Pozitív tapasztalatok az ellenőrzések során

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által elrendelt és a megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság által elvégzett nyári akcióján 1121 ellenőrzéssel 1109 szezonális vendéglátó létesítményt vizsgált július 4 - 31 között.

Kedvező volt a tapasztalat, a vizsgált helyek többségénél nem találtak hiányosságokat – mondta el keddi sajtótájékoztatóján dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár. Beszámolójában kiemelte, hogy kedden hajnalban egy tonna jelöletlen baromfit találtak a rendőrök és az élelmiszerellenőrök a főváros IX. kerületében. Ezeket megsemmisítik, a költségeket pedig a tulajdonosra terhelik.

Dr. Bognár Lajos a nyári ellenőrzés részleteit ismertetve elmondta, hogy a vizsgált helyek 78 százalékánál, azaz 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak. 16 százalékuknál, azaz 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákra bukkantak. Ezek között gyakori volt, hogy személyi higiénés hiányosságok akadtak, jelölési hibák fordultak elő, az élelmiszer higiénés oktatás hiánya és HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák is voltak.

6 százalékot (68 hely) tett ki azoknak a szezonálisan működő létesítményeknek az aránya, ahol hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató legyen. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma, ebből tevékenységet 7 helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni.

A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság (18,3 százalék) volt. A HACCP rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hiányosságok a létesítmények 6,4 százalékánál jelentettek problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a vizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagyott kívánni valót maga után.

A kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 95 alkalommal figyelmeztetést adott ki a hatóság, 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben. 38 esetben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot 3 millió forint értékben.

5 élelmiszer eredetű megbetegedést kellett kivizsgálni, ebből 1 esetben, Fejér megyében konyha működését kellett felfüggeszteni. 109 megbetegedés történt. A Hankook üzemi konyhájánál a vizsgálatok folyamatban vannak, az ismétlődő események miatt a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal központi ellenőrzést is tart.

A friss zöldség-és gyümölcs forgalmazás területén kirívó szabálytalanságot nem tártak fel a belföldi forgalmazók ellenőrzése alkalmával. A korábbi évek hasonló időszakaihoz képest kevesebb hiányosságra bukkantak. Többnyire a szezonra jellemző „típus hibák”, azaz a héjhiba, a frissesség hiánya, jelölési hiányosságok voltak tapasztalhatóak. A 386 forgalmazónál és 90 kistermelőnél vizsgált 933 tétel közül 29 esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot összesen 612 ezer forint értékben.

A harmadik országból érkező élelmiszertételeket továbbra is rendszeresen ellenőrzik a határátlépési pontokon, illetve az első betárolási helyeken is.

Az elmúlt hónapban csaknem 300 forgalmazónál hozzávetőleg 400 tétel dinnyét ellenőriztek. A forgalmazott gyümölcs nyomon követhetősége néhány eset kivételével biztosított volt. Csupán öt esetben kellett összesen 250 ezer forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kiszabni azért, mert nem tudták igazolni a termék származási helyét. Minőségi hibák miatt három esetben szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot, 92 ezer forint értékben. 322 dinnyetermelőnek adtunk igazolást a közvetlen értékesítés érdekében.

A hazai termesztésből származó tételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az elmúlt évekhez viszonyítva javult a minőség.

A vizsgálati időszakban a tételes élelmiszervizsgálatok során 3629 mintából 21326 laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.