Pontozzák az olaszországi vendéglátóhelyeket

(MTI) - Újfajta szabályozással próbálják rávenni a vendéglátóhelyeket a csendrendelet tiszteletben tartására az olasz önkormányzatok: az autóvezetők után az itáliai szórakozó- és vendéglátóhelyek is pontozásra alkalmas jogosítványt kaptak.

Elsőként Torinóban és Firenzében vezették be az olasz közlekedésben 2003 óta használt pontozást. Bari és Palermo is csatlakozott már és Nápoly, Brescia, Catania, Pisa és Róma önkormányzata is a osztályozni kívánja a főleg olasz és külföldi fiatalok által látogatott sörözőket, diszkókat, de még a pizzeriákat is.
A maximum húsz pontból minden egyes szabálytalanság után levonnak. A plusz-mínusz pontok mértékéről az önkormányzatok döntenek.
Firenzében öt pontot veszít az a szórakozóhely, amely este tizenegy óra után sem halkítja le az utcára kiszűrődő zene előírt szintjét, este tizenegy után is árul alkoholt, nem tartja tisztán a helyiség környékét és vendégeinek szükség esetén nem biztosít őrző-védő szolgálatot. Három mínusz pont jár a hulladéktárolók hiánya miatt és amiatt is, ha a lokálban nincsen alkoholszonda.
Plusz négy pont jár annak, aki négy hónapig nem sért szabályt. Egy évig tartó pontveszítés nélkül a vendéglátóhely meghosszabbíthatja nyitva tartását. A minden pontját elveszítő helyet ötnapos, vagy visszaesőként végleges bezárással sújthatják.
"Nem a mi felelőségünk, ha vendégeink az utcán kiabálnak" - hangoztatta Lorenzo Segre, a Firenzében divatos Moyo tulajdonosa a La Repubblica című napilapnak.
"Annak is joga van a pihenéshez, aki a szórakozónegyedekben vásárol magának lakást" - mondta Giuseppe Barbera, a szicíliai Palermo környezetvédelmi tanácsosa. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.