A The New York Times legutóbb az ír vendéglátás témájára szakosodott Benningen’s hálózat bezárásáról tudósított, ami sok száz foglalkoztatott elbocsátásával jár, ráadásul akkor maradnak üresen kereskedelmi ingatlanok, amikor amúgy is nehéz bérlőt találni. Egy hasonló márka, a Steak & Ale szintén hamarosan bezár. Az éttermek mellett szakosodott kiskereskedelmi egységek és láncolatok sorának is szembe kell néznie a bezárás rémével. Ezek - csakúgy, mint a vendéglátóhelyek - alig jutnak hitelekhez. A saját tulajdonú ingatlanokban működtetett franchise üzemegységek egyelőre még víz felett próbálják tartani magukat.
A lap a megcsappant lakossági vásárlóerő és újra divatba jövő otthoni főzés mellett azzal magyarázta a csődöket, hogy az éttermek gasztronómiai elképzelései egysíkúak és fantáziátlanok. Emiatt nem is alakulhatott ki a lojalitás bizonyos márkák iránti. (VGO)