Tévedés, hogy Olaszország újranyit

A hazai sajtóban megjelenő hírek, hogy Olaszországban kinyithatnak a vendéglátóhelyek félinformációk, amelyek nem adnak hiteles képet a valós helyzetről, hívja fel a figyelmet a Spabook.net.

A valóság ezzel szemben a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható, írja a portál: Olaszország a pandémia miatt bevezetett szükségállapot hatályát 2021. április 30-áig meghosszabbította. A hatályos járványügyi jogszabály Olaszország egészét a koronavírus járvány súlyossága alapján 4 zónába osztja (sárga, narancs, piros, fehér, utóbbiban semmilyen kockázat nincs, de ilyen egyelőre nincs). A régiók beosztását az olasz egészségügyi tárca kéthetente vizsgálja felül és az aktuális helyzetet a kormányzati oldalon teszik közzé.

A Spabook azt is leírja, hogy Olaszországban egységes szabályozás volt és van érvényben. A helyi járványügyi adatok alapján automatikus mechanizmus van arra, hogy éppen melyik tartomány milyen színű és milyen korlátozások vannak érvényben. A döntéseket a lazításra vagy a szigorításra az esetszámok alakulásához mérten hozzák, jelenleg azonban nem született politikai döntés az éttermek újranyitására. A vendéglátóhelyek egyébként eddig is nyitva lehettek ott, ahol a járvány számai alapján ez nem, vagy csak kevésbé volt kockázatos. De a számok ezt a legtöbb helyen nem tették lehetővé, kivéve néhány rövidebb időszakot, amikor az emberek szabályosan kirajzottak, elözönlötték a köztereket, éttermeket, aminek az lett a következménye, hogy rövid úton romlottak a számok és újra jött a teljes lezárás.



Most csupán annyi történt, hogy egyidejűleg esett ki minden tartomány a vörös zónából, sőt a narancsból is világos sárgába, így ezeken a helyeken automatikusan enyhültek a korlátozások, ennek következtében az este 6-os zárás feltétele mellett kinyithattak az éttermek, kávézók. Ez eddig is így lett volna, ha a megbetegedések számának alakulása lehetővé teszi. És most sem született külön olyan döntés, amely egy kockázatos helyen engedélyezi az újranyitást, csak mert már sokan nem bírják a korlátozásokat. A narancs színnel jelölt helyeken továbbra is zárva tartanak. Sőt, ha a következő héten, vagy hetekben bármelyik ellenőrzési pillanatban a fertőzöttségi adatok az engedélyezett határ fölé mennek, automatikusan újra életbe lépnek a szigorúbb szabályok. És akkor akár az is lehet, hogy minden bezár, hangsúlyozza a portál.

A jelenleg narancssárga (közepesen veszélyes) tartományok, ahol az emberek a saját településük határát sem léphetik át, és az éttermek, bárok a hét minden napján zárva tartanak.:

    Bolzano térsége,
    Umbria,
    Puglia,
    Szicília,
    Szardínia.

A teljes cikk megtalálható: ITT

Forrás: Spabook


Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 
Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör 

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását.
A miskolci étteremben lehúzták a rolót

A miskolci étteremben lehúzták a rolót 

A miskolci Grill Farm étterem, mint közölték, végleg bezárt.
Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár

Bezárta budapesti gyárát az ikonikus édességgyár 

A budapesti gyár több mint 150 évig működött.
Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete

Eladó a Káli-medence menő pékségének épülete 

A tavaly tavasszal bezárt Andriska Pékbisztró az egyik legnépszerűbb pékség volt a Balaton környékén. 
Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban

Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban 

Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én, a budapesti Hotel Intercontinentalban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.