Szépek, de sokszor gyenge minőségűek a kenyerek

Az országban sokfelé látható nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a kirakatokban, jelezve, hogy az aratás után hagyományosan Szent István napra sütötték az új búzából az első kenyeret - írja az Agromonitor.

A vendéglátók tapasztalatai szerint ugyanakkor az igazán jó minőségű kenyér ma már ritka. Ezért sok étterem saját magának süti a felszolgálandó vekniket, mert máshol nem tudják beszerezni a kívánt minőséget.

Szavakkal nem nagyon lehet leírni, milyennek kell lennie a jó kenyérnek – mondta Holánszki József a Magyar Rádió hírműsorában. A pilisi pék inkább a sütödében lévő, egyhetes egykilós kenyéren érzékeltette az elvárásokat: nem penészes, bár a külseje kemény, felvágva belül még mindig puha.

A sütőipari szakember ötvenéves ritkaságszámba menő keverőgéppel dolgozik. Kovászt használ a kenyérhez, rönkfát a kemencéhez. A lisztet két malomból rendeli, mert szerinte már a mai molnárok sem az igaziak. A kétféle lisztből meg legalább tud válogatni. A pék azt mondja, ő az apjától, az meg a nagyapjától tanulta a jó kenyér titkát. Ezért nincs a kenyerében adalékanyag sem, csak kovászt használ.

A pilisi péknek nem nagy a vásárlóköre. Csak néhány száz darab kenyeret készít naponta. A több mint hetvenéves fatüzelésű kemencéjéből ennyire futja. Pedig elkelne a jó kenyér, ugyanis nem nagyon van – mondja Szegál Viktor séf, aki szerint nagy szükség lenne az ehhez hasonló pékségekre. A legtöbb étterem saját magának süti a felszolgálandó vekniket, mert máshol sajnos nem tudják beszerezni – tette hozzá. (Agromonitor)


Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.