Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek

Milyen télen a Balatonon vendéglátónak lenni? Érdemes-e nyitva lenni? A badacsonyiak szerint nagyon is.

Közös kommunikációba kezdtek a télen is nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek – szám szerint heten -, hogy közös platformon megmutassák: Badacsony télen-nyáron tökéletes úticél. Sőt: ilyenkor sokkal családiasabb a hangulat, van idő beszélgetni a vendéglátóinkkal, elidőzni a borok felett, a cserépkályha mellett. A badacsonyiak ezeket az alkalmakat sem bízzák a véletlenre. Márton naptól farsangig rengeteg tematikus programmal készülnek, miközben már formálódik Badacsony új „fő utcájának” terve – egy olyan utcán, aminek még neve sincs. 

A Badacsony Nyitva oldal és kampányüzenete, hogy Badacsony ősszel és télen is tökéletes desztináció, forralt boros, sült gesztenyés, fényfüzéres hangulattal, forró borcsokival, a megújult Tilia Borvendéglővel, a panorámás Laposa terasszal, a sokszínű Istvándy Borműhellyel, a kényelmes Bonvinóval, a Fata Pince boraival, a Borbarátok vendéglővel, a Pláne Badacsony borterasz borválogatásával és a KisHablány STAND hívogató teraszával és faházával. A 7 hely tulajdonosai valójában a Badacsony Nyitva házigazdái is, egyben barátok, kollégák is. Laposa Bence és Zsófi, Istvándy Gergely, Nagy István, Nagy Miklós és Tóth Ádám maguk is bejárták együtt azt az útvonalat, amit a Badacsonyba kirándulóknak is ajánlanak – finom falatokkal, megállókkal, borokkal és pálinkákkal.

„Ez a fajta közös, helyi gondolkodás már régóta jelen van” – mondja Laposa Bence. Laposáék a borterasszal már évek óta végigcsinálják a telet, a KisHableány teraszán most nyitották meg gesztenyés-forralt boros hétvégi standjukat. „Hasonlóan látjuk, hasonlóan éljük meg a dolgokat, gondolkozunk 12 hónapos vendéglátásban. Ennek következő lépése a Badacsony Nyitva, ahol az üzeneteinket, programjainkat egy platformon tudjuk kommunikálni. Míg 5 évvel ezelőtt ilyenkor semmi nem volt nyitva, úgy ma már itt vagyunk heten. Következő tervünk a Park utcát és a Római utat összekötő útszakasz fejlesztése: ez egy télen-nyáron díszbe öltözött központ lehet a jövőben, mellette a Pláne terasszal, a KisHableánnyal, a Bonvinóval, a Hotel Neptunnal, a végén az Istvándy Borműhellyel” – mondja. Jelenleg az említett utca dekorációját a helyek adják, de már most látszik, hogy egyfajta téli központja lett Badacsonynak.

„Mi magunk régóta úgy gondoljuk, hogy a Badacsony télen talán még szebb is, mint nyáron és hiszünk abban, hogy erről a vendégeket is meg tudjuk győzni. Ehhez kellenek a közösen és magas minőségben biztosított programok, szolgáltatások. És az összefogás, mert ez csak együtt sikerülhet” – mondja Nagy Miklós, a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Hotel Neptun és a Tilia, a Badacsonyi borvendéglő vezetője, tulajdonosa.

A Pláne Badacsony borterasznak a tavalyi tél volt az első – 2016 júliusában nyitottak. „Kezdettől fogva egész éves nyitvatartásban gondolkodtunk, a kitartásnak pedig talán kezd megjönni az eredménye, legalábbis nem fordul már elő olyan, hogy napokig egy vendég sem jön be. Sok a visszajáró törzsvendég, sokan a nyár után látogatnak vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy sok környékbeli borász ide jár kávézni, így igazán autentikus a hangulat. Mi a télre programokkal erősítünk, péntekekre tervezzük a családias hangulatú, beszélgetős borkóstolókat” – mondja Tóth Ádám tulajdonos.

Nagy István, a Borbarátok és a Fata Pince tulajdonosa, vezetője szerint ilyenkor több idő van beszélgetni, megismerni a helyieket. „Ilyenkor a Balaton egy másik, nyugodtabb arcát mutatja. Jobban van idő együtt lenni, velünk, vendéglátókkal beszélgetni, ami nekünk is és a vendégeknek is jó élmény”- mondja. „Azt tapasztalom, hogy az emberek itthon, főleg télen nehezebben indulnak meg, pedig rengeteg új élménnyel lehetnek gazdagabbak” – mondja Istvándy Gergely, az Istvándy Borműhely tulajdonosa. Aki volt már nálunk barátaival, szeretteivel, az tudja, hogy egy ilyen este életre szóló közös emlék lehet, nem kell érte a világ másik végére elutazni. Elég, ezt a 7 helyet bejárni. Szeretnénk megmutatni, hogy érdemes úgymond bízni bennünk. Mert meghitt és egyedülálló élményekkel, programokkal, személyességgel háláljuk meg. Ilyenkor az a közeg jár hozzánk, aki a nyári tömeg helyett ezeket a pillanatokat keresi. Márpedig a jó hangulathoz egyszerű dolgok kellenek, jó borok, jó emberek, jó környezet.”

Forrás: Vendég & Hotel


Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.
Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben

Kettő az egyben: hazai kézműves márkák bemutatkozása brunch közben 

Egyedülálló környezetben a hazai kézműves márkák.
Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek

Rangos elismerés egy gyulai prémium terméknek 

Aranyérmet kapott a Gyulai Kávélikőr.
50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt

50 millió dolláros kártérítést fizet a Starbucks egy vendégpanasz miatt 

Annak a férfinak jár a kártérítés, akire még 2020-ban ömlött rá a forró kávé a lánc egyik amerikai tagjában.
Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.