Szavazzon a magyar borászatra!

A magyar internetfelhasználók már több alkalommal is bizonyították, hogy a világon mindenkinél aktívabban tudnak szavazni, ha arról van szó, hogy az első helyre juttassuk hazánk képviselőjét. Tavaly a kalocsai mintás Forma 1-es overall, néhány napja az A38 hajó jutott fel a csúcsra a szavazók jóvoltából. Most itt a következő lehetőség, bejutott a döntőbe a Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyén. Ha a közönségszavazáson győz az Építész Stúdió tervezte épület, akkor sorban ez lesz a második év, amikor magyar borászat nyeri az Ipari Építészet kategóriát. Ehhez viszont szavazni kell!

Tavaly ugyanis a Laposa Pincészet épülete, Kis Péter és Molnár Bea munkája jutott be az öt finalista közé, és aztán hozta el sikerrel az első díjat. Akárcsak a Laposát, a Füleky Borászat épületét is kedvezően fogadta itthon a kritika és a nagyközönség is.

Az ArchDaily idén második alkalommal rendez közönségszavazást azokról az épületekről, amelyeket az elmúlt évben bemutatott. A mezőny természetesen igen erős, hiszen a világ leglátogatottabb építészeti magazinjáról van szó. Az Ipari Építészet kategóriában a Füleky Borászat épülete riválisai: a Metal Foundation avilési székháza ([baragaño] építésziroda), a McLaren Gyártóközpont az angliai Wokingban (Foster + Partners), a Marmelo Mill olivaolaj-malom Portugáliában (Ricardo Bak Gordon), valamint a Világépítészeti Fesztivál egyik díját már elnyert barcelonai szennyvíztisztító központ (Batlle & Roig Architects).

A Füleky Borászat egyetlen magyar épületként elért döntős helyezése azért is imponáló, mert ezzel olyan épületekkel került egy szintre, mint Zaha Hadid guangzhou-i operaháza, az izlandi Harpa Koncertterem, a MIMA építésziroda lakóháza, Steven Holl biarritzi múzeuma, vagy a londoni olimpia úszócsarnoka.

A Füleky Pincészetre az Ipari Építészeti kategóriában még két hétig, március 6-ig lehet szavazni, a szavazók között az ArchDaily két iPadet sorsol ki.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.