Szavazzon a magyar borászatra!

A magyar internetfelhasználók már több alkalommal is bizonyították, hogy a világon mindenkinél aktívabban tudnak szavazni, ha arról van szó, hogy az első helyre juttassuk hazánk képviselőjét. Tavaly a kalocsai mintás Forma 1-es overall, néhány napja az A38 hajó jutott fel a csúcsra a szavazók jóvoltából. Most itt a következő lehetőség, bejutott a döntőbe a Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyén. Ha a közönségszavazáson győz az Építész Stúdió tervezte épület, akkor sorban ez lesz a második év, amikor magyar borászat nyeri az Ipari Építészet kategóriát. Ehhez viszont szavazni kell!

Tavaly ugyanis a Laposa Pincészet épülete, Kis Péter és Molnár Bea munkája jutott be az öt finalista közé, és aztán hozta el sikerrel az első díjat. Akárcsak a Laposát, a Füleky Borászat épületét is kedvezően fogadta itthon a kritika és a nagyközönség is.

Az ArchDaily idén második alkalommal rendez közönségszavazást azokról az épületekről, amelyeket az elmúlt évben bemutatott. A mezőny természetesen igen erős, hiszen a világ leglátogatottabb építészeti magazinjáról van szó. Az Ipari Építészet kategóriában a Füleky Borászat épülete riválisai: a Metal Foundation avilési székháza ([baragaño] építésziroda), a McLaren Gyártóközpont az angliai Wokingban (Foster + Partners), a Marmelo Mill olivaolaj-malom Portugáliában (Ricardo Bak Gordon), valamint a Világépítészeti Fesztivál egyik díját már elnyert barcelonai szennyvíztisztító központ (Batlle & Roig Architects).

A Füleky Borászat egyetlen magyar épületként elért döntős helyezése azért is imponáló, mert ezzel olyan épületekkel került egy szintre, mint Zaha Hadid guangzhou-i operaháza, az izlandi Harpa Koncertterem, a MIMA építésziroda lakóháza, Steven Holl biarritzi múzeuma, vagy a londoni olimpia úszócsarnoka.

A Füleky Pincészetre az Ipari Építészeti kategóriában még két hétig, március 6-ig lehet szavazni, a szavazók között az ArchDaily két iPadet sorsol ki.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.