Sztárséfeket a szállodai éttermekbe!

Fogalmazta meg a Magyar Szállodaszövetség éttermi szekciójának céljai között a fenti mondatot dr. Buday Gábor, a Gundel Étterem igazgatója a szövetség közgyűlésén tartott előadásában.

Erdei János a szövetség elnöke, felvezetőjében azt emelte ki, hogy az MSZSZ célja, hogy két éven belül a jelenlegi 25 mellett még ugyanennyi éttermet tudhasson tagjaink között. Buday azt hangsúlyozta, hogy sok különféle szervezet képviseli a magyar vendéglátósok érdekeit, de közülük a szállodaszövetség bír a legnagyobb lobbyerővel, ezért is tartják érdemesnek egyre többen csatlakozni a szervezethez. Buday gondolatébresztőnek szánt előadásában hangsúlyozta, nagy jövőt jósol a szállodai éttermeknek – 350 hazai hotelből 300-ban működik étterem. A siker zálogának azt tartaná, ha sztárséfek üzemeltetésében működnének ezek az éttermek, amelyek így akár a szálloda hírét is megelőzhetik, és mind önálló vonzerőként, mind a profittermelésben megállják a helyüket. Javasolta, hogy a szövetség biztosítson állandó fórumot a szállodai étteremvezetők közötti tapasztalatcserére. Buday veszélyesnek ítéli azt a tendenciát, hogy a nemzetközi porondon is elismert hazai éttermeink - kitért az első magyar Michelin-csillagos Costes-re valamint a Chateau Visz-re, nem tükröznek nemzeti gasztronómiai jelleget, mivel séfjeik külföldiek, és 80-90 százalékban külföldi alapanyagokkal dolgoznak. Ő úgy véli, a siker érdekében egymással karöltve van helye a hagyományos és a nemzetközi, modern konyhatechnológiáknak. Jelenleg szerinte ez a két irányzat főleg egymástól különválva, egymás kárára érvényesül. Buday a szekció lobbytevékenységei között kiemelte azt a törekvést, hogy a jogi szabályozásra és a mezőgazdasági termelésre hatással legyenek, ami a nyersanyagok magasabb színvonalát garantálhatja. Az oktatásban a színes, vonzó egyéniségű, kreatív séfek kitermelésére törekszenek, akik tulajdonosként lennének érdekeltek egy-egy hely hosszútávú sikerében. A szakma gondjai között említette a bankoknak való eladósodottságot, és a 40-féle pénzügyi elvonást, ami várhatóan sok vendéglátóhely bezárásához vezethet a közeljövőben. A gasztronómia kalauzok hasznossága mellett hátrányukként említette azt, hogy azok egyes szerzői elfogultnak látszanak egyes konyhaművészeti irányzatok, illetve a hazánkban dolgozó külföldi séfek irányába. A Magyar Turizmus Zrt.-t továbbra is igyekeznek arra sarkallni, hogy jobban hangsúlyozzák a magyar gasztronómia szerepét, mivel – szerintük - hazánknak még mindig ez a legnagyobb vonzereje. (Turizmus Online)

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.