Sörmúzeum nyitott Szolnokon

Július 22-én Szolnok főterén megnyitotta kapuit a Sörárium. A Városháza pincéjében található kiállítás a folyékony kenyér több mint hatezer éves történetét mutatja be. Az új múzeumot Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és dr. Bene Ildikó, országgyűlési képviselő, Jász-nagykun Szolnok megyei fejlesztési miniszteri biztos adta át. A megnyitó vendégeinek alkalma volt végigjárni a boltíves pincefolyosókat, majd a tárlat bejárása után Hajdú Steve és Harsányi Levente lepte meg egy rövid, humoros jelenettel a megjelenteket.

A Sörárium több szempontból is különleges kiállítótér. A hasonló tematikájú múzeumok ugyanis egy-egy sörmárkához kötődnek, a szolnoki múzeum azonban márkafüggetlenül, komplex megközelítéssel mutatja be a nedű történetét. A látogató megismerkedhet a sör történetével, a serfőzési eljárások fejlődésével, a habzó ital emberi kultúrtörténetre és a tudományra gyakorolt hatásával.

A Söráriummal olyan különleges múzeummal gazdagodott Magyarország, amely a legszélesebb közönség számára nyújt kulturálódási és kikapcsolódási lehetőséget. Bízunk benne, hogy azok is örömmel fogják felkeresni, akik egyébként nem tartoznak a sörital rajongótáborába - jelentette ki a megnyitón Szalay Ferenc.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kiállítás a fiatalok számára is vonzó legyen, ezért a Söráriumot a legkorszerűbb interaktív eszközökkel szereltük fel. A digitális generáció tagjai érintőképernyős asztalokon és mozgásvezérelt, kinect-navigációt használó alkalmazások segítségével ismerkedhetnek meg a folyékony kenyér történetével. A gyermekeket játszószoba és gyermekfoglalkoztató várja, így a Sörárium látogatása gyermekes családok számára is remek kikapcsolódás lehet – tette hozzá a polgármester.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Sörárium alkalmazottainak átlagéletkora 30 év alatt van. A városvezetés kiemelten fontos feladatának tartja, hogy munkalehetőséget biztosítson a szolnoki fiatalok számára. Az új intézmény egyszerre növeli a Tisza fővárosának vonzerejét az idelátogatók számára, és nyújt lehetőséget az itt élőknek a helyben boldogulásra - mondta Szalay Ferenc.

A 8 helyiségben, 1000 négyzetméteren üzemelő múzeumnak egyedi atmoszférát kölcsönöz, hogy belső terei steampunk jellegű design-t kaptak. A kiállítás bejárása után a vendégek a Sörárium éttermében pihenhetnek meg, ahol többféle kézműves sör, kávékülönlegességek és ízletes fogások közül válogathatnak. A vendéglátóhely múzeumi belépő kiváltása nélkül, célzottan is látogatható.

A Sörárium megnyitása Szolnok átfogó település- és turizmusfejlesztési koncepciójának része. A városfejlesztési stratégia keretében rövidesen egy másik országosan egyedülálló kiállítás is megnyitja kapuit a látogatók előtt, a katonai repülés történetét bemutató RepTár. A két múzeum és Szolnok egyéb látnivalói akár több napos kikapcsolódásra is elegendő élményanyagot kínálnak akár családok, baráti körök számára is.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a megjelenés változott

A név a régi, a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.
Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli

Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli  

Néhány a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiváljának sokszínű, egészséges kínálatából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.