A visszaeső fogyasztás valamint a kedvezőtlen kormányzati válságkezelő döntések miatt éttermek és vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be idén - írja egy átfogó, az ágazatot érintő felmérésre hivatkozva a Világgazdaság.
A legnagyobb gondot a 25 százalékos áfakulcs jelenti - véli Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, mivel a beszerzések után visszaigényelhető összeg jóval alacsonyabb, mint amennyit a vendéglősöknek bevételeik után be kell fizetniük. Háber szerint a közeljövőben a vendéglátóegységek mintegy 18-20 százaléka zárhat be.
A problémát fokozza, hogy a válság és a kormány válságkezelő intézkedései - a melegétkezési utalványok és az üdülési csekk megadóztatása miatt - tovább csökkent a forgalom, a fogyasztók megtartásáért zajló verseny következtében pedig a megemelkedett különböző költségeiket (energiadíj, bérköltségek) nem tudták érvényesíteni az áraikban - elemzi a helyzetet Török Lajos, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGF KVIK) főiskolai docense.
A hazai vendéglátás számára a háztáji gazdaságokkal való szorosabb együttműködés jelenthet kitörési pontot, és a jövőben új vendéglátó-ágazati stratégia kidolgozása válhat lehetővé. (Világgazdaság/Turizmus Online)
Több ezer étterem húzza le a rolót
A vendéglátóegységek 18-20 százaléka mehet csődbe a közeljövőben.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.