Németh Zsolt a konyhaművészet és borászat fontosságáról

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatának fontosságára, továbbá a bor- és konyhakultúra országimázs-formáló hatására hívta fel a figyelmet a külképviseleti séfeknek tartott továbbképzésen.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2012. április 19-én – a magyar külképviseleteken dolgozó séfeknek tartott egyhetes továbbképzés borokról és borkorcsolyákról szóló napján – a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatára hívta fel a figyelmet. „Vendégnek lenni a legfinomabb és legfárasztóbb rabságok egyike. Mert hasztalan mondják a háziak: »Nálunk a vendég azt csinál, amit akar! Kel é fekszik, amikor akar! Azt eszi, amit akar! Nem kell törődni a háziakkal!... « – természetesen egyebet sem csinálnak a vendégek és háziak, mint reggeltől estig törődnek egymással, figyelik egymás óhajait és életrendjét, alkalmazkodnak egymáshoz.” – idézte Márai Sándor Füveskönyvének A vendégeskedésről című írását. Mint mondta, Márai gondolatai a vendégség egy különleges fajtájára, a protokolláris találkozókra, így ebédekre és vacsorákra is jól illenek. Meghatározott rendben zajló étkezések, amelyekhez – legyen bármilyen is az étel – mosolyogni kell, hiszen több mint illetlenség lenne jelezni a vendéglátó, azaz fogadó félnek, hogy hideg a leves, rágós a kacsa, ecetes a bor. Németh Zsolt elmondta, hogy ezek az apróságok – legyen bármennyire fontos is a tárgyalási téma, amiért tulajdonképpen asztalhoz ültek a felek – alaposan el tudják rontani bárkinek a kedvét. Ezzel szemben egy mesterien elkészített menü és a hozzá tökéletesen illő bor megadja az alapot ahhoz, hogy a felek a tárgyaló (vagy fehér) asztalnál dűlőre jussanak, hiszen eleve megelégedéssel töltik el a vendéget, ennek érzete pedig a vendéglátót, tette hozzá a parlamenti államtitkár.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a külképviseleteinken dolgozó séfekre mindezért nagy felelősség hárul: mindig a legjobbat kell az asztalra tenniük, hiszen ők alapozzák meg a beszélgetések és tárgyalások sikerességét, s egyben ők mutatják be az egyik fő büszkeségünket, a magyar gasztro- és borkultúrát. (kormany.hu) 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.