Nem tudják emelni a magyar bor árát

Hiába kellene, nem tudja növelni a borok árát a somogyi termelők többsége, a fogyasztók, ugyanis minden árváltozásra érzékenyek. Konyári János hangsúlyozta: még az elmúlt évek fejlesztésének költségeit sem tudták beépíteni az árakba, hiszen a magyar borászoknak még a rossz minőségű, olcsó, külföldi nedűkkel is fel kell venniük a versenyt.

A rossz gazdasági helyzet miatt a magyar fogyasztók inkább az árcímkét, mint a minőségét nézik - véli Buzássy László. A balatonlellei hegybíró úgy véli, a magyar termelőknek kétszer is meg kell gondolniuk, emelnek-e árat.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-A bejövő költségeink egyre magasabbak, itt indulhatunk a gázolajtól, növényvédőszertől, tehát ezt valahogyan érvényesíteni kell a végső értékesítésben, mert ha nem, akkor veszteségesek leszünk, mindenféleképpen árat kellene emelni, az más kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani, hiszen az árképzésnek csak az egyik fele, hogy a termelő mit óhajt, hogy meg tudjon élni, a másik része, hogy mit fogadnak el.

A nagy hazai borászatok többségében hatalmasak fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években, azonban ezeket a költségeket sem tudták beépíteni az árakba.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-Aki nem fejlesztett az elmaradt, hát erről egy közmondás jut eszembe, hogy hogy lesz egy borászból milliomos, úgy hogy előtte milliárdos volt, tehát itt nagyon sok pénzről van szó és nagyon sokat kell befektetni és egy borászat hatalmas költséggel rendelkezik, mert itt mindennek precíznek kell lennie.

Konyári János pincészetében is nagy fejlesztések történtek, ám a somogyi borász azt mondja, akkor sem és most sem tudnak jelentős mértékben árat emelni. A hazai fogyasztók ugyanis képtelenek többet kifizetni egy palack nedüért.

Konyári János, tulajdonos, Konyári Pincészet:
-Azt pedig, hogy a külföldiek ára és a magyar borok ára szerintem ez egy elég csalóka dolog, mert ide szinte a leggyengébb minőségű bort hozzák be és az lehet, hogy olcsóbb mint a magyar bor, de itt szerintem óriási minőségű különbség van, így ezt összehasonlítani nagyon nagyon nehéz lenne, én úgy gondolm, hogy a megfelelő minőséget kéne összehasonlítani, egy jó minőségű magyar bor nagyon drága.

Konyári János hangsúlyozta: az idei év szőlőtermése kiváló minőségű, így nem csoda, ha a termelők megpróltak árat emelni. Így azok a borászatok, akik nem saját maguk termelik, hanem felvásárolják a szőlőt, kénytelen voltak többet adni a gyümölcsért, ezt a többletköltséget pedig a bor árában is szeretnék érvényesíteni.

(Somogy Tv, Híradó)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.