Németh Zsolt a konyhaművészet és borászat fontosságáról

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatának fontosságára, továbbá a bor- és konyhakultúra országimázs-formáló hatására hívta fel a figyelmet a külképviseleti séfeknek tartott továbbképzésen.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2012. április 19-én – a magyar külképviseleteken dolgozó séfeknek tartott egyhetes továbbképzés borokról és borkorcsolyákról szóló napján – a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatára hívta fel a figyelmet. „Vendégnek lenni a legfinomabb és legfárasztóbb rabságok egyike. Mert hasztalan mondják a háziak: »Nálunk a vendég azt csinál, amit akar! Kel é fekszik, amikor akar! Azt eszi, amit akar! Nem kell törődni a háziakkal!... « – természetesen egyebet sem csinálnak a vendégek és háziak, mint reggeltől estig törődnek egymással, figyelik egymás óhajait és életrendjét, alkalmazkodnak egymáshoz.” – idézte Márai Sándor Füveskönyvének A vendégeskedésről című írását. Mint mondta, Márai gondolatai a vendégség egy különleges fajtájára, a protokolláris találkozókra, így ebédekre és vacsorákra is jól illenek. Meghatározott rendben zajló étkezések, amelyekhez – legyen bármilyen is az étel – mosolyogni kell, hiszen több mint illetlenség lenne jelezni a vendéglátó, azaz fogadó félnek, hogy hideg a leves, rágós a kacsa, ecetes a bor. Németh Zsolt elmondta, hogy ezek az apróságok – legyen bármennyire fontos is a tárgyalási téma, amiért tulajdonképpen asztalhoz ültek a felek – alaposan el tudják rontani bárkinek a kedvét. Ezzel szemben egy mesterien elkészített menü és a hozzá tökéletesen illő bor megadja az alapot ahhoz, hogy a felek a tárgyaló (vagy fehér) asztalnál dűlőre jussanak, hiszen eleve megelégedéssel töltik el a vendéget, ennek érzete pedig a vendéglátót, tette hozzá a parlamenti államtitkár.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a külképviseleteinken dolgozó séfekre mindezért nagy felelősség hárul: mindig a legjobbat kell az asztalra tenniük, hiszen ők alapozzák meg a beszélgetések és tárgyalások sikerességét, s egyben ők mutatják be az egyik fő büszkeségünket, a magyar gasztro- és borkultúrát. (kormany.hu) 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.