Toszkána a firenzei reptér tetején terjeszkedik

Nemrégi mutatták be a firenzei Amerigo Vespucci repülőtér új nemzetközi termináljának látványterveit. Különlegessége, hogy a tervezők a toszkán borkészítés hagyományaira utalva egy 19 hektáros szőlőültetvényt álmodtak az építmény enyhén lejtős tetejére.

Nemrégi mutatták be a firenzei Amerigo Vespucci repülőtér új nemzetközi termináljának látványterveit. Az épület várhatóan 5,9 millió utast fogad majd évente és a toszkán régió legnagyobb repterévé válik majd a komplexum. A projekt két szakaszból áll, az első 2026-ban, a második pedig 2035-ben fejeződik be – közölte az Archdaily nyomán a 24.hu.

Látványterv / Fotó: RAFAEL VIÑOLY ARCHITECTS
Látványterv / Fotó: RAFAEL VIÑOLY ARCHITECTS

Különlegessége, hogy a tervezők a toszkán borkészítés hagyományaira utalva egy 19 hektáros szőlőültetvényt álmodtak az építmény enyhén lejtős tetejére. A 38 sor szőlő művelésére egy a régióból származó borászt hívnak majd, az így kapott bort a tető alatti, erre a célra kialakított pincékben készítik el és érlelik. Az ilyen típusú zöldtető lehetősége is hozzájárul a tervezők által megkívánt LEED Platinum fenntarthatósági minősítéshez.

Rafael Viñoly tervező az egyik legismertebb építész, tavaly hunyt el, leginkább merész, sokféle léptéket és funkciót lefedő terveiről ismert.


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.