Több uniós forrás jut a Balatonra

Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden.

Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója elmondta, a mostani fejlesztési ciklusban a források 70-80 százalékát ítélték már oda, április közepéig 292 milliárd forintot, 670 projekt van folyamatban. Az igazgató hangsúlyozta, a térségi stratégia kidolgozásában figyelembe kell venni, hogy a munkanélküliség helyett ma már a munkaerő-hiány okoz problémát. Figyelembe kell venni azt is, hogy a BFT által megrendelt KSH népesség-előrejelzési kutatás szerint a 271 ezer lakosú üdülő-régió lakossága 2062-re 180 ezerre csökken, és az országos átlagnál nagyobb mértékben fog öregedni a balatoni lakosság. Alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozás hatásaira is - tette hozzá.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2013 vége óta sokat fejlődött a horgászturizmus, azóta 50 százalékkal nőtt a horgászjegyek értékesítése. A horgászturizmus fő gátja, legégetőbb problémája a meglepően kevés parti horgászhely a 220 kilométeres partszakaszon - fogalmazott a vezérigazgató. Szerinte a csónakos horgászatot kell fejleszteni, amihez viszont csónakkikötőket kell építeni. A horgászok biztonsága érdekében legalább az év végéig kellene üzemeltetni a viharjelzést - tette hozzá. Szári Zsolt beszámolt arról is, hogy sikerrel járt a cég eredetvédelmi programja, a napokban sikerült elfogadtatni, hogy a "Balatoni hal" elnevezés országos földrajzi minősítéssé váljon, amelynek uniós elfogadtatását is kezdeményezték. A balatoni fogas mint hungarikum bejegyeztetése is folyamatban van - tette hozzá. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy az április közepétől május 27-ig tartó tavaszi Nyitott Balaton akcióban mintegy 250 vállalkozás 150 programja zajlik a régióban.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.