Szerbül tanulnak a szegedi vendéglősök

Szeged és térsége közel fekszik a déli határhoz, magas színvonalú szállodákkal, fürdökkel, jó éttermekkel rendelkezik - erre jöttek rá azok a szerbek, akik wellnessezni és vásárolni járnak át Magyarországra. A román turizmus gözhengere után a szerbeké is beindult a szállodaipar nem kis örömére - írta a Dél-Magyarország.

- Nyelvtanfolyamra küldtük a kollégákat, olyan sok a szerb és a román vendégünk mondta Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda tulajdonosa. Magyarázatképpen hozzátette: a tanfolyam azt jelenti, hogy a munkatársak között akad, aki Szerbiából és Romániából származik, ők tanítják a többieket arra az 50-80 szóból, kifejezésből álló alapszókincsre, amely az éttermi kiszolgáláshoz szükséges. Aki ezeket a szavakat nem tudja felmondani, egy sört fizet a kikérdezőnek.
Az 5-ös főút mellett fekvő halászcsárdában nem vezetnek statisztikát, így nem tudják megmondani, hányszorosára nőtt a szomszédos országokból érkező vendégek száma. Frank Sándor úgy érzékeli, a romániai vendégözönhöz most zárkóznak fel a szerbek: leggyakrabban azoknak az átutazóknak a gyerekei, unokái, akik szeretnének meg győződni arról, hogy tényleg olyan finom-e a szegedi halászlé, mint ahogy azt otthon hallották. (...)

Folytatás az eredeti oldalon.


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.