Nincs áram, nem nyit ki az étterem, utcára kerülhetnek a dolgozók

Október 1. óta várnak az áramra a kaposvári Kossuth téri luxuspalota beruházói. Emiatt késve nyílik meg az épületben lévő étterem, és félő, hogy napokon belül 18 dolgozót utcára is tehetnek.

Teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került a beruházó, a galériás éttermet már gőzölt bambusztapéta díszíti, rejtett LED-lámpák sokaságát építették a falba, s a hatalmas, 28 égős csillárt, a süteményes és szendvicses pultot is megvásárolták. Nem működik a méregdrága kávéfőző gép sem. Az áramot ugyanis nem vezették be az épületbe – írja a sonline.hu.

Koromsötét uralkodik a bárba vezető folyosón, a tárolókban és a mellékhelyiségekben. Egyedül csak ott van világosság, ahol néhány munkás reflektorfény mellett dolgozik. Hosszan kígyózó vezetéken kapják az energiát, persze ők is csupán ideiglenes áramot használnak.

– Hiába kértünk, könyörögtünk, de semmi se változott – dohogott Karalyos Józsf, a Főtér Kft. igazgatója. Kálváriájuk hónapok óta tart. Elmondta: a Főtér Kft. még 2009. augusztusában közel 11,5 millió forintot fizetett az E.ON-nak, hogy növelje az épület áramteljesítményét. A szolgáltató ajánlatában a vállalt határidő 2009. október 1. volt, de a szerződésben már az szerepel, hogy egy éven belül végzi el a munkát. Ez a határidő augusztus 6-án jár le.

Karalyos József az utóbbi hónapokban sűrűn levelezett és beszélt a szolgáltató munkatársaival, többször kilincselt az E.ON irodában, de nem jutott dűlőre. Azt mondta: ígéretek özönét kapta. Utoljára április 27-én azzal hitegették, hogy május elején teljesítik a kérését. Persze nem csupán a vendéglőt és a 28 lakást építtető beruházónál verte ki a biztosítékot az áram-szolgáltató. A felszolgálók, szakácsok, kisegítő alkalmazottak tegnap is munka nélkül lézengtek a félhomályos csarnokban. A dolgozók aggódva figyelik a fejleményeket.

– Katasztrófa az egész: arra számítottam, hogy pakolunk, berendezzük az éttermet és dolgozunk – mérgelődött egyikük. – Ehelyett álldogálunk és reménykedünk, hogy végre tiszteletüket teszik az áramszolgáltató munkatársai. A bizonytalanság a legrosszabb.

Karalyos utoljára szerdán találkozott személyesen az E.ON egyik vezető munkatársával. Levelet nyújtott át, amely egyebek mellett arról szólt: cégüknek minden nap késés milliós nagyságrendű kárt okoz. Napokon belül tizennyolc ember munkaviszonyát lesznek kénytelenek megszüntetni. Ha szerda délelőtt nem kötik be a villanyt, úgy a Kossuth téren tiltakozó akciót kezdenek az E.ON eljárása ellen.

– Az egész eljárás során a kaposvári önkormányzat műszaki osztálya tisztességes, korrekt hozzáállása példaértékű volt – hangoztatta Karalyos. – A Teleki utcai szállónál egy transzformátor van, ahol az elektromos teljesítménynövekedés részben megoldható. Önzetlenül lemondtak a hasznosításról, a bekapcsolás lehetőségét átengedték a Főtér Kft.-nek.

Az E.ON szóvivője szerint a hivatalos szerződésben 2010. augusztus 26-ikai vállalási határidő szerepel, ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy jóval az általuk vállalt határidő előtt el tudják végezni a bekapcsolást. Ennek megvalósítása azonban jelenleg olyan akadályokba ütközik, melyek elhárítására éppen az igénylőnek van lehetősége. Az épület kivitelezése során ugyanis nem készültek fel a szükséges három kiépítendő vezeték fogadására, ezek közül csak kettőt tudtak az épületen belülre vinni és kiépíteni az EH-SZER Kft. munkatársai.

- Ezzel kapcsolatban ügyfelünkkel egyeztettünk is, aki ígéretet tett arra, hogy intézkedik a kérdésben, hogy a harmadik vezeték is kiépíthető legyen – tette hozzá a szóvivő. – Jelenleg tehát ügyfelünk intézkedését várjuk. Ez követően a bekötést néhány napon belül elvégezzük, s azt követően kerülhet sor a bekapcsolásokra.

A kárvallottak úgy tervezik, hogy csütörtökön fekete lobogót húznak ki a házra, ezzel fejezik ki az elkeseredésüket. Fontolóra veszik, hogy a Gazdasági Verseny Hivatalhoz fordulnak, illetve esetükről a fogyasztóvédelmi szervezetet is tájékoztatják.

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.