Szépek, de sokszor gyenge minőségűek a kenyerek

Az országban sokfelé látható nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér a kirakatokban, jelezve, hogy az aratás után hagyományosan Szent István napra sütötték az új búzából az első kenyeret - írja az Agromonitor.

A vendéglátók tapasztalatai szerint ugyanakkor az igazán jó minőségű kenyér ma már ritka. Ezért sok étterem saját magának süti a felszolgálandó vekniket, mert máshol nem tudják beszerezni a kívánt minőséget.

Szavakkal nem nagyon lehet leírni, milyennek kell lennie a jó kenyérnek – mondta Holánszki József a Magyar Rádió hírműsorában. A pilisi pék inkább a sütödében lévő, egyhetes egykilós kenyéren érzékeltette az elvárásokat: nem penészes, bár a külseje kemény, felvágva belül még mindig puha.

A sütőipari szakember ötvenéves ritkaságszámba menő keverőgéppel dolgozik. Kovászt használ a kenyérhez, rönkfát a kemencéhez. A lisztet két malomból rendeli, mert szerinte már a mai molnárok sem az igaziak. A kétféle lisztből meg legalább tud válogatni. A pék azt mondja, ő az apjától, az meg a nagyapjától tanulta a jó kenyér titkát. Ezért nincs a kenyerében adalékanyag sem, csak kovászt használ.

A pilisi péknek nem nagy a vásárlóköre. Csak néhány száz darab kenyeret készít naponta. A több mint hetvenéves fatüzelésű kemencéjéből ennyire futja. Pedig elkelne a jó kenyér, ugyanis nem nagyon van – mondja Szegál Viktor séf, aki szerint nagy szükség lenne az ehhez hasonló pékségekre. A legtöbb étterem saját magának süti a felszolgálandó vekniket, mert máshol sajnos nem tudják beszerezni – tette hozzá. (Agromonitor)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.