Nyári emlékek a Debrecziner Gourmet Fesztivál fókuszában

Idén a nyári emlékek ihletik a fogásokat a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 16. és 18. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőn.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy míg tavaly az erdő, addig idén a nyári emlékek a fő téma a gasztronómiai seregszemlén, amelyre csaknem 40 vendéglátót, köztük éttermeket, cukrászdákat és kávézókat is várnak. Kiemelte, hogy nehéz időszak a mostani a vendéglátóhelyek számára, ennek ellenére meg tudtak szólítani az ország különböző pontjairól vendéglátókat, így Miskolc, Encs, Sopron, Karcag és Budapest is képviselteti magát a rendezvényen.

A résztvevőket Jókuti "Világevő" András gasztroblogger kalauzolja egész hétvégén az étel- és italkínálat, a színpadi show-k és élményfőzések között. Ott lesz a fesztiválon Mautner Zsófi gasztrokultúrtörténeti szerelemprojektjével, de Bíró Lajos, Nemesvölgyi Attila és Pataky Péter is - sorolta az előadókat Mészáros Réka. Idén is készülnek látványos elemekkel: lesz szabadtéri báránysütés és marhagerinc-bontás is - emelte ki az ügyvezető, hozzátéve, hogy újdonságként koncertek is kísérik a kulináris programokat, fellép a Konyha zenekar és a Blahalouisiana.

Hagyományteremtő szándékkal hívták életre tavaly a Galiba gyermeksarkot és a kutya frissítőpontot, így ezeket idén is megtalálhatják az érdeklődők - mondta Mészáros Réka, aki beszámolt arról is, hogy kedvezményes jegyekkel is készülnek a fesztiválra, amely idén készpénzmentes lesz. Hozzátette, hogy a fesztivál szakmai iránymutatásáért ebben az évben is Thür Ádám, a debreceni IKON séfje felel, aki folyékony nitrogénnel készít majd fagylaltot a színpadon. Thür Ádám megjegyezte, hogy az ízemlékek vissza tudnak repíteni minket a múltba, ezért idén biztos nagyon különleges fogásokkal készülnek a kitelepülők. Az IKON például szalonnasütéssel és debreceni párossal idézi meg a múlt nyarait, természetesen nem hagyományos módon. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a gasztronómia kedvelőinek fontos ez az országos szinten is elismert rendezvény, hanem a szakmának is, ugyanis itt inspirálódhatnak és találkozhatnak a közönséggel.

Forrás: MTI


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a mai Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.