Nincs áram, nem nyit ki az étterem, utcára kerülhetnek a dolgozók

Október 1. óta várnak az áramra a kaposvári Kossuth téri luxuspalota beruházói. Emiatt késve nyílik meg az épületben lévő étterem, és félő, hogy napokon belül 18 dolgozót utcára is tehetnek.

Teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került a beruházó, a galériás éttermet már gőzölt bambusztapéta díszíti, rejtett LED-lámpák sokaságát építették a falba, s a hatalmas, 28 égős csillárt, a süteményes és szendvicses pultot is megvásárolták. Nem működik a méregdrága kávéfőző gép sem. Az áramot ugyanis nem vezették be az épületbe – írja a sonline.hu.

Koromsötét uralkodik a bárba vezető folyosón, a tárolókban és a mellékhelyiségekben. Egyedül csak ott van világosság, ahol néhány munkás reflektorfény mellett dolgozik. Hosszan kígyózó vezetéken kapják az energiát, persze ők is csupán ideiglenes áramot használnak.

– Hiába kértünk, könyörögtünk, de semmi se változott – dohogott Karalyos Józsf, a Főtér Kft. igazgatója. Kálváriájuk hónapok óta tart. Elmondta: a Főtér Kft. még 2009. augusztusában közel 11,5 millió forintot fizetett az E.ON-nak, hogy növelje az épület áramteljesítményét. A szolgáltató ajánlatában a vállalt határidő 2009. október 1. volt, de a szerződésben már az szerepel, hogy egy éven belül végzi el a munkát. Ez a határidő augusztus 6-án jár le.

Karalyos József az utóbbi hónapokban sűrűn levelezett és beszélt a szolgáltató munkatársaival, többször kilincselt az E.ON irodában, de nem jutott dűlőre. Azt mondta: ígéretek özönét kapta. Utoljára április 27-én azzal hitegették, hogy május elején teljesítik a kérését. Persze nem csupán a vendéglőt és a 28 lakást építtető beruházónál verte ki a biztosítékot az áram-szolgáltató. A felszolgálók, szakácsok, kisegítő alkalmazottak tegnap is munka nélkül lézengtek a félhomályos csarnokban. A dolgozók aggódva figyelik a fejleményeket.

– Katasztrófa az egész: arra számítottam, hogy pakolunk, berendezzük az éttermet és dolgozunk – mérgelődött egyikük. – Ehelyett álldogálunk és reménykedünk, hogy végre tiszteletüket teszik az áramszolgáltató munkatársai. A bizonytalanság a legrosszabb.

Karalyos utoljára szerdán találkozott személyesen az E.ON egyik vezető munkatársával. Levelet nyújtott át, amely egyebek mellett arról szólt: cégüknek minden nap késés milliós nagyságrendű kárt okoz. Napokon belül tizennyolc ember munkaviszonyát lesznek kénytelenek megszüntetni. Ha szerda délelőtt nem kötik be a villanyt, úgy a Kossuth téren tiltakozó akciót kezdenek az E.ON eljárása ellen.

– Az egész eljárás során a kaposvári önkormányzat műszaki osztálya tisztességes, korrekt hozzáállása példaértékű volt – hangoztatta Karalyos. – A Teleki utcai szállónál egy transzformátor van, ahol az elektromos teljesítménynövekedés részben megoldható. Önzetlenül lemondtak a hasznosításról, a bekapcsolás lehetőségét átengedték a Főtér Kft.-nek.

Az E.ON szóvivője szerint a hivatalos szerződésben 2010. augusztus 26-ikai vállalási határidő szerepel, ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy jóval az általuk vállalt határidő előtt el tudják végezni a bekapcsolást. Ennek megvalósítása azonban jelenleg olyan akadályokba ütközik, melyek elhárítására éppen az igénylőnek van lehetősége. Az épület kivitelezése során ugyanis nem készültek fel a szükséges három kiépítendő vezeték fogadására, ezek közül csak kettőt tudtak az épületen belülre vinni és kiépíteni az EH-SZER Kft. munkatársai.

- Ezzel kapcsolatban ügyfelünkkel egyeztettünk is, aki ígéretet tett arra, hogy intézkedik a kérdésben, hogy a harmadik vezeték is kiépíthető legyen – tette hozzá a szóvivő. – Jelenleg tehát ügyfelünk intézkedését várjuk. Ez követően a bekötést néhány napon belül elvégezzük, s azt követően kerülhet sor a bekapcsolásokra.

A kárvallottak úgy tervezik, hogy csütörtökön fekete lobogót húznak ki a házra, ezzel fejezik ki az elkeseredésüket. Fontolóra veszik, hogy a Gazdasági Verseny Hivatalhoz fordulnak, illetve esetükről a fogyasztóvédelmi szervezetet is tájékoztatják.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.