Több uniós forrás jut a Balatonra

Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden.

Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója elmondta, a mostani fejlesztési ciklusban a források 70-80 százalékát ítélték már oda, április közepéig 292 milliárd forintot, 670 projekt van folyamatban. Az igazgató hangsúlyozta, a térségi stratégia kidolgozásában figyelembe kell venni, hogy a munkanélküliség helyett ma már a munkaerő-hiány okoz problémát. Figyelembe kell venni azt is, hogy a BFT által megrendelt KSH népesség-előrejelzési kutatás szerint a 271 ezer lakosú üdülő-régió lakossága 2062-re 180 ezerre csökken, és az országos átlagnál nagyobb mértékben fog öregedni a balatoni lakosság. Alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozás hatásaira is - tette hozzá.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2013 vége óta sokat fejlődött a horgászturizmus, azóta 50 százalékkal nőtt a horgászjegyek értékesítése. A horgászturizmus fő gátja, legégetőbb problémája a meglepően kevés parti horgászhely a 220 kilométeres partszakaszon - fogalmazott a vezérigazgató. Szerinte a csónakos horgászatot kell fejleszteni, amihez viszont csónakkikötőket kell építeni. A horgászok biztonsága érdekében legalább az év végéig kellene üzemeltetni a viharjelzést - tette hozzá. Szári Zsolt beszámolt arról is, hogy sikerrel járt a cég eredetvédelmi programja, a napokban sikerült elfogadtatni, hogy a "Balatoni hal" elnevezés országos földrajzi minősítéssé váljon, amelynek uniós elfogadtatását is kezdeményezték. A balatoni fogas mint hungarikum bejegyeztetése is folyamatban van - tette hozzá. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy az április közepétől május 27-ig tartó tavaszi Nyitott Balaton akcióban mintegy 250 vállalkozás 150 programja zajlik a régióban.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.