Nyári emlékek a Debrecziner Gourmet Fesztivál fókuszában

Idén a nyári emlékek ihletik a fogásokat a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 16. és 18. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőn.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy míg tavaly az erdő, addig idén a nyári emlékek a fő téma a gasztronómiai seregszemlén, amelyre csaknem 40 vendéglátót, köztük éttermeket, cukrászdákat és kávézókat is várnak. Kiemelte, hogy nehéz időszak a mostani a vendéglátóhelyek számára, ennek ellenére meg tudtak szólítani az ország különböző pontjairól vendéglátókat, így Miskolc, Encs, Sopron, Karcag és Budapest is képviselteti magát a rendezvényen.

A résztvevőket Jókuti "Világevő" András gasztroblogger kalauzolja egész hétvégén az étel- és italkínálat, a színpadi show-k és élményfőzések között. Ott lesz a fesztiválon Mautner Zsófi gasztrokultúrtörténeti szerelemprojektjével, de Bíró Lajos, Nemesvölgyi Attila és Pataky Péter is - sorolta az előadókat Mészáros Réka. Idén is készülnek látványos elemekkel: lesz szabadtéri báránysütés és marhagerinc-bontás is - emelte ki az ügyvezető, hozzátéve, hogy újdonságként koncertek is kísérik a kulináris programokat, fellép a Konyha zenekar és a Blahalouisiana.

Hagyományteremtő szándékkal hívták életre tavaly a Galiba gyermeksarkot és a kutya frissítőpontot, így ezeket idén is megtalálhatják az érdeklődők - mondta Mészáros Réka, aki beszámolt arról is, hogy kedvezményes jegyekkel is készülnek a fesztiválra, amely idén készpénzmentes lesz. Hozzátette, hogy a fesztivál szakmai iránymutatásáért ebben az évben is Thür Ádám, a debreceni IKON séfje felel, aki folyékony nitrogénnel készít majd fagylaltot a színpadon. Thür Ádám megjegyezte, hogy az ízemlékek vissza tudnak repíteni minket a múltba, ezért idén biztos nagyon különleges fogásokkal készülnek a kitelepülők. Az IKON például szalonnasütéssel és debreceni párossal idézi meg a múlt nyarait, természetesen nem hagyományos módon. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a gasztronómia kedvelőinek fontos ez az országos szinten is elismert rendezvény, hanem a szakmának is, ugyanis itt inspirálódhatnak és találkozhatnak a közönséggel.

Forrás: MTI


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.