Nincs áram, nem nyit ki az étterem, utcára kerülhetnek a dolgozók

Október 1. óta várnak az áramra a kaposvári Kossuth téri luxuspalota beruházói. Emiatt késve nyílik meg az épületben lévő étterem, és félő, hogy napokon belül 18 dolgozót utcára is tehetnek.

Teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került a beruházó, a galériás éttermet már gőzölt bambusztapéta díszíti, rejtett LED-lámpák sokaságát építették a falba, s a hatalmas, 28 égős csillárt, a süteményes és szendvicses pultot is megvásárolták. Nem működik a méregdrága kávéfőző gép sem. Az áramot ugyanis nem vezették be az épületbe – írja a sonline.hu.

Koromsötét uralkodik a bárba vezető folyosón, a tárolókban és a mellékhelyiségekben. Egyedül csak ott van világosság, ahol néhány munkás reflektorfény mellett dolgozik. Hosszan kígyózó vezetéken kapják az energiát, persze ők is csupán ideiglenes áramot használnak.

– Hiába kértünk, könyörögtünk, de semmi se változott – dohogott Karalyos Józsf, a Főtér Kft. igazgatója. Kálváriájuk hónapok óta tart. Elmondta: a Főtér Kft. még 2009. augusztusában közel 11,5 millió forintot fizetett az E.ON-nak, hogy növelje az épület áramteljesítményét. A szolgáltató ajánlatában a vállalt határidő 2009. október 1. volt, de a szerződésben már az szerepel, hogy egy éven belül végzi el a munkát. Ez a határidő augusztus 6-án jár le.

Karalyos József az utóbbi hónapokban sűrűn levelezett és beszélt a szolgáltató munkatársaival, többször kilincselt az E.ON irodában, de nem jutott dűlőre. Azt mondta: ígéretek özönét kapta. Utoljára április 27-én azzal hitegették, hogy május elején teljesítik a kérését. Persze nem csupán a vendéglőt és a 28 lakást építtető beruházónál verte ki a biztosítékot az áram-szolgáltató. A felszolgálók, szakácsok, kisegítő alkalmazottak tegnap is munka nélkül lézengtek a félhomályos csarnokban. A dolgozók aggódva figyelik a fejleményeket.

– Katasztrófa az egész: arra számítottam, hogy pakolunk, berendezzük az éttermet és dolgozunk – mérgelődött egyikük. – Ehelyett álldogálunk és reménykedünk, hogy végre tiszteletüket teszik az áramszolgáltató munkatársai. A bizonytalanság a legrosszabb.

Karalyos utoljára szerdán találkozott személyesen az E.ON egyik vezető munkatársával. Levelet nyújtott át, amely egyebek mellett arról szólt: cégüknek minden nap késés milliós nagyságrendű kárt okoz. Napokon belül tizennyolc ember munkaviszonyát lesznek kénytelenek megszüntetni. Ha szerda délelőtt nem kötik be a villanyt, úgy a Kossuth téren tiltakozó akciót kezdenek az E.ON eljárása ellen.

– Az egész eljárás során a kaposvári önkormányzat műszaki osztálya tisztességes, korrekt hozzáállása példaértékű volt – hangoztatta Karalyos. – A Teleki utcai szállónál egy transzformátor van, ahol az elektromos teljesítménynövekedés részben megoldható. Önzetlenül lemondtak a hasznosításról, a bekapcsolás lehetőségét átengedték a Főtér Kft.-nek.

Az E.ON szóvivője szerint a hivatalos szerződésben 2010. augusztus 26-ikai vállalási határidő szerepel, ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy jóval az általuk vállalt határidő előtt el tudják végezni a bekapcsolást. Ennek megvalósítása azonban jelenleg olyan akadályokba ütközik, melyek elhárítására éppen az igénylőnek van lehetősége. Az épület kivitelezése során ugyanis nem készültek fel a szükséges három kiépítendő vezeték fogadására, ezek közül csak kettőt tudtak az épületen belülre vinni és kiépíteni az EH-SZER Kft. munkatársai.

- Ezzel kapcsolatban ügyfelünkkel egyeztettünk is, aki ígéretet tett arra, hogy intézkedik a kérdésben, hogy a harmadik vezeték is kiépíthető legyen – tette hozzá a szóvivő. – Jelenleg tehát ügyfelünk intézkedését várjuk. Ez követően a bekötést néhány napon belül elvégezzük, s azt követően kerülhet sor a bekapcsolásokra.

A kárvallottak úgy tervezik, hogy csütörtökön fekete lobogót húznak ki a házra, ezzel fejezik ki az elkeseredésüket. Fontolóra veszik, hogy a Gazdasági Verseny Hivatalhoz fordulnak, illetve esetükről a fogyasztóvédelmi szervezetet is tájékoztatják.

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.