Tévedés, hogy Olaszország újranyit

A hazai sajtóban megjelenő hírek, hogy Olaszországban kinyithatnak a vendéglátóhelyek félinformációk, amelyek nem adnak hiteles képet a valós helyzetről, hívja fel a figyelmet a Spabook.net.

A valóság ezzel szemben a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható, írja a portál: Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-áig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján 4 zónába osztja (sárga, narancs, piros, fehér, utóbbiban semmilyen kockázat nincs, de ilyen egyelőre nincs). A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül és az aktuális helyzetet a kormányzati oldalon teszik közzé.

A Spabook azt is leírja, hogy Olaszországban egységes szabályozás volt és van érvényben. A helyi járványügyi adatok alapján automatikus mechanizmus van arra, hogy éppen melyik tartomány milyen színű és milyen korlátozások vannak érvényben. A döntéseket a lazításra vagy a szigorításra az esetszámok alakulásához mérten hozzák, jelenleg azonban nem született politikai döntés az éttermek újranyitására. A vendéglátóhelyek egyébként eddig is nyitva lehettek ott, ahol a járvány számai alapján ez nem, vagy csak kevésbé volt kockázatos. De a számok ezt a legtöbb helyen nem tették lehetővé, kivéve néhány rövidebb időszakot, amikor az emberek szabályosan kirajzottak, elözönlötték a köztereket, éttermeket, aminek az lett a következménye, hogy rövid úton romlottak a számok és újra jött a teljes lezárás.



Most csupán annyi történt, hogy egyidejűleg esett ki minden tartomány a vörös zónából, sőt a narancsból is világos sárgába, így ezeken a helyeken automatikusan enyhültek a korlátozások, ennek következtében az este 6-os zárás feltétele mellett kinyithattak az éttermek, kávézók. Ez eddig is így lett volna, ha a megbetegedések számának alakulása lehetővé teszi. És most sem született külön olyan döntés, amely egy kockázatos helyen engedélyezi az újranyitást, csak mert már sokan nem bírják a korlátozásokat. A narancs színnel jelölt helyeken továbbra is zárva tartanak. Sőt, ha a következő héten, vagy hetekben bármelyik ellenőrzési pillanatban a fertőzöttségi adatok az engedélyezett határ fölé mennek, automatikusan újra életbe lépnek a szigorúbb szabályok. És akkor akár az is lehet, hogy minden bezár, hangsúlyozza a portál.

A jelenleg narancssárga (közepesen veszélyes) tartományok, ahol az emberek a saját településük határát sem léphetik át, és az éttermek, bárok a hét minden napján zárva tartanak.:

    Bolzano térsége,
    Umbria,
    Puglia,
    Szicília,
    Szardínia.

A teljes cikk megtalálható: ITT

Forrás: Spabook


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.