Spanyol utat lehet nyerni egy jó cikkel

Indul a 6. WebWineWriting nemzetközi borszakíró-verseny!

 A WebWineWriting versenyre már több 300-an neveztek angol és magyar nyelven, már 5
győztes járta végig a fődíjként nyert spanyolországi pezsgőtúrát.

3 kategóriában lehet nevezni, egyikben videóval is:

– Biodinamikus sztorik
– Szekszárdi borutazás
– Borkoktélok – bor másként


A kategóriákról alább lehet részletesen olvasni. A Borkoktélos kategóriában rövid videóval is lehet nevezni. Változás az előző évekhez képest, hogy az egyes kategóriák győzteseit a zsűri választja ki, és a győztesek közül szavazással kerül ki a spanyol út győztese. A kategóriák győztesei értékes borokat kapnak, részt vehetnek az augusztus 15–18-i négynapos magyarországi bortúrán, amelynek része a díjátadó, a Hungarian Gettogether augusztus 17-én a dél-balatoni Kristinus Borbirtokon.
Nevezési határidő: július 10.


Sánta Zoltán Emlékdíj
A 2018-ban hirtelen elhunyt Sánta Zoltán sokunk tanára és kollégája volt. Az Emlékdíjjal az ő szakmai öröksége előtt tisztelgünk. Az ötlegazda Kriston Orsolya és Szabó Edit volt, akik a díj odaítélésében is részt vesznek. Rögtön a díj mellé állt a Hungarianwines.eu, és sok segítséget kaptunk Zoltán egykori partnerétől, Török Pétertől, aki sajnos azóta szintén elment közülünk. Mivel a tanítás, a jövő szakembereinek képzése Sánta Zoltán szenvedélye volt, az Emlékdíjat annak az ifjú tehetségnek szeretnénk adni, aki a 6. Hungarian WebWineWriting
mezőnyéből leginkább képviseli Zoltán szellemi örökségét. Az első Sánta Zoltán Emlékdíjat dr. Veszelszki Ágnes kapta 2019-ben, a másodikat Geri Ádám 2020-ban. 2021- ben Somogyi Gergely, tavaly pedig Ercsey Dániel lett a díjazott. Az Emlékdíjért minden egyes magyar nyelven nevező automatikusan indul.
További részletek és szabályzat:
https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2023/


1. kategória: Biodinamikus gazdálkodás – a misztikumon túl
Sosem könnyű letérni a járt, könnyebb útról és belevágni valamibe, ami igencsak misztikusnak tűnik, forradalmi, és persze kockázatos. A dél-balatoni Kristinus Borbirtok a sikerek ellenére új utat választott: az egész, 62 hektáros birtok áttért a biodinamikus gazdálkodásra, amely a bioborászaton túl több – kívülről nézve – különös elemet is tartalmaz. Mire jók a szarvak? Komolyan segít, ha csalánteával locsolják a szőlőt? Nem csak hanyagságból vannak tele a szőlők sorközei vadvirággal? Ebben a kategóriában olyan cikkeket várunk, amelyekben a nem jártas fogyasztó számára érthetően sikerül elmagyarázni, hogy mi is az a biodinamikus gazdálkodás. A cikkekben szerepelhet bármely hazai vagy külföldi biodinamikus borászat, de akár egyéb biodinamikus farm is. Maximum terjedelem: 10 000 karakter / 1400 szó.

Zsűritagok: Bukovics Martin, Győrffy Zoltán, Szabó Edit

Bővebben a zsűritagokról és a Kristinusról
https://hungarianwines.eu/biodinamikus-gazdalkodas-a-misztikumon-tul/


2. kategória: „Szerelmem, Szekszárd”
A hazai borkedvelők előszeretettel utaznak borvidékekre, Szekszárd azonban – a felmérések szerint – nem tartozik legnépszerűbb úticélok közé. Pedig Szekszárdra igenis érdemes ellátogatni! Bár nincsenek magas hegyes és nem itt kéklik a Balaton, vannak viszont szelíd dombok, egészen széles borpaletta, izgalmas boros programok – boros barangolások –, és persze pincészetek, akik tárt karokkal és csábító borsorokkal várják a vendégeket. Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek kedvet csinálnak egy szekszárdi boros utazáshoz. Kerülhetnek bele konkrét programtippek, szállásjavaslatok, bármi, ami segíthet egy utazni készülőt. A terjedelem maximum 10 000 karakter / 1400 szó.
Zsűritagok: Borostyán-Kovács Tamara, Eszterbauer János, Németh Erika, Vesztergombi
Csaba
Bővebben a zsűritagokról és a Bor utcai borászatokról
https://hungarianwines.eu/a-bor-utca-lakoi/


3. kategória: Bor másképp – rázva vagy keverve
Amikor valaki szentségtörésnek tartja a bor bármi mással való keverését, elfelejti, hogy a „szódás bor” hazája vagyunk, itt találta fel Jedlik Ányos a fröccsöt, telente pedig forralt borral illatoznak az utcák. Azt is tudjuk, hogy fröccsöt is csak jó borból lehet készíteni, és igenis szabad kísérletezni, játszani, újat alkotni nemesebb borainkból is. Készített már sztármixer koktélt tokaji aszúból, amely kivívta az előkelő közönség tetszését. Engeddszabadjára Te is a fantáziádat!
Ebben a kategóriában nemcsak borszakírók írásait várjuk, sőt nemcsak írásokat. Elmesélhetitek a legemlékezetesebb borélményeteket, amikor a bor nem szokványos formában került a pohárba, de küldhettek saját receptet is fotóval illusztrálva, sőt videót is készíthettek, nincs műfaji megkötés. Az írás nem lehet 10 000 karakternél hosszabb, videó esetében ne legyen 8 percnél hosszabb. Ennél a kategóriánál az értékeléskor az illusztrációkat is figyelembe vesszük.
Zsűritagok: Horváth-Töreki Gergely, Kemény Gabriella, Poós Bernadett
Bővebben a zsűritagokról és a HNT-ről
https://hungarianwines.eu/hnt-minden-egyes-borasz-szolgalataban-2/

Forrás: hungarianwines.eu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.