Szekszárdon ez az Etalon

Az Ital Magyarország Kft. négy neves szekszárdi borásszal összefogva egy etalonnak számító kezdeményezéssel rukkolt elő az idei őszre, mégpedig egy közös borral, amelybe mind a négyen beletették a szívüket, tudásuk legjavát és legjobb tételeiket. A neve nem is lehetne találóbb: ETALON.

Takler Ferenc, Eszterbauer János, Mészáros Pál és Vida Péter. Külön-külön is elérték már, amit borász elérhet, alkottak maradandót, beírták nevüket a magyar bor történelemkönyvébe. Most azonban kipróbálták, mire képesek együtt, tudásuk vajon összeadódik, vagy inkább hatványozódik egy közös borban? A kérdés költői, a bor kóstolása egyértelműen megadja a választ.
Példaértékű kezdeményezés ez, amelynek üzenete a szakma felé ma különösen aktuális: lehet együtt, összefogva nagyot alkotni, közösen haladni a siker felé. Minden tekintetben igazi ETALON született!

Az ötlet
A történet egy egyszerű munkalátogatással kezdődött. Az Ital Magyarország Kft. munkatársai pincelátogatáson voltak a borvidéken, ahol borozgatás és baráti tréfálkozás közben játékosan provokálni kezdték a borászokat: együtt vajon tudnának-e jobb bort készíteni, mint külön-külön? Az ötlet termékeny talajra hullott, a szót tett követte és megkezdődött az együttgondolkodás immár a megvalósítás körül. Az Ital Magyarország Kft. számára nagyon fontos tapasztalattal is szolgált a történet, megmutatta, hogy milyen fontos is a jó személyes, már-már baráti kapcsolat a borászokkal, a borász és kereskedő közti jó viszony. Ha nincs ilyen kötetlen baráti légkör, amely megengedi akár egymás ugratását is, sosem merül fel egy ilyen ötlet.

A borászok
Takler Ferenc, Eszterbauer János, Mészáros Pál és Vida Péter. Hogy miért ők négyen? Mivel összeköti őket a közös kereskedő, és egy kicsit a boraik stílusában fellelhető hasonlóság. Hiszen boraik karaktere saját bevallásuk szerint is közelebb áll egymáshoz a borvidéken. Ez – és erre külön hangsúlyt fektetnek mindannyian – nem jelent semmiféle elkülönülést, elzárkózást a többiektől.

A Bor
Cuvée, négy fajtából áll: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Kékfrankos.
Évjárata: 2009
Borvidék: Szekszárd
A fajták karaktere, jellege a fenti felsorolás sorrendjében mutatkozik meg a borban is. A borászok egyenlő arányban adták be legkiválóbb tételeiket a közös munkába.
A fajták megoszlása termelők szerint a következőképp alakult:

Takler Ferenc: Melot és Cabernet Sauvignon (25%) 
Eszterbauer János: Merlot és Kékfrankos (25%)
Mészáros Pál: Cabernet Sauvignon és Kékfrankos (25%)
Vida Péter: Cabernet Franc (25%)

Hasonló kezdeményezések történtek már, hiszen két bort összeházasítani, nem forradalmi találmány, származzanak akár különböző borászoktól. De ebben az esetben másról, többről volt szó. Itt a borászok valóban megdolgoztak a sikerért, a bor születésétől fogva együtt bábáskodtak a fejlődése felett, minden döntést közösen hoztak meg. A folyamatos munkából mindannyian kivették részüket. Mi sem mutatja jobban, mint hogy a végeredmény csak a sokadik házasítás után nyerte el azt a formáját, amivel mind a négyen elégedettek voltak.
Az ETALON tehát egy olyan bor, amely mögött borászati elképzelés, szándék állt, de nem egy borászé, hanem négyé. A négy borásznak tehát nem csupán négy szőlőfajtát kellett összegyúrnia egy kész borrá, hanem négy különböző elképzelést, stílust, borászati filozófiát.
És ami még ezen felül is újdonság: nem álltak meg a kísérletezés szintjén, hanem rögtön belevágtak egy olyan kalandba, amelynek az elején még csak sejtették a kimenetelét. Az ETALON ugyanis kereskedelmi mennyiségben készült, nem egy játékos, kísérletező művészi produktum, hanem egy olyan termék, amellyel a boltok polcain is találkozhatunk.
Ha megkóstoljuk, gazdag illatában érett cseresznyét és marcipánt fedezhetünk fel. Egy lendületes, komoly vörösbor, vibráló zamatokkal, hosszú lecsengéssel, érett tanninokkal. Fiatal még, ezért rengeteg tartalék rejlik benne, érdemes lesz nyomon követni fejlődését!

A hátcímke
„E házasítás négy szekszárdi borász összefogásának eredménye. Alkotásuk hiteles minta az egymás iránti bizalomra és a minőség iránti elkötelezettségre, mert ha e bor szülőanyja az összefogás, akkor szülőapja a presztízs, mely manapság igen magasra teszi a mércét a 2000 éves borvidéken.”

A bor jellemzése
Mély rubin szín, bíbor reflexekkel. Illatában először a gyümölcsök jelennek meg, meggy és szilva, a háttérben a hordós érlelés visszafogott jegyei, némi szegfűszeg, kevéske fahéj, csipetnyi bors, de egy kis csokoládéreszelék is felbukkan. Kóstolva közepesnél picit nagyobb test, gyönyörű savak, feszes struktúra. Az ízképben először itt is a gyümölcsök jelennek meg, a tanninok szépen lekerekedtek, a fás hatás még érződik, de nagyon arányos, be fog épülni a borba. Az alkohol nem lóg ki, a lecsengése közepesnél hosszabb, főleg a meggy vezeti, de egy kis szivarfüstös édeskés-kesernye is megjelenik benne. (Ercsey Dániel, BORIGO)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.