Száz éves Leopold Hawelka

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Ahogy mintegy hetven éve mindig, Hawelka úr ma is bejár a kávéházba. Noha az üzlet vezetését fia, Günter és unokái, Amir és Michael vették át, Leopold Hawelka csaknem minden nap elüldögél a pult közelében álló kedvenc asztalánál egy tejeskávé mellett.

Leopold Hawelka 1911-ben született egy cseh család fiaként az alsó-ausztriai Mistelbachban. A család 1925-ben költözött Bécsbe, ahol Leopold a Deierl étteremben kezdett el dolgozni. Első önálló vállalkozásába feleségével, a 2005-ben, 91 évesen elhunyt Josefine Hawelkával közösen vágott bele. Rögtön a házasságkötésük utáni napon nyílt meg a későbbi "Hawelkától" néhány utcára található - és ma is ezen a néven működő - Cafe Alt Wien. Ezt 1936-tól 1939-ig üzemeltette a házaspár. Új kávéházuk a Dorotheergasséban egy éjszakai bár helyén nyitott meg. Nem sokkal később kitört a második világháború, Leopold Hawelkát behívták katonának, a kávéház pedig évekre bezárt. A világégést komolyabb károk nélkül vészelte át a helyiség, és így a háború után hamarosan újra meg is nyitott a Hawelka Kávéház.

Hírnévre az 1960-as, 1970-es években, neves művészek törzshelyeként tett szert. A rendszeres látogatók közé tartozott Friedensreich Hundertwasser festő, építész, André Heller író, Ernst Fuchs képzőművész, Heimito von Doderer író és Helmut Qualtinger színész, humorista. Megfordult ott bécsi tartózkodása alatt sok külföldi híresség is, így Andy Warhol festő, Arthur Miller drámaíró és Elias Canetti Nobel-díjas író is. A falakon ma is láthatók azok a rajzok, festmények, kéziratok, amelyeket az akkor még viszonylag ismeretlen művészektől kapott Hawelka úr. Ahogy a művésztanya híre az ország határain túl is elterjedt, úgy váltották fel lassan a bohém vendégkört a turisták.

(Foto: Vienna Online)

Ettől eltekintve alig valami változott a Hawelkában a megnyitása óta. Az 1900-as évek elejéről való belsőépítészeti kialakítás a régi, és a falakon ma is ott láthatók a rajzok és kéziratok, az egykori neves vendégek munkái. Továbbra is kapható a ház különlegessége is, a Josefine Hawelka cseh nagyanyjától örökölt recept szerint készült bukta, amit Hawelka asszony egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig maga készített. Egy dolog változott csak: tavaly ez a kávéház is füstmentessé vált egy új törvény értelmében. A tulajdonosok tartottak a változástól. Mint mondták, a hely hangulatához hozzátartozott a sűrűn gomolygó cigarettafüst is, s attól féltek, anélkül csökken a kávéház vendégköre. Günter Hawelka ma már beismeri, hogy nem igazolódott be az aggodalmuk, a vendégek száma nem csökkent a füstmentesség miatt. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.