Nem tudják emelni a magyar bor árát

Hiába kellene, nem tudja növelni a borok árát a somogyi termelők többsége, a fogyasztók, ugyanis minden árváltozásra érzékenyek. Konyári János hangsúlyozta: még az elmúlt évek fejlesztésének költségeit sem tudták beépíteni az árakba, hiszen a magyar borászoknak még a rossz minőségű, olcsó, külföldi nedűkkel is fel kell venniük a versenyt.

A rossz gazdasági helyzet miatt a magyar fogyasztók inkább az árcímkét, mint a minőségét nézik - véli Buzássy László. A balatonlellei hegybíró úgy véli, a magyar termelőknek kétszer is meg kell gondolniuk, emelnek-e árat.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-A bejövő költségeink egyre magasabbak, itt indulhatunk a gázolajtól, növényvédőszertől, tehát ezt valahogyan érvényesíteni kell a végső értékesítésben, mert ha nem, akkor veszteségesek leszünk, mindenféleképpen árat kellene emelni, az más kérdés, hogy ezt hogyan tudjuk megoldani, hiszen az árképzésnek csak az egyik fele, hogy a termelő mit óhajt, hogy meg tudjon élni, a másik része, hogy mit fogadnak el.

A nagy hazai borászatok többségében hatalmasak fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt években, azonban ezeket a költségeket sem tudták beépíteni az árakba.

Buzássy László, hegybíró, Balatonlelle:
-Aki nem fejlesztett az elmaradt, hát erről egy közmondás jut eszembe, hogy hogy lesz egy borászból milliomos, úgy hogy előtte milliárdos volt, tehát itt nagyon sok pénzről van szó és nagyon sokat kell befektetni és egy borászat hatalmas költséggel rendelkezik, mert itt mindennek precíznek kell lennie.

Konyári János pincészetében is nagy fejlesztések történtek, ám a somogyi borász azt mondja, akkor sem és most sem tudnak jelentős mértékben árat emelni. A hazai fogyasztók ugyanis képtelenek többet kifizetni egy palack nedüért.

Konyári János, tulajdonos, Konyári Pincészet:
-Azt pedig, hogy a külföldiek ára és a magyar borok ára szerintem ez egy elég csalóka dolog, mert ide szinte a leggyengébb minőségű bort hozzák be és az lehet, hogy olcsóbb mint a magyar bor, de itt szerintem óriási minőségű különbség van, így ezt összehasonlítani nagyon nagyon nehéz lenne, én úgy gondolm, hogy a megfelelő minőséget kéne összehasonlítani, egy jó minőségű magyar bor nagyon drága.

Konyári János hangsúlyozta: az idei év szőlőtermése kiváló minőségű, így nem csoda, ha a termelők megpróltak árat emelni. Így azok a borászatok, akik nem saját maguk termelik, hanem felvásárolják a szőlőt, kénytelen voltak többet adni a gyümölcsért, ezt a többletköltséget pedig a bor árában is szeretnék érvényesíteni.

(Somogy Tv, Híradó)


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.