Terítéken a vintage pezsgők

A nyáron megrendezésre kerülő II. Pezsgő Világ - Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál előtt már csak egy tematikus Pezsgő Világ Est lesz, melynek témája az évjáratos (Vintage) pezsgők.

A legjobb alapborokból készült csúcspezsgők egyetlen évjárat borából készülnek, ezek az évjáratos pezsgők, amelyeket a palackon megjelölt évben szüretelt szőlőkből készítenek. Előfordulhat, hogy egyes években egyáltalán nem készítenek évjáratos pezsgőt, ha az adott évi termés minőségét nem ítélik elég jónak. Ezek a tételek tehát legtöbbször jobb minőséget és egyben magasabb árat is képviselnek, mint nem évjáratos társaik. A champagne minimum 15 hónapig kell, hogy a palackban érjen az erjedési folyamat után, ha nem évjáratos pezsgőről van szó, évjáratos pezsgők esetén ez az időszak legalább 36 hónap. Ennek oka, hogy az erjedés során elhalt élesztőbaktériumok üledéke, a seprő "információt" közvetít, és minél több ideig érintkezik a borral, annál jobb lehet a végeredmény. Gyakran ez az időszak a 3-15 évet is eléri.
A következő Pezsgő Világ Esten, május 9-én este 7-től a Café57-ben az évjáratos pezsgőkről Márkus György champagne szakértő tart majd rövid előadást, majd összesen 11 évjáratos pezsgő, cava, crémant és champagne kerül bemutatásra a pezsgőházak képviselői által.


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.