Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

A szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei is negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A brit kormány a hazai gazdák és állatállomány védelme érdekében betiltotta a hús- és tejtermékek importját Magyarországról és Szlovákiából, miután a két ország határán száj- és körömfájásos megbetegedést észleltek, számolt be a Politico című napilap. A tilalom kiterjed a szarvasmarhákra, sertésekre, juhokra, kecskékre és más kérődzőkre, valamint ezek kezeletlen termékeire, például a friss húsra és tejtermékekre.

Ezen felül az utazók sem vihetnek be húst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket Magyarországról és Szlovákiából az Egyesült Királyságba. 


Fotó: Depositphotos

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja:

Közben a szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A betegség egy magyarországi szarvasmarhatelepen, Kisbajcs közelében ütötte fel a fejét, alig néhány kilométerre a szlovák határtól. Erre reagálva a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság aktiválta a szükséges készenléti terveket, beleértve a Magyarországgal közös határátkelőhelyeken bevezetett ellenőrzéseket, derült ki az infostart.hu cikkéből.

Mint írják, „a hatóság tájékoztatása szerint továbbra is érvényben van az állatok és állati termékek szállításának tilalma azokból a településekből, amelyek a tíz kilométeres megfigyelési övezetbe tartoznak.”


Fotó: Depositphotos

Szlovákia területén ez a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás több települését érinti. A tilalom magában foglalja a szarvasmarhák, juhok, kecskék és sertések ki- és betelepítését, valamint a nyers tej, friss hús és hőkezelés nélküli húsipari termékek szállítását.

A szlovák élelmiszerbiztonsági hatóság azt is javasolja a lakosságnak, hogy kerüljék az érintett magyarországi területekre való utazást, és semmilyen körülmények között ne próbáljanak élő állatokat vagy állati termékeket áthozni a határon.

Eközben Németországban is érződik a járvány hatása, különösen a sertésexport területén. A német vágóhidak és termelők máris jelentős visszaesést tapasztalnak, a sertésvágások száma több mint 11%-kal csökkent, és a sertésárak is esésnek indultak. Az exportkorlátozások miatt több ország – köztük Kína és Japán – ideiglenesen felfüggesztette a német hús behozatalát, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat. Piaci elemzők szerint akár egy évbe is telhet, mire a húsértékesítés normalizálódik, miközben a járvány máris több száz millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak, olvasható az agraragazat.hu oldalán.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.