Száz éves Leopold Hawelka

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Ahogy mintegy hetven éve mindig, Hawelka úr ma is bejár a kávéházba. Noha az üzlet vezetését fia, Günter és unokái, Amir és Michael vették át, Leopold Hawelka csaknem minden nap elüldögél a pult közelében álló kedvenc asztalánál egy tejeskávé mellett.

Leopold Hawelka 1911-ben született egy cseh család fiaként az alsó-ausztriai Mistelbachban. A család 1925-ben költözött Bécsbe, ahol Leopold a Deierl étteremben kezdett el dolgozni. Első önálló vállalkozásába feleségével, a 2005-ben, 91 évesen elhunyt Josefine Hawelkával közösen vágott bele. Rögtön a házasságkötésük utáni napon nyílt meg a későbbi "Hawelkától" néhány utcára található - és ma is ezen a néven működő - Cafe Alt Wien. Ezt 1936-tól 1939-ig üzemeltette a házaspár. Új kávéházuk a Dorotheergasséban egy éjszakai bár helyén nyitott meg. Nem sokkal később kitört a második világháború, Leopold Hawelkát behívták katonának, a kávéház pedig évekre bezárt. A világégést komolyabb károk nélkül vészelte át a helyiség, és így a háború után hamarosan újra meg is nyitott a Hawelka Kávéház.

Hírnévre az 1960-as, 1970-es években, neves művészek törzshelyeként tett szert. A rendszeres látogatók közé tartozott Friedensreich Hundertwasser festő, építész, André Heller író, Ernst Fuchs képzőművész, Heimito von Doderer író és Helmut Qualtinger színész, humorista. Megfordult ott bécsi tartózkodása alatt sok külföldi híresség is, így Andy Warhol festő, Arthur Miller drámaíró és Elias Canetti Nobel-díjas író is. A falakon ma is láthatók azok a rajzok, festmények, kéziratok, amelyeket az akkor még viszonylag ismeretlen művészektől kapott Hawelka úr. Ahogy a művésztanya híre az ország határain túl is elterjedt, úgy váltották fel lassan a bohém vendégkört a turisták.

(Foto: Vienna Online)

Ettől eltekintve alig valami változott a Hawelkában a megnyitása óta. Az 1900-as évek elejéről való belsőépítészeti kialakítás a régi, és a falakon ma is ott láthatók a rajzok és kéziratok, az egykori neves vendégek munkái. Továbbra is kapható a ház különlegessége is, a Josefine Hawelka cseh nagyanyjától örökölt recept szerint készült bukta, amit Hawelka asszony egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig maga készített. Egy dolog változott csak: tavaly ez a kávéház is füstmentessé vált egy új törvény értelmében. A tulajdonosok tartottak a változástól. Mint mondták, a hely hangulatához hozzátartozott a sűrűn gomolygó cigarettafüst is, s attól féltek, anélkül csökken a kávéház vendégköre. Günter Hawelka ma már beismeri, hogy nem igazolódott be az aggodalmuk, a vendégek száma nem csökkent a füstmentesség miatt. (MTI)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.