Szóljon bele!

Az útmutató elkészítésére még 2008-ban megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai társadalmi munkában dolgoznak, és képviselik a szakmai civil szervezeteket. A 62/2011 (VI.30.) VM rendelet kapcsán a munkacsoport elkészítette munkatervét, amely alapján dolgozik. A munkaterv szerint egy-egy témának szakmai szervezetekből és a hatóság képviselőiből is van felelőse.

Céljuk, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Útmutató (GHP) a szükséges követelményeket kivitelezhető, a mindennapi életben alkalmazható formában tartalmazza, vegye figyelembe a nemzeti szokásokat, technológiákat és nemzeti sajátosságokat.
Céljuk továbbá, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató (GHP) a szakma által elfogadott, megvalósítható, ugyanakkor a mai higiéniai elvárásoknak is megfelelő, az élelmiszer-biztonságot szavatoló szabályozásokat tartalmazza az étkeztetés és vendéglátás, a vendéglátóipar számára.
A munkacsoport ülései nyitottak, azokon a gyakorló vendéglátó szakemberek közül bárki részt vehet, és becsatlakozhat a munkába.
Az ülések helyszíne: Budapest, IX. Mester utca 81. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság földszinti tanácsterme.
Az üléseken elfogadott, egyes fejezetek szövege terveink szerint 4 hétig kikerül a munkacsoportban dolgozó szakmai szervezetek és az MgSzH honlapjára, azokhoz ez alatt az idő alatt bárki hozzászólhat, javaslatot tehet a változtatása, kiegészítésre. A hozzászólások feldolgozása a negyedik hét utáni következő munkacsoportülésen megtörténik, majd a fejezet lezárásra kerül.

A munkacsoport december 5-i ülésén a következő támakörökkel foglalkozott:

6.7.7. fejezet: Száraz pékáru felhasználása
8.7. fejezet: Kedvtelésből tartott állatok a vendégtérben
9.1. fejezet: Lakásétterem


A 9.1. Lakásétterem fejezetre vonatkozó szabályok meghatározása során a civil szervezetek között éles vita alakult. Azt egyetértően elfogadták, hogy a tevékenység az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alapján külön engedélyhez kötött, azonban a naponta kiszolgálható vendéglétszámban nehezen tudtak megegyezni. A létszám korlát meghatározását a civil szervezetek kérték.
A fejezet tárgyalása kapcsán újra előtérbe került az allergének jelölésével kapcsolatos
probléma. A civil szervezetek javaslatára az ételek összetevőire vonatkozó információkról, beleértve az allergén anyag tartalmat is, a fogyasztót tájékoztatni kell.

A 9.2. Oktatókonyhák, főzőiskolák fejezet szabályozásával kapcsolatos vita során felmerült kérdések alapján Szakály Attila vállalta a fejezetek átdolgozását és a következő alkalommal, ha szükséges a munkacsoport újra megtárgyalja.

A munkacsoport december 5-i ülésének letölthető anyagai itt találhatók, a témakörökhöz  2012. január 4-ig várják az észrevételeket.

A munkacsoport következő, nyilvános ülése 2011. december 19-én 12 órakor lesz, MgSzH ÉTbI 1095 Budapest, Mester u. 81. sz alatti helyiségében.  A témakörök az alábbiak lesznek: Élő állat vágása, Megmaradt ételek karitatív felhasználása,  Új technológiák a vendéglátásban.

Az ülés meghívó nélkül látogatható.

 


Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.