Pécsi hasakba pécsi ételt

A Pécs2010 Vendéglátóhely Program Pécs MJV kezdeményezésére jött létre, melynek lényege, hogy a helyi és környékbeli vendéglátóipari egységek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részévé váljanak - írta a Pécsi Stop.

Első lépésként tavaly decemberben egy előadás keretében ismerhették meg az együttműködés lényegét a vendéglátóegységek tulajdonosai. A prezentációt a városvezetés részéről De Blasio Antonio, Pécs polgármesterének EKF-megbízottja tartotta Ruzsa Csabával, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatójával és Hegyi Zsuzsannával, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatójával. Ezt követte az együttműködés első komoly, már a lakosságot is érintő mozzanata, amikor januárban, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program megnyitó ünnepsége alkalmával a vendéglátósok forralt bort osztottak a vendégeknek, cserébe kitelepülhettek a belvárosba, a város által biztosított pavilonokba és árulhatták saját portékájukat. A vendéglátósokkal, a szakmai szervezetekkel történt egyeztetéseket követően, a kezdeményezés a megvalósítás fázisába érkezett. Az elmúlt napokban szerződéstervezetet kaptak az érintettek, melynek értelmében a menedzsmentközpont kommunikációs felületein népszerűsíti a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa év szellemiségéhez, programjaihoz kapcsolódó rendezvényeiket, ajánlják szolgáltatásaikat. Ruzsa Csaba, De Blasio Antonio és Háber Tamás, a Magyar Vendéglátok Ipartestületének elnöke tartott sajtótájékoztatót a projektről kedden délelőtt az egyik pécsi vendéglőben. Mint kiderült: az előzetes becslések szerint legalább 30 helyi és további környékbeli étterem fog szerződést kötni. Az eseményen megtudtuk: a jövőben a vendéglátás területén egy hosszú távú fejlődési folyamat elindításával a helyi, regionális termelőkre, beszállítókra jellemző alapanyagokra épülő környezettudatos gasztronómiai tevékenység térnyerésének előmozdítása is a célok a között szerepel. Háber hangsúlyozta: hosszú és kemény munka lesz pécsieknek környékbeli alapanyagokból készülő ételeket adni, és sok mindenre van hozzá szükség. Egy olyan német vendéglátóst hozott fel példaként, aki tíz évet várt arra, hogy a környékbeli termelők bekopogjanak hozzá portékájukkal. Leszögezte: ahhoz, hogy több pécsi szokjon rá a nívós pécsi éttermekre, az árakon is dolgozniuk kell. Az éttermeknek ezen felül szűk, de hiteles, az évszaknak megfelelő friss étlapot kellene kialakítaniuk. A PécsiStop kérdésére, hogy ha a helyi vendéglátókat és termelőket így támogatják, akkor van-e esély arra, hogy az EKF munkálatok miatt kártérítést kérő belvárosi kereskedők is számíthatnak-e a projektgazdák lojalitására, Ruzsa Csaba válaszolt. Mint mondta: ennek vannak lépcsői, több esetben már meg is történt a megegyezés. Hosszú távon meggyőződése szerint az EKF projektek segítik a kereskedők forgalmát. (Pécsi Stop)

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.