Olaszrizlig lett az idén Győr bora

A IV. Győri Bornapokon 60 faházból kínálták az ország legkiválóbb borászai a termékeiket. Idén is megválasztották a város, illetve a fesztivál borait - írta a Győrplusz.hu.

Győr város bora Hangyál Balázs (képen) olaszrizlingje lett. A borász megköszönte az elismerést, és megosztotta mottóját a közönséggel: „Bor az élet, a többi csak részlet."

A város borát 14 szakértőből álló zsűri választotta ki, akik a fesztiválon résztvevő pincetulajdonosokból kerültek ki. A nyertes bor a Pannonhalmi Borvidék egyik terméke lett, így a zsűriben erről a vidékről nem vett részt borász a bírálásban.

Az év borának készítője, Hangyál Balázs elmondta a Győrplusz.hu-nak, hogy a nyertes bor öt különböző szüret szőlőinek házasításából állt össze egy gyönyörűen illatozó, az olaszrizlinges jegyeket szépen hordozó borrá.

Különös öröm a díj a borásznak, mert 2010 nehéz évjárat volt a sok csapadék és a kevés napsütés miatt. Nem utolsó sorban pedig nagy megtisztelés számára, hiszen kisebb borászata így jobban előtérbe kerülhet elsősorban a környéken, valamint a munka is nagyobb lendülettel és lelkesedéssel folytatódik.

A legemlékezetesebb bor a Deé Családi Pincészet Irsai Olivér 2010-es évjáratú bora lett.

A fesztivál borait több kategóriában választották. A fehérek közül a Kreinbacher Öreg Tőkék Bora 2009. bizonyult idén a legjobbnak a Womlói borvidékről.

A legkitűnőbb rosé a Chateau Kajmád Portugeiser Rose 2010 lett Szekszárdról.

Vörösborok közül a Takler Pincészet Syan Reserve 2008. nevezetűt szavazták meg győztesnek.

A legfinomabb édes bor a Vineum Borház Tokaji 5 puttonyos aszúja lett a 2002-es évjáratból. (forrás: Nyugathír)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.