A visszaeső fogyasztás valamint a kedvezőtlen kormányzati válságkezelő döntések miatt éttermek és vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be idén - írja egy átfogó, az ágazatot érintő felmérésre hivatkozva a Világgazdaság.
A legnagyobb gondot a 25 százalékos áfakulcs jelenti - véli Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, mivel a beszerzések után visszaigényelhető összeg jóval alacsonyabb, mint amennyit a vendéglősöknek bevételeik után be kell fizetniük. Háber szerint a közeljövőben a vendéglátóegységek mintegy 18-20 százaléka zárhat be.
A problémát fokozza, hogy a válság és a kormány válságkezelő intézkedései - a melegétkezési utalványok és az üdülési csekk megadóztatása miatt - tovább csökkent a forgalom, a fogyasztók megtartásáért zajló verseny következtében pedig a megemelkedett különböző költségeiket (energiadíj, bérköltségek) nem tudták érvényesíteni az áraikban - elemzi a helyzetet Török Lajos, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) főiskolai docense.
A hazai vendéglátás számára a háztáji gazdaságokkal való szorosabb együttműködés jelenthet kitörési pontot, és a jövőben új vendéglátó-ágazati stratégia kidolgozása válhat lehetővé. (Világgazdaság/Turizmus Online)
Több ezer étterem húzza le a rolót
A vendéglátóegységek 18-20 százaléka mehet csődbe a közeljövőben.

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között
Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől
Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra
A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten
A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban
A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség
A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen
Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon
Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban
Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány
Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.