Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé a hétvégén

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart Békéscsabán a 15. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amelyre az esemény szervezői 40-50 ezer látogatót várnak.

Csütörtökön kora este hagyományosan ejtőernyővel hozzák a fesztiválra az első hordó sört, amelyből a négy nap alatt várhatóan 700-800 hordó fogy el. A fesztivál söre idén is a Hunyadi Mátyás sör lesz, emellett több mint százféle nedűből válogathatnak a látogatók. Olyan különlegességeket is meg lehet kóstolni, mint a belga csokisör vagy a kávés sör – tájékoztatott Bora Imre, a fesztivál ötletgazdája.

Pénteken nyitják meg a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítást és Vásárt, amelyre csaknem száz kiállító jelentkezett, közel harmincan a Vajdaságból és Erdélyből érkeznek.

A szombati csülökpörkölt-főzőversenyre az ország minden pontjáról mintegy 130 csapat jelentkezett, egy induló Németországból nevezett a megméretésre.

A fesztivállal egy időben lesz a Nemzeti Parkok Hete, ezért a fesztivál helyszínén, a békéscsabai Sportcsarnok mellett az ország nemzeti parkjai is kiállítanak, és helyi termelőket is hoznak magukkal. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója a saját területükről beszélve elárulta: ők sárga nőszirommézet, sziki őszirózsamézet és fekete nadálytőmézet állítanak ki, emellett meg lehet kóstolni a nemzeti parkban élő túzok számára termesztett gabonából és sörárpából készülő túzoksört is.

A belépődíjas rendezvényen számos koncert is lesz, kiemelt előadónak számít Ákos, aki pénteken lép fel, rajta kívül a Neoton Família, a Hooligans, Vastag Csaba, Nótár Mary, a Bikini, a Tankcsapda, a Republic, a 100 Folk Celsius és Demjén Ferenc adnak koncertet.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.