Több az étterem

Tavaly Magyarországon 2009-hez képest csaknem 2.000-rel nőtt az éttermi, rendezvényi étkeztetést, italszolgáltatást végző vállalkozások száma, és elérte a 23.417-et, emellett emelkedett a közüzemi étkezők és az ágazatban foglalkoztatottak száma is.

2010 végén 23.417 ilyen cég működött országszerte, míg 2009 decemberében csupán 21.548; igaz, a 2009-es 803-ról tavaly 1.024-re nőtt az e területen felszámolás alá vont vállalkozások száma.
    A Gazdaság.hu csütörtöki írása szerint a vendéglátásban foglalkoztatottak száma folyamatosan emelkedik: az ágazatban 2009 végén hivatalosan 66.400 főt foglalkoztattak, ez a szám 2010 végére 25 százalékkal, 83.000 ezer főre nőtt.
    Szatmáryné Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) turizmus-vendéglátás osztályának elnöke a Gazdaság.hu-nak úgy vélekedett: a létszámnövekedés mögött az élőmunka terheinek csökkentése áll, a cégek igyekeznek igénybe venni például a munkanélküliek foglalkoztatásával járó járulékkedvezményeket, és nagymértékben nőtt a részmunkaidős foglalkoztatás aránya is.
    Az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisára hivatkozva az írás kiemeli azt is, hogy 2007-hez képest tavaly csaknem megduplázódott a cégalapítások száma.
    Szatmáryné Jähl Angéla a Gazdaság.hu-nak elmondta: tapasztalataik szerint miközben a közüzemi étkeztetők száma emelkedik, a szabadpiaci vendéglátók helyzete nagyon nehéz. A közüzemi étkeztetők előre kiszámítható kereslettel tudnak kalkulálni, de az elmúlt időszakban megnövekedett energia- és alapanyagárak miatt a fogyasztók nehezen tolerálják az áremelést, így jellemzően a haszonkulcs csökkenésében csapódnak le a negatív folyamatok.
    A nem elég tőkeerős vagy stabil vendégkörrel nem rendelkező vállalkozások régiótól függetlenül könnyen tönkremennek.
    A szakember szerint rövid távon segítséget jelentenek a szakmának az országos és helyi rendezvények: a fesztiválok, a több napos programok, a gasztronómiai és kulturális események, így ezekből többre lenne szükség.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.