Spanyol utat lehet nyerni egy jó cikkel

Indul a 6. WebWineWriting nemzetközi borszakíró-verseny!

 A WebWineWriting versenyre már több 300-an neveztek angol és magyar nyelven, már 5
győztes járta végig a fődíjként nyert spanyolországi pezsgőtúrát.

3 kategóriában lehet nevezni, egyikben videóval is:

– Biodinamikus sztorik
– Szekszárdi borutazás
– Borkoktélok – bor másként


A kategóriákról alább lehet részletesen olvasni. A Borkoktélos kategóriában rövid videóval is lehet nevezni. Változás az előző évekhez képest, hogy az egyes kategóriák győzteseit a zsűri választja ki, és a győztesek közül szavazással kerül ki a spanyol út győztese. A kategóriák győztesei értékes borokat kapnak, részt vehetnek az augusztus 15–18-i négynapos magyarországi bortúrán, amelynek része a díjátadó, a Hungarian Gettogether augusztus 17-én a dél-balatoni Kristinus Borbirtokon.
Nevezési határidő: július 10.


Sánta Zoltán Emlékdíj
A 2018-ban hirtelen elhunyt Sánta Zoltán sokunk tanára és kollégája volt. Az Emlékdíjjal az ő szakmai öröksége előtt tisztelgünk. Az ötlegazda Kriston Orsolya és Szabó Edit volt, akik a díj odaítélésében is részt vesznek. Rögtön a díj mellé állt a Hungarianwines.eu, és sok segítséget kaptunk Zoltán egykori partnerétől, Török Pétertől, aki sajnos azóta szintén elment közülünk. Mivel a tanítás, a jövő szakembereinek képzése Sánta Zoltán szenvedélye volt, az Emlékdíjat annak az ifjú tehetségnek szeretnénk adni, aki a 6. Hungarian WebWineWriting
mezőnyéből leginkább képviseli Zoltán szellemi örökségét. Az első Sánta Zoltán Emlékdíjat dr. Veszelszki Ágnes kapta 2019-ben, a másodikat Geri Ádám 2020-ban. 2021- ben Somogyi Gergely, tavaly pedig Ercsey Dániel lett a díjazott. Az Emlékdíjért minden egyes magyar nyelven nevező automatikusan indul.
További részletek és szabályzat:
https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2023/


1. kategória: Biodinamikus gazdálkodás – a misztikumon túl
Sosem könnyű letérni a járt, könnyebb útról és belevágni valamibe, ami igencsak misztikusnak tűnik, forradalmi, és persze kockázatos. A dél-balatoni Kristinus Borbirtok a sikerek ellenére új utat választott: az egész, 62 hektáros birtok áttért a biodinamikus gazdálkodásra, amely a bioborászaton túl több – kívülről nézve – különös elemet is tartalmaz. Mire jók a szarvak? Komolyan segít, ha csalánteával locsolják a szőlőt? Nem csak hanyagságból vannak tele a szőlők sorközei vadvirággal? Ebben a kategóriában olyan cikkeket várunk, amelyekben a nem jártas fogyasztó számára érthetően sikerül elmagyarázni, hogy mi is az a biodinamikus gazdálkodás. A cikkekben szerepelhet bármely hazai vagy külföldi biodinamikus borászat, de akár egyéb biodinamikus farm is. Maximum terjedelem: 10 000 karakter / 1400 szó.

Zsűritagok: Bukovics Martin, Győrffy Zoltán, Szabó Edit

Bővebben a zsűritagokról és a Kristinusról
https://hungarianwines.eu/biodinamikus-gazdalkodas-a-misztikumon-tul/


2. kategória: „Szerelmem, Szekszárd”
A hazai borkedvelők előszeretettel utaznak borvidékekre, Szekszárd azonban – a felmérések szerint – nem tartozik legnépszerűbb úticélok közé. Pedig Szekszárdra igenis érdemes ellátogatni! Bár nincsenek magas hegyes és nem itt kéklik a Balaton, vannak viszont szelíd dombok, egészen széles borpaletta, izgalmas boros programok – boros barangolások –, és persze pincészetek, akik tárt karokkal és csábító borsorokkal várják a vendégeket. Ebben a kategóriában olyan írásokat várunk, amelyek kedvet csinálnak egy szekszárdi boros utazáshoz. Kerülhetnek bele konkrét programtippek, szállásjavaslatok, bármi, ami segíthet egy utazni készülőt. A terjedelem maximum 10 000 karakter / 1400 szó.
Zsűritagok: Borostyán-Kovács Tamara, Eszterbauer János, Németh Erika, Vesztergombi
Csaba
Bővebben a zsűritagokról és a Bor utcai borászatokról
https://hungarianwines.eu/a-bor-utca-lakoi/


3. kategória: Bor másképp – rázva vagy keverve
Amikor valaki szentségtörésnek tartja a bor bármi mással való keverését, elfelejti, hogy a „szódás bor” hazája vagyunk, itt találta fel Jedlik Ányos a fröccsöt, telente pedig forralt borral illatoznak az utcák. Azt is tudjuk, hogy fröccsöt is csak jó borból lehet készíteni, és igenis szabad kísérletezni, játszani, újat alkotni nemesebb borainkból is. Készített már sztármixer koktélt tokaji aszúból, amely kivívta az előkelő közönség tetszését. Engeddszabadjára Te is a fantáziádat!
Ebben a kategóriában nemcsak borszakírók írásait várjuk, sőt nemcsak írásokat. Elmesélhetitek a legemlékezetesebb borélményeteket, amikor a bor nem szokványos formában került a pohárba, de küldhettek saját receptet is fotóval illusztrálva, sőt videót is készíthettek, nincs műfaji megkötés. Az írás nem lehet 10 000 karakternél hosszabb, videó esetében ne legyen 8 percnél hosszabb. Ennél a kategóriánál az értékeléskor az illusztrációkat is figyelembe vesszük.
Zsűritagok: Horváth-Töreki Gergely, Kemény Gabriella, Poós Bernadett
Bővebben a zsűritagokról és a HNT-ről
https://hungarianwines.eu/hnt-minden-egyes-borasz-szolgalataban-2/

Forrás: hungarianwines.eu


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.