Pozitív tapasztalatok az ellenőrzések során

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által elrendelt és a megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság által elvégzett nyári akcióján 1121 ellenőrzéssel 1109 szezonális vendéglátó létesítményt vizsgált július 4 - 31 között.

Kedvező volt a tapasztalat, a vizsgált helyek többségénél nem találtak hiányosságokat – mondta el keddi sajtótájékoztatóján dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár. Beszámolójában kiemelte, hogy kedden hajnalban egy tonna jelöletlen baromfit találtak a rendőrök és az élelmiszerellenőrök a főváros IX. kerületében. Ezeket megsemmisítik, a költségeket pedig a tulajdonosra terhelik.

Dr. Bognár Lajos a nyári ellenőrzés részleteit ismertetve elmondta, hogy a vizsgált helyek 78 százalékánál, azaz 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak. 16 százalékuknál, azaz 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákra bukkantak. Ezek között gyakori volt, hogy személyi higiénés hiányosságok akadtak, jelölési hibák fordultak elő, az élelmiszer higiénés oktatás hiánya és HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák is voltak.

6 százalékot (68 hely) tett ki azoknak a szezonálisan működő létesítményeknek az aránya, ahol hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató legyen. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma, ebből tevékenységet 7 helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni.

A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság (18,3 százalék) volt. A HACCP rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hiányosságok a létesítmények 6,4 százalékánál jelentettek problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a vizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagyott kívánni valót maga után.

A kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 95 alkalommal figyelmeztetést adott ki a hatóság, 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben. 38 esetben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot 3 millió forint értékben.

5 élelmiszer eredetű megbetegedést kellett kivizsgálni, ebből 1 esetben, Fejér megyében konyha működését kellett felfüggeszteni. 109 megbetegedés történt. A Hankook üzemi konyhájánál a vizsgálatok folyamatban vannak, az ismétlődő események miatt a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal központi ellenőrzést is tart.

A friss zöldség-és gyümölcs forgalmazás területén kirívó szabálytalanságot nem tártak fel a belföldi forgalmazók ellenőrzése alkalmával. A korábbi évek hasonló időszakaihoz képest kevesebb hiányosságra bukkantak. Többnyire a szezonra jellemző „típus hibák”, azaz a héjhiba, a frissesség hiánya, jelölési hiányosságok voltak tapasztalhatóak. A 386 forgalmazónál és 90 kistermelőnél vizsgált 933 tétel közül 29 esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot összesen 612 ezer forint értékben.

A harmadik országból érkező élelmiszertételeket továbbra is rendszeresen ellenőrzik a határátlépési pontokon, illetve az első betárolási helyeken is.

Az elmúlt hónapban csaknem 300 forgalmazónál hozzávetőleg 400 tétel dinnyét ellenőriztek. A forgalmazott gyümölcs nyomon követhetősége néhány eset kivételével biztosított volt. Csupán öt esetben kellett összesen 250 ezer forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kiszabni azért, mert nem tudták igazolni a termék származási helyét. Minőségi hibák miatt három esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot, 92 ezer forint értékben. 322 dinnyetermelőnek adtunk igazolást a közvetlen értékesítés érdekében.

A hazai termesztésből származó tételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az elmúlt évekhez viszonyítva javult a minőség.

A vizsgálati időszakban a tételes élelmiszervizsgálatok során 3629 mintából 21326 laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.