Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

Hét éve hobbinak indult, ma már életcélja, és ebből tartja el a családját: chilipaprikát termeszt az ex-közlekedésmérnök,közbeszerzési szakértő, aki imádja a gasztrot, a főzéssel való babrálást, és mindössze annyit akart elérni, hogy bármikor legyen saját chilipaprikája, amivel fűszerezheti főztjeit.

20 növényt telepített kezdetben, ablakpárkányon nevelgette palántáit. Akkoriban még Angliából, Amerikából szerezte be hozzá a magokat, ma már nem kell ilyen messzire menni, mert Magyarországon is beszerezhetők a növények. Immár 1000 négyzetméteren, a lakhelyüknél, a domboldalon termeszti a chilit, és elárulja a sikeres termesztés titkát is: - bár nálunk eredetileg kemény, agyagos volt a talaj, azonban szerencsére sikerült tőzeggel keverve fellazítanunk. Szalmatakarást kapnak mindig a növényeim, az ötödik szezont kezdik így. Jó a domboldalas megoldás különben, mert a hideg így lemegy a föld felszínéről, és jó a tájolása a talajnak. Június végétől szeptember végéig folyamatosan szüreteljük a termést, és azt is elárulom, már most, februárban elkezdem a nevelést: a palántanevelőszekrényemben ott vannak a kis lakók, kellő fény és a szükséges hőfok kíséretében."

Gábor azt is elárulja, a félárnyékot szeretik erősséget ontó növényei, meg a bőséges öntözést, de vigyázat, a túllocsolás hibájába könnyen eshet bárki chilitermesztő, attól azért óvakodni kell. 

Éttermek, szállodák a megrendelői, háromféle erősségben szállítja termékeit. Van szupererős változat, ebből mindjárt háromféle mód, szószos vagy krémes változatban. Közepesen erőset is kínál, meg egy enyhébb chilit, épp ezt kóstolom, miközben beszélgetünk egyik fő beszállítói helyén, az újpesti Calavera mexikói étteremben, nem merem bevallani a chilik magyar mesterének, hogy nekem ettől az enyhébb változattól is majd' leszakad a fejem.

Folyton változtat, újít, új ízeket talál ki Gábor, azt mondja, kizárólag a saját ízvilága vezeti a keverés során a kezét. Tanítónő felesége naná, hogy otthon minden ételt ízesít a konyhán chilivel, és Gábor örömmel meséli búcsúzásképp, már gyerekeik is módjával ízlelgetik a papa által termesztett chilit.

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.