Nyári emlékek a Debrecziner Gourmet Fesztivál fókuszában

Idén a nyári emlékek ihletik a fogásokat a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 16. és 18. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőn.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy míg tavaly az erdő, addig idén a nyári emlékek a fő téma a gasztronómiai seregszemlén, amelyre csaknem 40 vendéglátót, köztük éttermeket, cukrászdákat és kávézókat is várnak. Kiemelte, hogy nehéz időszak a mostani a vendéglátóhelyek számára, ennek ellenére meg tudtak szólítani az ország különböző pontjairól vendéglátókat, így Miskolc, Encs, Sopron, Karcag és Budapest is képviselteti magát a rendezvényen.

A résztvevőket Jókuti "Világevő" András gasztroblogger kalauzolja egész hétvégén az étel- és italkínálat, a színpadi show-k és élményfőzések között. Ott lesz a fesztiválon Mautner Zsófi gasztrokultúrtörténeti szerelemprojektjével, de Bíró Lajos, Nemesvölgyi Attila és Pataky Péter is - sorolta az előadókat Mészáros Réka. Idén is készülnek látványos elemekkel: lesz szabadtéri báránysütés és marhagerinc-bontás is - emelte ki az ügyvezető, hozzátéve, hogy újdonságként koncertek is kísérik a kulináris programokat, fellép a Konyha zenekar és a Blahalouisiana.

Hagyományteremtő szándékkal hívták életre tavaly a Galiba gyermeksarkot és a kutya frissítőpontot, így ezeket idén is megtalálhatják az érdeklődők - mondta Mészáros Réka, aki beszámolt arról is, hogy kedvezményes jegyekkel is készülnek a fesztiválra, amely idén készpénzmentes lesz. Hozzátette, hogy a fesztivál szakmai iránymutatásáért ebben az évben is Thür Ádám, a debreceni IKON séfje felel, aki folyékony nitrogénnel készít majd fagylaltot a színpadon. Thür Ádám megjegyezte, hogy az ízemlékek vissza tudnak repíteni minket a múltba, ezért idén biztos nagyon különleges fogásokkal készülnek a kitelepülők. Az IKON például szalonnasütéssel és debreceni párossal idézi meg a múlt nyarait, természetesen nem hagyományos módon. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a gasztronómia kedvelőinek fontos ez az országos szinten is elismert rendezvény, hanem a szakmának is, ugyanis itt inspirálódhatnak és találkozhatnak a közönséggel.

Forrás: MTI


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.