik szezont kezdik így. Jó a domboldalas megoldás különben, mert a hideg így lemegy a föld felszínéről, és jó a tájolása a talajnak. Június végétől szeptember végéig folyamatosan szüreteljük a termést, és azt is elárulom, már most, februárban elkezdem a nevelést: a palántanevelőszekrényemben ott vannak a kis lakók, kellő fény és a szükséges hőfok kíséretében."

Gábor azt is elárulja, a félárnyékot szeretik erősséget ontó növényei, meg a bőséges öntözést, de vigyázat, a túllocsolás hibájába könnyen eshet bárki chilitermesztő, attól azért óvakodni kell. 

Éttermek, szállodák a megrendelői, háromféle erősségben szállítja termékeit. Van szupererős változat, ebből mindjárt háromféle mód, szószos vagy krémes változatban. Közepesen erőset is kínál, meg egy enyhébb chilit, épp ezt kóstolom, miközben beszélgetünk egyik fő beszállítói helyén, az újpesti Calavera mexikói étteremben, nem merem bevallani a chilik magyar mesterének, hogy nekem ettől az enyhébb változattól is majd' leszakad a fejem.

Folyton változtat, újít, új ízeket talál ki Gábor, azt mondja, kizárólag a saját ízvilága vezeti a keverés során a kezét. Tanítónő felesége naná, hogy otthon minden ételt ízesít a konyhán chilivel, és Gábor örömmel meséli búcsúzásképp, már gyerekeik is módjával ízlelgetik a papa által termesztett chilit.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.