Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

A szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei is negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A brit kormány a hazai gazdák és állatállomány védelme érdekében betiltotta a hús- és tejtermékek importját Magyarországról és Szlovákiából, miután a két ország határán száj- és körömfájásos megbetegedést észleltek, számolt be a Politico című napilap. A tilalom kiterjed a szarvasmarhákra, sertésekre, juhokra, kecskékre és más kérődzőkre, valamint ezek kezeletlen termékeire, például a friss húsra és tejtermékekre.

Ezen felül az utazók sem vihetnek be húst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket Magyarországról és Szlovákiából az Egyesült Királyságba. 


Fotó: Depositphotos

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja:

Közben a szlovák földművelésügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig nem észleltek gyanús eseteket Szlovákiában, és a vizsgálatok eredményei negatívak voltak, viszont szigorú óvintézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az ország területére.

A betegség egy magyarországi szarvasmarhatelepen, Kisbajcs közelében ütötte fel a fejét, alig néhány kilométerre a szlovák határtól. Erre reagálva a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság aktiválta a szükséges készenléti terveket, beleértve a Magyarországgal közös határátkelőhelyeken bevezetett ellenőrzéseket, derült ki az infostart.hu cikkéből.

Mint írják, „a hatóság tájékoztatása szerint továbbra is érvényben van az állatok és állati termékek szállításának tilalma azokból a településekből, amelyek a tíz kilométeres megfigyelési övezetbe tartoznak.”


Fotó: Depositphotos

Szlovákia területén ez a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás több települését érinti. A tilalom magában foglalja a szarvasmarhák, juhok, kecskék és sertések ki- és betelepítését, valamint a nyers tej, friss hús és hőkezelés nélküli húsipari termékek szállítását.

A szlovák élelmiszerbiztonsági hatóság azt is javasolja a lakosságnak, hogy kerüljék az érintett magyarországi területekre való utazást, és semmilyen körülmények között ne próbáljanak élő állatokat vagy állati termékeket áthozni a határon.

Eközben Németországban is érződik a járvány hatása, különösen a sertésexport területén. A német vágóhidak és termelők máris jelentős visszaesést tapasztalnak, a sertésvágások száma több mint 11%-kal csökkent, és a sertésárak is esésnek indultak. Az exportkorlátozások miatt több ország – köztük Kína és Japán – ideiglenesen felfüggesztette a német hús behozatalát, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat. Piaci elemzők szerint akár egy évbe is telhet, mire a húsértékesítés normalizálódik, miközben a járvány máris több száz millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak, olvasható az agraragazat.hu oldalán.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.