Tiszta szerencse, hogy nem divat sózni az ételeket

Aggasztó folyamatok játszódnak le a leggyakrabban használt ételízesítőnk, a só piacán, ahol csaknem megduplázódtak az árak, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége, számol be az újabb gondról az index.hu hírportál.

Ukrajna legnagyobb sóbányájának leállása a magyarországi sóellátásra hatással van. A só ára valamikor az aranyéval vetekedhetett, sőt háborúk is dúltak érte – emiatt is nevezték fehér aranynak. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már nem csak kézzel bányásszák, ezért manapság szinte minden háztartásban megtalálható alapételízesítőnek számít.

 

Magyarországon jelenleg nem folyik sóbányászat, ezért kizárólag importból lehetséges a lakosság sóellátását biztosítani. Az idén májusban Ukrajna legnagyobb sóbányája leállította a termelést, amely fél Európára – köztük Magyarországra is – hatással van.

Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője nem tart attól, hogy tartós készlethiány alakulhat ki még annak ellenére sem, hogy az orosz–ukrán háború miatt az első számú importcsatorna megszűnt, mivel a parajdi bányából, illetve Lengyelországból és Ausztriából is érkezik só az országba. A lebombázott infrastruktúra és útvonalak miatt nem megoldható a kitermelt kősó elszállítása: amíg az ukrán kamionok az erdélyi (parajdi) sóbányákban álltak, addig a magyar boltok polcain megtalálható sók árai emelkedésnek indultak.

A teljes cikk ITT található.

 

Forrás: Index


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.