Első lépésként tavaly decemberben egy előadás keretében ismerhették meg az együttműködés lényegét a vendéglátóegységek tulajdonosai. A prezentációt a városvezetés részéről De Blasio Antonio, Pécs polgármesterének EKF-megbízottja tartotta Ruzsa Csabával, a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatójával és Hegyi Zsuzsannával, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatójával.
Ezt követte az együttműködés első komoly, már a lakosságot is érintő mozzanata, amikor januárban, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program megnyitó ünnepsége alkalmával a vendéglátósok forralt bort osztottak a vendégeknek, cserébe kitelepülhettek a belvárosba, a város által biztosított pavilonokba és árulhatták saját portékájukat.
A vendéglátósokkal, a szakmai szervezetekkel történt egyeztetéseket követően, a kezdeményezés a megvalósítás fázisába érkezett. Az elmúlt napokban szerződéstervezetet kaptak az érintettek, melynek értelmében a menedzsmentközpont kommunikációs felületein népszerűsíti a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa év szellemiségéhez, programjaihoz kapcsolódó rendezvényeiket, ajánlják szolgáltatásaikat.
Ruzsa Csaba, De Blasio Antonio és Háber Tamás, a Magyar Vendéglátok Ipartestületének elnöke tartott sajtótájékoztatót a projektről kedden délelőtt az egyik pécsi vendéglőben. Mint kiderült: az előzetes becslések szerint legalább 30 helyi és további környékbeli étterem fog szerződést kötni.
Az eseményen megtudtuk: a jövőben a vendéglátás területén egy hosszú távú fejlődési folyamat elindításával a helyi, regionális termelőkre, beszállítókra jellemző alapanyagokra épülő környezettudatos gasztronómiai tevékenység térnyerésének előmozdítása is a célok a között szerepel.
Háber hangsúlyozta: hosszú és kemény munka lesz pécsieknek környékbeli alapanyagokból készülő ételeket adni, és sok mindenre van hozzá szükség. Egy olyan német vendéglátóst hozott fel példaként, aki tíz évet várt arra, hogy a környékbeli termelők bekopogjanak hozzá portékájukkal. Leszögezte: ahhoz, hogy több pécsi szokjon rá a nívós pécsi éttermekre, az árakon is dolgozniuk kell. Az éttermeknek ezen felül szűk, de hiteles, az évszaknak megfelelő friss étlapot kellene kialakítaniuk.
A PécsiStop kérdésére, hogy ha a helyi vendéglátókat és termelőket így támogatják, akkor van-e esély arra, hogy az EKF munkálatok miatt kártérítést kérő belvárosi kereskedők is számíthatnak-e a projektgazdák lojalitására, Ruzsa Csaba válaszolt. Mint mondta: ennek vannak lépcsői, több esetben már meg is történt a megegyezés. Hosszú távon meggyőződése szerint az EKF projektek segítik a kereskedők forgalmát. (Pécsi Stop)
Pécsi hasakba pécsi ételt
A Pécs2010 Vendéglátóhely Program Pécs MJV kezdeményezésére jött létre, melynek lényege, hogy a helyi és környékbeli vendéglátóipari egységek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program részévé váljanak - írta a Pécsi Stop.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.