Teraszrazzia volt Franzstadtban

(MTI) – Visszaszorult a közterület-használati előírásokat megszegő vendéglátósok száma a IX. kerületben a vonatkozó rendelet szigorítása óta – mondta Bácskai János (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester, miután péntekről szombatra virradóra részt vett a városrész rendőrkapitányságának és közterület-felügyeletének közös razziáján.

A kerületben decemberben szigorították a teraszokra vonatkozó szabályozást, eszerint legkésőbb éjfélkor be kell zárni a közterületen lévő helyeket. Az önkormányzat újraszabályozta az engedélyeztetési folyamatot is, sok panasz esetén pedig nem adnak ki, vagy nem hosszabbítják meg a hozzájárulást.
A polgármester tájékoztatása szerint az eddigi tapasztalatok pozitívak, a vendéglősök komolyan veszik az előírásokat, s időben bepakolnak. A razzia tapasztalatait összegezve elmondta, hogy a több mint 100 érintett egység közül két helyen tértek el a szabályoktól, de hangoskodás ott sem volt.
Bácskai János elmondta, hogy a mintegy 15 ezer érintett lakó érdekében döntöttek a korlátozások mellett, s nem a vendéglátósok ellen vannak, sőt álláspontja szerint ők is partnerek a békés egymás mellett élésben.
Az MTI által megkérdezett lakók a korábbiak kapcsán arra panaszkodtak, hogy hétköznapokon sem lehetett éjjel 1 óra előtt pihenni, sok volt a hangoskodó, reggelre pedig kosz maradt utánuk.
Az önkormányzat tájékoztatása szerint Ferencvárosban van a legtöbb teraszos vendéglátóhely, a Ráday utca és a Tompa utca környékén, egy körülbelül 3 kilométeres szakaszon 100 hely üzemel. Ezek 80 százaléka önkormányzati közterület, az engedélyekből befolyt összegből pedig a helyhatóság mellett az érintett társasházak lakóközösségei is részesülnek. (MTI, kép: MÉ Online)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.