Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

Hét éve hobbinak indult, ma már életcélja, és ebből tartja el a családját: chilipaprikát termeszt az ex-közlekedésmérnök,közbeszerzési szakértő, aki imádja a gasztrot, a főzéssel való babrálást, és mindössze annyit akart elérni, hogy bármikor legyen saját chilipaprikája, amivel fűszerezheti főztjeit.

20 növényt telepített kezdetben, ablakpárkányon nevelgette palántáit. Akkoriban még Angliából, Amerikából szerezte be hozzá a magokat, ma már nem kell ilyen messzire menni, mert Magyarországon is beszerezhetők a növények. Immár 1000 négyzetméteren, a lakhelyüknél, a domboldalon termeszti a chilit, és elárulja a sikeres termesztés titkát is: - bár nálunk eredetileg kemény, agyagos volt a talaj, azonban szerencsére sikerült tőzeggel keverve fellazítanunk. Szalmatakarást kapnak mindig a növényeim, az ötödik szezont kezdik így. Jó a domboldalas megoldás különben, mert a hideg így lemegy a föld felszínéről, és jó a tájolása a talajnak. Június végétől szeptember végéig folyamatosan szüreteljük a termést, és azt is elárulom, már most, februárban elkezdem a nevelést: a palántanevelőszekrényemben ott vannak a kis lakók, kellő fény és a szükséges hőfok kíséretében."

Gábor azt is elárulja, a félárnyékot szeretik erősséget ontó növényei, meg a bőséges öntözést, de vigyázat, a túllocsolás hibájába könnyen eshet bárki chilitermesztő, attól azért óvakodni kell. 

Éttermek, szállodák a megrendelői, háromféle erősségben szállítja termékeit. Van szupererős változat, ebből mindjárt háromféle mód, szószos vagy krémes változatban. Közepesen erőset is kínál, meg egy enyhébb chilit, épp ezt kóstolom, miközben beszélgetünk egyik fő beszállítói helyén, az újpesti Calavera mexikói étteremben, nem merem bevallani a chilik magyar mesterének, hogy nekem ettől az enyhébb változattól is majd' leszakad a fejem.

Folyton változtat, újít, új ízeket talál ki Gábor, azt mondja, kizárólag a saját ízvilága vezeti a keverés során a kezét. Tanítónő felesége naná, hogy otthon minden ételt ízesít a konyhán chilivel, és Gábor örömmel meséli búcsúzásképp, már gyerekeik is módjával ízlelgetik a papa által termesztett chilit.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.