A rossz gazdasági helyzet miatt a magyar fogyasztók inkább az árcímkét, mint a minőségét nézik - véli Buzássy László. A balatonlellei hegybíró úgy véli, a magyar termelőknek kétszer is meg kell gondolniuk, emelnek-e árat.
Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-A bejövő költségeink egyre magasabbak, itt indulhatunk a gázolajtól, növényvédőszertől, tehát ezt valahogyan érvényesíteni kell a végső értékesítésben, mert ha nem, akkor veszteségesek leszünk, mindenféleképpen árat kellene emelni, az más kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani, hiszen az árképzésnek csak az egyik fele, hogy a termelő mit óhajt, hogy meg tudjon élni, a másik része, hogy mit fogadnak el.
A nagy hazai borászatok többségében hatalmasak fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években, azonban ezeket a költségeket sem tudták beépíteni az árakba.
Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-Aki nem fejlesztett az elmaradt, hát erről egy közmondás jut eszembe, hogy hogy lesz egy borászból milliomos, úgy hogy előtte milliárdos volt, tehát itt nagyon sok pénzről van szó és nagyon sokat kell befektetni és egy borászat hatalmas költséggel rendelkezik, mert itt mindennek precíznek kell lennie.
Konyári János pincészetében is nagy fejlesztések történtek, ám a somogyi borász azt mondja, akkor sem és most sem tudnak jelentős mértékben árat emelni. A hazai fogyasztók ugyanis képtelenek többet kifizetni egy palack nedüért.
Konyári János, tulajdonos, Konyári Pincészet:
-Azt pedig, hogy a külföldiek ára és a magyar borok ára szerintem ez egy elég csalóka dolog, mert ide szinte a leggyengébb minőségű bort hozzák be és az lehet, hogy olcsóbb mint a magyar bor, de itt szerintem óriási minőségű különbség van, így ezt összehasonlítani nagyon nagyon nehéz lenne, én úgy gondolm, hogy a megfelelő minőséget kéne összehasonlítani, egy jó minőségű magyar bor nagyon drága.
Konyári János hangsúlyozta: az idei év szőlőtermése kiváló minőségű, így nem csoda, ha a termelők megpróltak árat emelni. Így azok a borászatok, akik nem saját maguk termelik, hanem felvásárolják a szőlőt, kénytelen voltak többet adni a gyümölcsért, ezt a többletköltséget pedig a bor árában is szeretnék érvényesíteni.
(Somogy Tv, Híradó)