Tanulságok a Nivegy-völgyi eredettvédett borok kóstolóján

Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy- völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken szinte minden szőlőtermelő foglalkozik olaszrizlinggel, de a helyi borászok a többi balatoni bort kóstolva azt tapasztalták, hogy a termőhelyükön a borok karaktere jobban beazonosítható, a gyümölcsös ízjegyek hasonlósága mellett jól felismerhető a Nivegy-völgyi meszes talajra jellemző ásványosság is. Tavaly vágtak bele az önálló szabályozás kialakításába, mellyel meghatároztak egy olyan önálló karaktert, ami a helyi borokra jellemző, és a szőlőtermesztésre valamint a borászati eljárásokra vonatkozóan kötelezően alkalmazandó.

Akik ezeknek megfelelnek, boraikat „Nivegy-völgyi oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor” jelzéssel hozhatják forgalomba, a Nivegy-völgy megnevezést pedig innentől csak azok használhatják, akik ennek az eredetvédelemnek megfelelnek. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközösségéből jelenleg tíz pincészet tüntetheti fel a borain az elnevezést:

- Dobosi Pincészet

- Dombi Pince

- Holló Pince

- Kisspince Szentantalfán

- Lídia Borház

- Martinus Birtok

- Szabó és Fia Borpince

- Tagyon Birtok

- Tánczos Pince

- Végh Pince

Szombaton másodszor mutatták be együtt a pincék a boraikat, de mesterkurzus először szerveződött ezzel kapcsolatban. Itt öt Nivegy-völgyi eredetvédett bort öt nemzetközi példával hasonlíthattak össze az érdeklődők. „Egy adott, viszonylag szűk régió borait kóstolva fontos, hogy egymáshoz hasonlítsuk őket, és kialakuljon a mikrokörnyezet egységes stílusa. A borokat viszont fontos nemzetközi kontextusban is elhelyezni, világviszonylatban is értelmezni. Az összehasonlításnál olyan borokat keressünk, amik hasonló fogyasztói kört céloznak meg, hasonló ételekkel párosítva működnek jól. Most öt neutrális fajtát választottam Európa különböző bortermelő országaiból, amiket egy vakkóstoló keretében a helyi borokkal párban kóstoltunk.” – mondta el Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, aki a mesterkurzust tartotta. A mesterkurzuson öt helyi bor kapott szerepet, de a délutáni közös borkóstolón a tíz borász közel ötven borát meg lehetett kóstolni, így a borkedvelők teljes képet kaphattak a Nivegy- völgyi borokról, a nap pedig egy borvacsorával zárult a Dobosi Birtokközpontban.

„Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az egész napról – mivel az egyes programokra külön-külön is lehetett jegyet váltani, így voltak, akik csak a borvacsorán, vagy csak a borkóstolón vettek részt, de mindenki jól érezte magát a rendezvényen. A mesterkurzus közösségépítő szereppel is bírt, a borászok számára nagyon tanulságos volt a 15 EUR felett megvásárolható külföldi borokkal összekóstolni a saját borainkat. A mostani tapasztalatok birtokában jövőre is szeretnénk megrendezni ezt az eseményt.” – árulta el Dobosi Győző, az eseménynek helyet biztosító Dobosi Birtokközpont vezetője. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.