Nem tudják emelni a magyar bor árát

Hiába kellene, nem tudja növelni a borok árát a somogyi termelők többsége, a fogyasztók, ugyanis minden árváltozásra érzékenyek. Konyári János hangsúlyozta: még az elmúlt évek fejlesztésének költségeit sem tudták beépíteni az árakba, hiszen a magyar borászoknak még a rossz minőségű, olcsó, külföldi nedűkkel is fel kell venniük a versenyt.

A rossz gazdasági helyzet miatt a magyar fogyasztók inkább az árcímkét, mint a minőségét nézik - véli Buzássy László. A balatonlellei hegybíró úgy véli, a magyar termelőknek kétszer is meg kell gondolniuk, emelnek-e árat.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-A bejövő költségeink egyre magasabbak, itt indulhatunk a gázolajtól, növényvédőszertől, tehát ezt valahogyan érvényesíteni kell a végső értékesítésben, mert ha nem, akkor veszteségesek leszünk, mindenféleképpen árat kellene emelni, az más kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani, hiszen az árképzésnek csak az egyik fele, hogy a termelő mit óhajt, hogy meg tudjon élni, a másik része, hogy mit fogadnak el.

A nagy hazai borászatok többségében hatalmasak fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években, azonban ezeket a költségeket sem tudták beépíteni az árakba.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-Aki nem fejlesztett az elmaradt, hát erről egy közmondás jut eszembe, hogy hogy lesz egy borászból milliomos, úgy hogy előtte milliárdos volt, tehát itt nagyon sok pénzről van szó és nagyon sokat kell befektetni és egy borászat hatalmas költséggel rendelkezik, mert itt mindennek precíznek kell lennie.

Konyári János pincészetében is nagy fejlesztések történtek, ám a somogyi borász azt mondja, akkor sem és most sem tudnak jelentős mértékben árat emelni. A hazai fogyasztók ugyanis képtelenek többet kifizetni egy palack nedüért.

Konyári János, tulajdonos, Konyári Pincészet:
-Azt pedig, hogy a külföldiek ára és a magyar borok ára szerintem ez egy elég csalóka dolog, mert ide szinte a leggyengébb minőségű bort hozzák be és az lehet, hogy olcsóbb mint a magyar bor, de itt szerintem óriási minőségű különbség van, így ezt összehasonlítani nagyon nagyon nehéz lenne, én úgy gondolm, hogy a megfelelő minőséget kéne összehasonlítani, egy jó minőségű magyar bor nagyon drága.

Konyári János hangsúlyozta: az idei év szőlőtermése kiváló minőségű, így nem csoda, ha a termelők megpróltak árat emelni. Így azok a borászatok, akik nem saját maguk termelik, hanem felvásárolják a szőlőt, kénytelen voltak többet adni a gyümölcsért, ezt a többletköltséget pedig a bor árában is szeretnék érvényesíteni.

(Somogy Tv, Híradó)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.