Szigorodnak a vodka előállítását leíró szabályok Lengyelországban

Az európai az uniós előírásokkal összhangban megszigorította a lengyel kormány az égetett szeszes italok, köztük első helyen a lengyel vodka előállítására vonatkozó szabályokat - írja az Agromonitor.

A termelők tiltakoznak az új előírások ellen, amelyek szerint például a Polska Wódka/Polish Vodka a jövőben nem készülhet kukoricából vagy triticaléból.

A márkanevet óvni igyekvő tradicionalisták régóta követelik, hogy a „lengyel vodka” elnevezést csak a burgonyából és rozsból készült szeszes italokra lehessen alkalmazni. A termelők viszont élesen ellenzik a változtatást. Azt szeretnék, ha vodkát továbbra is lehetne főzni mindenféle gabonából és burgonyából.

A mezőgazdasági minisztérium tervezete szerint, amelyet a kormány most elfogadott, a „lengyel vodkát” csak rozsból, búzából, árpából, zabból és burgonyából lehet főzni. Az eddigi előírások szerint készülhetett vodka gabona- vagy burgonyacefréből, kukoricából és triticaléból is. A tárca álláspontja szerint viszont a „lengyel vodka” elnevezésnek tükröznie kell a földrajzi sajátosságokat, a történelmi hagyományokat, és meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek is.

2008-ig az EU előírásai lehetővé tették a vodka előállítását bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készült etil-alkoholból. Azóta viszont Brüsszel a „vodka” márkanév használatát a burgonyából és gabonából készült szeszes italokra korlátozta. Lengyelországban az MTI által idézett adatok szerint egy főre számítva évente 7,95 liter égetett szeszesital fogy. (Agromonitor)


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.