Pécsi hasakba pécsi ételt

A Pécs2010 Vendéglátóhely Program Pécs MJV kezdeményezésére jött létre, melynek lényege, hogy a helyi és környékbeli vendéglátóipari egységek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részévé váljanak - írta a Pécsi Stop.

Első lépésként tavaly decemberben egy előadás keretében ismerhették meg az együttműködés lényegét a vendéglátóegységek tulajdonosai. A prezentációt a városvezetés részéről De Blasio Antonio, Pécs polgármesterének EKF-megbízottja tartotta Ruzsa Csabával, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatójával és Hegyi Zsuzsannával, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatójával. Ezt követte az együttműködés első komoly, már a lakosságot is érintő mozzanata, amikor januárban, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program megnyitó ünnepsége alkalmával a vendéglátósok forralt bort osztottak a vendégeknek, cserébe kitelepülhettek a belvárosba, a város által biztosított pavilonokba és árulhatták saját portékájukat. A vendéglátósokkal, a szakmai szervezetekkel történt egyeztetéseket követően, a kezdeményezés a megvalósítás fázisába érkezett. Az elmúlt napokban szerződéstervezetet kaptak az érintettek, melynek értelmében a menedzsmentközpont kommunikációs felületein népszerűsíti a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa év szellemiségéhez, programjaihoz kapcsolódó rendezvényeiket, ajánlják szolgáltatásaikat. Ruzsa Csaba, De Blasio Antonio és Háber Tamás, a Magyar Vendéglátok Ipartestületének elnöke tartott sajtótájékoztatót a projektről kedden délelőtt az egyik pécsi vendéglőben. Mint kiderült: az előzetes becslések szerint legalább 30 helyi és további környékbeli étterem fog szerződést kötni. Az eseményen megtudtuk: a jövőben a vendéglátás területén egy hosszú távú fejlődési folyamat elindításával a helyi, regionális termelőkre, beszállítókra jellemző alapanyagokra épülő környezettudatos gasztronómiai tevékenység térnyerésének előmozdítása is a célok a között szerepel. Háber hangsúlyozta: hosszú és kemény munka lesz pécsieknek környékbeli alapanyagokból készülő ételeket adni, és sok mindenre van hozzá szükség. Egy olyan német vendéglátóst hozott fel példaként, aki tíz évet várt arra, hogy a környékbeli termelők bekopogjanak hozzá portékájukkal. Leszögezte: ahhoz, hogy több pécsi szokjon rá a nívós pécsi éttermekre, az árakon is dolgozniuk kell. Az éttermeknek ezen felül szűk, de hiteles, az évszaknak megfelelő friss étlapot kellene kialakítaniuk. A PécsiStop kérdésére, hogy ha a helyi vendéglátókat és termelőket így támogatják, akkor van-e esély arra, hogy az EKF munkálatok miatt kártérítést kérő belvárosi kereskedők is számíthatnak-e a projektgazdák lojalitására, Ruzsa Csaba válaszolt. Mint mondta: ennek vannak lépcsői, több esetben már meg is történt a megegyezés. Hosszú távon meggyőződése szerint az EKF projektek segítik a kereskedők forgalmát. (Pécsi Stop)

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.