Sajtforradalommal a hazai turizmusért

Magyarországon sajtforradalom zajlik és egyre népszerűbbek a termékek - állapították meg az I. Sajtakadémia konferencián, amelyet Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem campusán tartottak. A hagyományteremtő szándékkal összehívott találkozón, közel kétszáz vendéget regisztrálhattak a szervezők.

A Kis- és Közép Agrárvállalkozók Sajtkészítő Egyesületének az egyetem campusával közösen rendezett eseményén kedvező tapasztalatok születtek - tájékoztatta szerkesztőségünket Kerekesné dr. Mayer Ágnes főiskolai docens, a konferencia főszervezője. - Az volt a cél, hogy hazai kézműves sajtkészítők találkozzanak egymással, közelebb kerüljenek a tudományhoz és a turizmushoz is.

Az előadások révén megismerhették a sajtkészítéssel kapcsolatos - igen sokrétű - újabb kutatásokat és eredményeket. Ezek mellett pedig a kiállítók standjain megtekinthették a tevékenységükhöz szükséges bemutatott eszközöket, berendezéseket.

A konferencia szervezői arra törekedtek, hogy minden lehetséges oldalról bemutassák a kézműves sajtkészítést, így a szántóföldtől a terített asztalig teljes képet kaphattak a résztvevők. Több tudományterületet érintő - úgynevezett interdiszciplináris - kapcsolatot tapasztalhattak a vendégek.

Az érintett témákat az adott szakterületek kiemelkedő kutatói, professzorok, laboratóriumi-, illetve közigazgatási szakemberek prezentálták. Az előadók között természetesen a gyakorlatot képviselők is szerepeltek. 

A szakmai program mellett a jelenlevők - a támogatóknak köszönhetően - szörpöt, bort és kávét is kóstolhattak. A rendezvény végén pedig sajtgasztronómiai bemutatón vettek részt, élvezhették a különböző termékeket és ízeket.

A találkozó sikerét az is bizonyította, hogy a résztvevők végig kitartottak és az előadásokat követően azonnali kerekasztal beszélgetések alakítottak ki egy témáról.

A több szempontból is úttörő jellegű eseményen elhangzott, hogy a sajtforradalom létező jelenség hazánkban.

Így a szervezők reményei szerint a konferencián kialakult kapcsolatok, a felvetett ötletek és javaslatok elősegítik a feldolgozott magyar minőségi tejtermékek fejlődését és hozzájárulnak turizmus erősítéséhez is.

A szakértők abban bíznak, hogy a fejlődés hatására nemsokára nyomába érhetünk az ezen a területen még előttünk járó országoknak.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.