Elsőként Torinóban és Firenzében vezették be az olasz közlekedésben 2003 óta használt pontozást. Bari és Palermo is csatlakozott már és Nápoly, Brescia, Catania, Pisa és Róma önkormányzata is a osztályozni kívánja a főleg olasz és külföldi fiatalok által látogatott sörözőket, diszkókat, de még a pizzeriákat is.
A maximum húsz pontból minden egyes szabálytalanság után levonnak. A plusz-mínusz pontok mértékéről az önkormányzatok döntenek.
Firenzében öt pontot veszít az a szórakozóhely, amely este tizenegy óra után sem halkítja le az utcára kiszűrődő zene előírt szintjét, este tizenegy után is árul alkoholt, nem tartja tisztán a helyiség környékét és vendégeinek szükség esetén nem biztosít őrző-védő szolgálatot. Három mínusz pont jár a hulladéktárolók hiánya miatt és amiatt is, ha a lokálban nincsen alkoholszonda.
Plusz négy pont jár annak, aki négy hónapig nem sért szabályt. Egy évig tartó pontveszítés nélkül a vendéglátóhely meghosszabbíthatja nyitva tartását. A minden pontját elveszítő helyet ötnapos, vagy visszaesőként végleges bezárással sújthatják.
"Nem a mi felelőségünk, ha vendégeink az utcán kiabálnak" - hangoztatta Lorenzo Segre, a Firenzében divatos Moyo tulajdonosa a La Repubblica című napilapnak.
"Annak is joga van a pihenéshez, aki a szórakozónegyedekben vásárol magának lakást" - mondta Giuseppe Barbera, a szicíliai Palermo környezetvédelmi tanácsosa. (MTI)
Pontozzák az olaszországi vendéglátóhelyeket
(MTI) - Újfajta szabályozással próbálják rávenni a vendéglátóhelyeket a csendrendelet tiszteletben tartására az olasz önkormányzatok: az autóvezetők után az itáliai szórakozó- és vendéglátóhelyek is pontozásra alkalmas jogosítványt kaptak.

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján
Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc
A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben
Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?
2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak
A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál
Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.