Sajtforradalommal a hazai turizmusért

Magyarországon sajtforradalom zajlik és egyre népszerűbbek a termékek - állapították meg az I. Sajtakadémia konferencián, amelyet Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem campusán tartottak. A hagyományteremtő szándékkal összehívott találkozón, közel kétszáz vendéget regisztrálhattak a szervezők.

A Kis- és Közép Agrárvállalkozók Sajtkészítő Egyesületének az egyetem campusával közösen rendezett eseményén kedvező tapasztalatok születtek - tájékoztatta szerkesztőségünket Kerekesné dr. Mayer Ágnes főiskolai docens, a konferencia főszervezője. - Az volt a cél, hogy hazai kézműves sajtkészítők találkozzanak egymással, közelebb kerüljenek a tudományhoz és a turizmushoz is.

Az előadások révén megismerhették a sajtkészítéssel kapcsolatos - igen sokrétű - újabb kutatásokat és eredményeket. Ezek mellett pedig a kiállítók standjain megtekinthették a tevékenységükhöz szükséges bemutatott eszközöket, berendezéseket.

A konferencia szervezői arra törekedtek, hogy minden lehetséges oldalról bemutassák a kézműves sajtkészítést, így a szántóföldtől a terített asztalig teljes képet kaphattak a résztvevők. Több tudományterületet érintő - úgynevezett interdiszciplináris - kapcsolatot tapasztalhattak a vendégek.

Az érintett témákat az adott szakterületek kiemelkedő kutatói, professzorok, laboratóriumi-, illetve közigazgatási szakemberek prezentálták. Az előadók között természetesen a gyakorlatot képviselők is szerepeltek. 

A szakmai program mellett a jelenlevők - a támogatóknak köszönhetően - szörpöt, bort és kávét is kóstolhattak. A rendezvény végén pedig sajtgasztronómiai bemutatón vettek részt, élvezhették a különböző termékeket és ízeket.

A találkozó sikerét az is bizonyította, hogy a résztvevők végig kitartottak és az előadásokat követően azonnali kerekasztal beszélgetések alakítottak ki egy témáról.

A több szempontból is úttörő jellegű eseményen elhangzott, hogy a sajtforradalom létező jelenség hazánkban.

Így a szervezők reményei szerint a konferencián kialakult kapcsolatok, a felvetett ötletek és javaslatok elősegítik a feldolgozott magyar minőségi tejtermékek fejlődését és hozzájárulnak turizmus erősítéséhez is.

A szakértők abban bíznak, hogy a fejlődés hatására nemsokára nyomába érhetünk az ezen a területen még előttünk járó országoknak.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.