Céljuk, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Útmutató (GHP) a szükséges követelményeket kivitelezhető, a mindennapi életben alkalmazható formában tartalmazza, vegye figyelembe a nemzeti szokásokat, technológiákat és nemzeti sajátosságokat.
Céljuk továbbá, hogy a vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató (GHP) a szakma által elfogadott, megvalósítható, ugyanakkor a mai higiéniai elvárásoknak is megfelelő, az élelmiszer-biztonságot szavatoló szabályozásokat tartalmazza az étkeztetés és vendéglátás, a vendéglátóipar számára.
A munkacsoport ülései nyitottak, azokon a gyakorló vendéglátó szakemberek közül bárki részt vehet, és becsatlakozhat a munkába.
Az ülések helyszíne: Budapest, IX. Mester utca 81. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság földszinti tanácsterme.
Az üléseken elfogadott, egyes fejezetek szövege terveink szerint 4 hétig kikerül a munkacsoportban dolgozó szakmai szervezetek és az MgSzH honlapjára, azokhoz ez alatt az idő alatt bárki hozzászólhat, javaslatot tehet a változtatása, kiegészítésre. A hozzászólások feldolgozása a negyedik hét utáni következő munkacsoportülésen megtörténik, majd a fejezet lezárásra kerül.
A munkacsoport december 5-i ülésén a következő támakörökkel foglalkozott:
6.7.7. fejezet: Száraz pékáru felhasználása
8.7. fejezet: Kedvtelésből tartott állatok a vendégtérben
9.1. fejezet: Lakásétterem
A 9.1. Lakásétterem fejezetre vonatkozó szabályok meghatározása során a civil szervezetek között éles vita alakult. Azt egyetértően elfogadták, hogy a tevékenység az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet alapján külön engedélyhez kötött, azonban a naponta kiszolgálható vendéglétszámban nehezen tudtak megegyezni. A létszám korlát meghatározását a civil szervezetek kérték.
A fejezet tárgyalása kapcsán újra előtérbe került az allergének jelölésével kapcsolatos
probléma. A civil szervezetek javaslatára az ételek összetevőire vonatkozó információkról, beleértve az allergén anyag tartalmat is, a fogyasztót tájékoztatni kell.
A 9.2. Oktatókonyhák, főzőiskolák fejezet szabályozásával kapcsolatos vita során felmerült kérdések alapján Szakály Attila vállalta a fejezetek átdolgozását és a következő alkalommal, ha szükséges a munkacsoport újra megtárgyalja.
A munkacsoport december 5-i ülésének letölthető anyagai itt találhatók, a témakörökhöz 2012. január 4-ig várják az észrevételeket.
A munkacsoport következő, nyilvános ülése 2011. december 19-én 12 órakor lesz, MgSzH ÉTbI 1095 Budapest, Mester u. 81. sz alatti helyiségében. A témakörök az alábbiak lesznek: Élő állat vágása, Megmaradt ételek karitatív felhasználása, Új technológiák a vendéglátásban.
Az ülés meghívó nélkül látogatható.