Tokaji prémium borászatot vett a BDPST Group

Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group: megállapodást kötöttek a minőségi tokaji borairól és prémium borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról.

Mint ezzel kapcsolatos közleményükből megtudható, tőkebefektetőként már eddig is erős jelenléttel rendelkeztek a világörökségi védettséget élvező térségben, ugyanis a Tokaji borvidéken üzemeltetik az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spat és annak lokális és regionális ételekre specializálódott éttermét, a Bobajkát.

A Patricius Borház Zrt. megvásárlásával pedig a szálláshelyszolgáltatások és vendéglátás után immár a bortermelés területén is a meghatározó szereplők közé lépnek elő Magyarország legrégebbi és legismertebb borvidékén.

 

A vételről szóló megállapodást március 2-án írták alá, amelynek értelmében a holdingcég 100 százalékos tulajdonészt vásárol a Patricius Borház Zrt.-ben. A tranzakcióhoz kapcsolódik a Patricius Borházat körülvevő termőterületek megvétele is, ahol a jövőben folyik tovább a magas szakmai színvonalú szőlőtermelés.

A vidék egyik legjelentősebb borászata

A több mint 20 éve alapított bodrogkisfaludi székhelyű Patricius Borház az UNESCO Világörökségi Helyszínei között jegyzett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik meghatározó borászata. Így 2016-ban elnyerte az Év Pincészete díjat, tokaji borkülönlegességei pedig számos szakmai díjban részesültek az elmúlt években. A világ legnagyobb és egyik legrangosabb borversenyeként jegyzett londoni Decanter World Wine Awards 2021-es megmérettetésén a Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja platina érmes minősítést szerzett, kivívva a nemzetközi szakmai közönség elismerését.

„A Patricius több mint egy borászat, vagy egy márka, hiszen a borkészítésen túlmenően aktívan részt veszünk Magyarország első számú borvidéke kulturális életének szervezésében is. A szakmai és fogyasztói rendezvényeken a Tokaji borvidék kulturális és természeti értékeinek bemutatására is nagy hangsúlyt fektetünk, nagykövetként képviselve mindazt, amit a Tokaji márkanév jelent a minőségi borok kedvelőinek idehaza és külföldön. Ugyanakkor a továbblépéshez szükség van olyan tőkeerős befektetőkre, akik elkötelezettek a magyar minőségi borkészítés és a borturizmus fejlesztése iránt, emellett képesek a meglévő tradíciókra támaszkodva új lendületet adni a szakmai és üzleti építkezéshez”, mondta Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója.

Miért történt a portfólió bővítés?

A BDPST Group célja, hogy olyan akvizíciókat hajtson végre, amelyek eredményeként a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítménnyel legyen jelen mindazokban a szektorokban, amelyekbe befektet. Tokaj ehhez ideális helyszínt kínál, hiszen a 5300 hektár kiterjedésű borvidék Magyarország legismertebb borrégiója, amely – többek között - az egyedülállóan szigorúan szabályozott Tokaji Aszú készítéséről, másrészt száraz fehér borairól ismert. Ugyanakkor a régió mind a bortermelés, mind a borturizmus terén további jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik.

„Jól illeszkedik stratégiai elképzeléseinkbe a most aláírt megállapodás, hiszen a Tokaji a legismertebb magyar márkák egyike, ezáltal országimázsunk fontos része, egyúttal fontos, megóvandó világörökségi értékünk. A Patricius Borház megvétele része annak az építkezésnek, amelynek eredményeképpen a Tokaji borvidéken minden téren a meghatározó szereplők egyike lehetünk a minőségi szolgáltatások és termékék piacán. A közvetlen üzleti célokon túl pedig ahhoz is hozzá kívánunk járulni, hogy a Tokaji márka megerősítse helyét a minőségi borok piacán és a nemzetközi borturizmus térképén egyaránt”, tette hozzá Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

A BDPST Group jelenléte Tokajban

Első befektetését még 2019-ben hajtotta végre a Tokaji borvidéken a BDPST Group a ma Andrássy Kúria & Spa-ként ismert szálloda megvásárlásával. Az 53 szobás tarcali szálláshely a cégcsoport értékteremtő munkájának hála mára egy teljeskörűen korszerűsített ötcsillagos minősítésű szállodaként és rendezvényhelyszínként működik. Étterme, a Bobajka pedig a borrégió örökségének és különleges hangulatának átadásával, újragondolt regionális ételekkel várja vendégeit. A vendéglátóhely munkájának szakmai elismerését jelzi, hogy 2022-ben a Klasszis TopDesign versenyén „az év étterme - zárt vendégtér kategóriában” győzedelmeskedett.

A helyi termelőkkel és borászatokkal való együttműködés mindig is fontos volt az Andrássy Kúria & Spa tulajdonosa számára, a Patricius Borház megvásárlása pedig további szinergiákat teremt mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

A legkíméletesebb gravitációs szőlőfeldolgozási technológiát alkalmazó, 3 szintes borászati feldolgozó üzemet működtető Patricius Borház szakmai stábjának tudása és piaci elismertsége pedig optimális feltételeket kínál a további termék és szolgálatásfejlesztések megvalósításához.

Forrás: gwc.hu


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.