Szóljon bele!

Az útmutató elkészítésére még 2008-ban megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai társadalmi munkában dolgoznak, és képviselik a szakmai civil szervezeteket. A 62/2011 (VI.30.) VM rendelet kapcsán a munkacsoport elkészítette munkatervét, amely alapján dolgozik. A munkaterv szerint egy-egy témának szakmai szervezetekből és a hatóság képviselőiből is van felelőse.

Céljuk, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Útmutató (GHP) a szükséges követelményeket kivitelezhető, a mindennapi életben alkalmazható formában tartalmazza, vegye figyelembe a nemzeti szokásokat, technológiákat és nemzeti sajátosságokat.
Céljuk továbbá, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató (GHP) a szakma által elfogadott, megvalósítható, ugyanakkor a mai higiéniai elvárásoknak is megfelelő, az élelmiszer-biztonságot szavatoló szabályozásokat tartalmazza az étkeztetés és vendéglátás, a vendéglátóipar számára.
A munkacsoport ülései nyitottak, azokon a gyakorló vendéglátó szakemberek közül bárki részt vehet, és becsatlakozhat a munkába.
Az ülések helyszíne: Budapest, IX. Mester utca 81. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság földszinti tanácsterme.
Az üléseken elfogadott, egyes fejezetek szövege terveink szerint 4 hétig kikerül a munkacsoportban dolgozó szakmai szervezetek és az MgSzH honlapjára, azokhoz ez alatt az idő alatt bárki hozzászólhat, javaslatot tehet a változtatása, kiegészítésre. A hozzászólások feldolgozása a negyedik hét utáni következő munkacsoportülésen megtörténik, majd a fejezet lezárásra kerül.

A munkacsoport december 5-i ülésén a következő támakörökkel foglalkozott:

6.7.7. fejezet: Száraz pékáru felhasználása
8.7. fejezet: Kedvtelésből tartott állatok a vendégtérben
9.1. fejezet: Lakásétterem


A 9.1. Lakásétterem fejezetre vonatkozó szabályok meghatározása során a civil szervezetek között éles vita alakult. Azt egyetértően elfogadták, hogy a tevékenység az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alapján külön engedélyhez kötött, azonban a naponta kiszolgálható vendéglétszámban nehezen tudtak megegyezni. A létszám korlát meghatározását a civil szervezetek kérték.
A fejezet tárgyalása kapcsán újra előtérbe került az allergének jelölésével kapcsolatos
probléma. A civil szervezetek javaslatára az ételek összetevőire vonatkozó információkról, beleértve az allergén anyag tartalmat is, a fogyasztót tájékoztatni kell.

A 9.2. Oktatókonyhák, főzőiskolák fejezet szabályozásával kapcsolatos vita során felmerült kérdések alapján Szakály Attila vállalta a fejezetek átdolgozását és a következő alkalommal, ha szükséges a munkacsoport újra megtárgyalja.

A munkacsoport december 5-i ülésének letölthető anyagai itt találhatók, a témakörökhöz  2012. január 4-ig várják az észrevételeket.

A munkacsoport következő, nyilvános ülése 2011. december 19-én 12 órakor lesz, MgSzH ÉTbI 1095 Budapest, Mester u. 81. sz alatti helyiségében.  A témakörök az alábbiak lesznek: Élő állat vágása, Megmaradt ételek karitatív felhasználása,  Új technológiák a vendéglátásban.

Az ülés meghívó nélkül látogatható.

 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.