Száz éves Leopold Hawelka

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Ahogy mintegy hetven éve mindig, Hawelka úr ma is bejár a kávéházba. Noha az üzlet vezetését fia, Günter és unokái, Amir és Michael vették át, Leopold Hawelka csaknem minden nap elüldögél a pult közelében álló kedvenc asztalánál egy tejeskávé mellett.

Leopold Hawelka 1911-ben született egy cseh család fiaként az alsó-ausztriai Mistelbachban. A család 1925-ben költözött Bécsbe, ahol Leopold a Deierl étteremben kezdett el dolgozni. Első önálló vállalkozásába feleségével, a 2005-ben, 91 évesen elhunyt Josefine Hawelkával közösen vágott bele. Rögtön a házasságkötésük utáni napon nyílt meg a későbbi "Hawelkától" néhány utcára található - és ma is ezen a néven működő - Cafe Alt Wien. Ezt 1936-tól 1939-ig üzemeltette a házaspár. Új kávéházuk a Dorotheergasséban egy éjszakai bár helyén nyitott meg. Nem sokkal később kitört a második világháború, Leopold Hawelkát behívták katonának, a kávéház pedig évekre bezárt. A világégést komolyabb károk nélkül vészelte át a helyiség, és így a háború után hamarosan újra meg is nyitott a Hawelka Kávéház.

Hírnévre az 1960-as, 1970-es években, neves művészek törzshelyeként tett szert. A rendszeres látogatók közé tartozott Friedensreich Hundertwasser festő, építész, André Heller író, Ernst Fuchs képzőművész, Heimito von Doderer író és Helmut Qualtinger színész, humorista. Megfordult ott bécsi tartózkodása alatt sok külföldi híresség is, így Andy Warhol festő, Arthur Miller drámaíró és Elias Canetti Nobel-díjas író is. A falakon ma is láthatók azok a rajzok, festmények, kéziratok, amelyeket az akkor még viszonylag ismeretlen művészektől kapott Hawelka úr. Ahogy a művésztanya híre az ország határain túl is elterjedt, úgy váltották fel lassan a bohém vendégkört a turisták.

(Foto: Vienna Online)

Ettől eltekintve alig valami változott a Hawelkában a megnyitása óta. Az 1900-as évek elejéről való belsőépítészeti kialakítás a régi, és a falakon ma is ott láthatók a rajzok és kéziratok, az egykori neves vendégek munkái. Továbbra is kapható a ház különlegessége is, a Josefine Hawelka cseh nagyanyjától örökölt recept szerint készült bukta, amit Hawelka asszony egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig maga készített. Egy dolog változott csak: tavaly ez a kávéház is füstmentessé vált egy új törvény értelmében. A tulajdonosok tartottak a változástól. Mint mondták, a hely hangulatához hozzátartozott a sűrűn gomolygó cigarettafüst is, s attól féltek, anélkül csökken a kávéház vendégköre. Günter Hawelka ma már beismeri, hogy nem igazolódott be az aggodalmuk, a vendégek száma nem csökkent a füstmentesség miatt. (MTI)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.