Németh Zsolt a konyhaművészet és borászat fontosságáról

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatának fontosságára, továbbá a bor- és konyhakultúra országimázs-formáló hatására hívta fel a figyelmet a külképviseleti séfeknek tartott továbbképzésen.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2012. április 19-én – a magyar külképviseleteken dolgozó séfeknek tartott egyhetes továbbképzés borokról és borkorcsolyákról szóló napján – a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatára hívta fel a figyelmet. „Vendégnek lenni a legfinomabb és legfárasztóbb rabságok egyike. Mert hasztalan mondják a háziak: »Nálunk a vendég azt csinál, amit akar! Kel é fekszik, amikor akar! Azt eszi, amit akar! Nem kell törődni a háziakkal!... « – természetesen egyebet sem csinálnak a vendégek és háziak, mint reggeltől estig törődnek egymással, figyelik egymás óhajait és életrendjét, alkalmazkodnak egymáshoz.” – idézte Márai Sándor Füveskönyvének A vendégeskedésről című írását. Mint mondta, Márai gondolatai a vendégség egy különleges fajtájára, a protokolláris találkozókra, így ebédekre és vacsorákra is jól illenek. Meghatározott rendben zajló étkezések, amelyekhez – legyen bármilyen is az étel – mosolyogni kell, hiszen több mint illetlenség lenne jelezni a vendéglátó, azaz fogadó félnek, hogy hideg a leves, rágós a kacsa, ecetes a bor. Németh Zsolt elmondta, hogy ezek az apróságok – legyen bármennyire fontos is a tárgyalási téma, amiért tulajdonképpen asztalhoz ültek a felek – alaposan el tudják rontani bárkinek a kedvét. Ezzel szemben egy mesterien elkészített menü és a hozzá tökéletesen illő bor megadja az alapot ahhoz, hogy a felek a tárgyaló (vagy fehér) asztalnál dűlőre jussanak, hiszen eleve megelégedéssel töltik el a vendéget, ennek érzete pedig a vendéglátót, tette hozzá a parlamenti államtitkár.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a külképviseleteinken dolgozó séfekre mindezért nagy felelősség hárul: mindig a legjobbat kell az asztalra tenniük, hiszen ők alapozzák meg a beszélgetések és tárgyalások sikerességét, s egyben ők mutatják be az egyik fő büszkeségünket, a magyar gasztro- és borkultúrát. (kormany.hu) 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.