Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

Hét éve hobbinak indult, ma már életcélja, és ebből tartja el a családját: chilipaprikát termeszt az ex-közlekedésmérnök,közbeszerzési szakértő, aki imádja a gasztrot, a főzéssel való babrálást, és mindössze annyit akart elérni, hogy bármikor legyen saját chilipaprikája, amivel fűszerezheti főztjeit.

20 növényt telepített kezdetben, ablakpárkányon nevelgette palántáit. Akkoriban még Angliából, Amerikából szerezte be hozzá a magokat, ma már nem kell ilyen messzire menni, mert Magyarországon is beszerezhetők a növények. Immár 1000 négyzetméteren, a lakhelyüknél, a domboldalon termeszti a chilit, és elárulja a sikeres termesztés titkát is: - bár nálunk eredetileg kemény, agyagos volt a talaj, azonban szerencsére sikerült tőzeggel keverve fellazítanunk. Szalmatakarást kapnak mindig a növényeim, az ötödik szezont kezdik így. Jó a domboldalas megoldás különben, mert a hideg így lemegy a föld felszínéről, és jó a tájolása a talajnak. Június végétől szeptember végéig folyamatosan szüreteljük a termést, és azt is elárulom, már most, februárban elkezdem a nevelést: a palántanevelőszekrényemben ott vannak a kis lakók, kellő fény és a szükséges hőfok kíséretében."

Gábor azt is elárulja, a félárnyékot szeretik erősséget ontó növényei, meg a bőséges öntözést, de vigyázat, a túllocsolás hibájába könnyen eshet bárki chilitermesztő, attól azért óvakodni kell. 

Éttermek, szállodák a megrendelői, háromféle erősségben szállítja termékeit. Van szupererős változat, ebből mindjárt háromféle mód, szószos vagy krémes változatban. Közepesen erőset is kínál, meg egy enyhébb chilit, épp ezt kóstolom, miközben beszélgetünk egyik fő beszállítói helyén, az újpesti Calavera mexikói étteremben, nem merem bevallani a chilik magyar mesterének, hogy nekem ettől az enyhébb változattól is majd' leszakad a fejem.

Folyton változtat, újít, új ízeket talál ki Gábor, azt mondja, kizárólag a saját ízvilága vezeti a keverés során a kezét. Tanítónő felesége naná, hogy otthon minden ételt ízesít a konyhán chilivel, és Gábor örömmel meséli búcsúzásképp, már gyerekeik is módjával ízlelgetik a papa által termesztett chilit.

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.