Sörmúzeum nyitott Szolnokon

Július 22-én Szolnok főterén megnyitotta kapuit a Sörárium. A Városháza pincéjében található kiállítás a folyékony kenyér több mint hatezer éves történetét mutatja be. Az új múzeumot Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és dr. Bene Ildikó, országgyűlési képviselő, Jász-nagykun Szolnok megyei fejlesztési miniszteri biztos adta át. A megnyitó vendégeinek alkalma volt végigjárni a boltíves pincefolyosókat, majd a tárlat bejárása után Hajdú Steve és Harsányi Levente lepte meg egy rövid, humoros jelenettel a megjelenteket.

A Sörárium több szempontból is különleges kiállítótér. A hasonló tematikájú múzeumok ugyanis egy-egy sörmárkához kötődnek, a szolnoki múzeum azonban márkafüggetlenül, komplex megközelítéssel mutatja be a nedű történetét. A látogató megismerkedhet a sör történetével, a serfőzési eljárások fejlődésével, a habzó ital emberi kultúrtörténetre és a tudományra gyakorolt hatásával.

A Söráriummal olyan különleges múzeummal gazdagodott Magyarország, amely a legszélesebb közönség számára nyújt kulturálódási és kikapcsolódási lehetőséget. Bízunk benne, hogy azok is örömmel fogják felkeresni, akik egyébként nem tartoznak a sörital rajongótáborába - jelentette ki a megnyitón Szalay Ferenc.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kiállítás a fiatalok számára is vonzó legyen, ezért a Söráriumot a legkorszerűbb interaktív eszközökkel szereltük fel. A digitális generáció tagjai érintőképernyős asztalokon és mozgásvezérelt, kinect-navigációt használó alkalmazások segítségével ismerkedhetnek meg a folyékony kenyér történetével. A gyermekeket játszószoba és gyermekfoglalkoztató várja, így a Sörárium látogatása gyermekes családok számára is remek kikapcsolódás lehet – tette hozzá a polgármester.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Sörárium alkalmazottainak átlagéletkora 30 év alatt van. A városvezetés kiemelten fontos feladatának tartja, hogy munkalehetőséget biztosítson a szolnoki fiatalok számára. Az új intézmény egyszerre növeli a Tisza fővárosának vonzerejét az idelátogatók számára, és nyújt lehetőséget az itt élőknek a helyben boldogulásra - mondta Szalay Ferenc.

A 8 helyiségben, 1000 négyzetméteren üzemelő múzeumnak egyedi atmoszférát kölcsönöz, hogy belső terei steampunk jellegű design-t kaptak. A kiállítás bejárása után a vendégek a Sörárium éttermében pihenhetnek meg, ahol többféle kézműves sör, kávékülönlegességek és ízletes fogások közül válogathatnak. A vendéglátóhely múzeumi belépő kiváltása nélkül, célzottan is látogatható.

A Sörárium megnyitása Szolnok átfogó település- és turizmusfejlesztési koncepciójának része. A városfejlesztési stratégia keretében rövidesen egy másik országosan egyedülálló kiállítás is megnyitja kapuit a látogatók előtt, a katonai repülés történetét bemutató RepTár. A két múzeum és Szolnok egyéb látnivalói akár több napos kikapcsolódásra is elegendő élményanyagot kínálnak akár családok, baráti körök számára is.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.