Sajtforradalommal a hazai turizmusért

Magyarországon sajtforradalom zajlik és egyre népszerűbbek a termékek - állapították meg az I. Sajtakadémia konferencián, amelyet Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem campusán tartottak. A hagyományteremtő szándékkal összehívott találkozón, közel kétszáz vendéget regisztrálhattak a szervezők.

A Kis- és Közép Agrárvállalkozók Sajtkészítő Egyesületének az egyetem campusával közösen rendezett eseményén kedvező tapasztalatok születtek - tájékoztatta szerkesztőségünket Kerekesné dr. Mayer Ágnes főiskolai docens, a konferencia főszervezője. - Az volt a cél, hogy hazai kézműves sajtkészítők találkozzanak egymással, közelebb kerüljenek a tudományhoz és a turizmushoz is.

Az előadások révén megismerhették a sajtkészítéssel kapcsolatos - igen sokrétű - újabb kutatásokat és eredményeket. Ezek mellett pedig a kiállítók standjain megtekinthették a tevékenységükhöz szükséges bemutatott eszközöket, berendezéseket.

A konferencia szervezői arra törekedtek, hogy minden lehetséges oldalról bemutassák a kézműves sajtkészítést, így a szántóföldtől a terített asztalig teljes képet kaphattak a résztvevők. Több tudományterületet érintő - úgynevezett interdiszciplináris - kapcsolatot tapasztalhattak a vendégek.

Az érintett témákat az adott szakterületek kiemelkedő kutatói, professzorok, laboratóriumi-, illetve közigazgatási szakemberek prezentálták. Az előadók között természetesen a gyakorlatot képviselők is szerepeltek. 

A szakmai program mellett a jelenlevők - a támogatóknak köszönhetően - szörpöt, bort és kávét is kóstolhattak. A rendezvény végén pedig sajtgasztronómiai bemutatón vettek részt, élvezhették a különböző termékeket és ízeket.

A találkozó sikerét az is bizonyította, hogy a résztvevők végig kitartottak és az előadásokat követően azonnali kerekasztal beszélgetések alakítottak ki egy témáról.

A több szempontból is úttörő jellegű eseményen elhangzott, hogy a sajtforradalom létező jelenség hazánkban.

Így a szervezők reményei szerint a konferencián kialakult kapcsolatok, a felvetett ötletek és javaslatok elősegítik a feldolgozott magyar minőségi tejtermékek fejlődését és hozzájárulnak turizmus erősítéséhez is.

A szakértők abban bíznak, hogy a fejlődés hatására nemsokára nyomába érhetünk az ezen a területen még előttünk járó országoknak.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.