Túlszámlázás vagy emberrablás?

(MTI) - Tagadta bűnösségét a Fővárosi Törvényszéken kedden megkezdődött büntetőperben az a két vendéglátós, akit az ügyészség azzal vádol, hogy egy éjszakai bárban emberrablást követett el a számlájukat sokalló holland turisták sérelmére.

A vád szerint a két sértett fél óra és fejenként egy pohár Martini után több mint félmillió forintos számlát kapott a belvárosi szórakozóhelyen, és nem távozhatott, amíg nem fizetett.
2009 őszén a hajnali órákban tértek be a turisták az éjszakai bárba, és rendeltek maguknak egy italt, mire táncoslányok csatlakoztak hozzájuk, "privát táncot" adtak elő, amelyért a vendégek nyomban fizettek. Majd fél óra alatt a hölgyek a "ház ajándékaként" tequilát itattak a vendégekkel, és több üveg bort, illetve egy-egy pohár konyakot is kikértek. Amikor a turisták a számla felől érdeklődtek, kiderült, hogy azon 568 ezer forint áll. Ezt sokallták a vendégek két pohár Martiniért, és összeszólalkoztak a szórakozóhely ügyvezetőjével, illetve egyik felszolgálójával - írja az MTI.
Az ügyvezető a vád szerint arcul ütötte az egyik hollandot, majd a felszolgálóval együtt fenyegették őket, és csak akkor engedték el, mikor az egyik vendég kártyájáról felvett 150 ezer forintot megkapták. A vita hevében a felszolgáló azzal fenyegette az egyik turistát, hogy eltöri a lábát, az ügyvezető pedig többek között azzal ösztökélte fizetésre a vendéget, hogy ellenkező esetben "agyonveri".
A keddi tárgyaláson a két vádlott nem kívánt vallomást tenni, de felolvasott korábbi nyomozati vallomásukban tagadták a terhükre rótt cselekményt, álláspontjuk szerint a hollandok akartak fizetés nélkül távozni azzal, hogy most nincs náluk elég pénz, de majd valamikor visszajönnek.
Az ügyvezető szerint legfeljebb az lehetett a bűnük, hogy túl magas árakkal dolgoztak, ám vádlott-társa korábban a hatóságoknak elmondta: a szórakozóhely több pontján idegen nyelvű táblák figyelmeztették a vendégeket, hogy mindent ki kell fizetni, amit rendeltek, az árak osztályon felüliek, és bankkártyát nem fogadnak el.
A vádlottak tagadták, hogy bárkit bántalmaztak volna, egyikük szerint az utóbbi időben egyes külföldi internetes fórumokon már úgy reklámozzák Magyarországot, hogy itt úgysem kell fizetni a szórakozóhelyeken, ha pedig vitás helyzet alakul ki, elég, ha a külföldi turista hívja a rendőrséget, az úgyis neki fog igazat adni.
Az ügyvezető korábban kétszer is volt büntetve, egyszer csalás miatt 11 hónap letöltendő, egyszer pedig önbíráskodás miatt 11 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre. A vádlottak keddi meghallgatásán kiderült, hogy jelenleg Ausztriában szezonális jellegű vendéglátó-ipari munkát végeznek havi 800 euróért.
A vádban szereplő emberrablásért a törvény szerint nyolc év is kiszabható; a két férfi korábban, a nyomozás során hónapokat töltött előzetes letartóztatásban.
Az emberrablással vádolt vendéglátósok büntetőpere májusban tanúk, köztük a holland turisták és a táncoslányok meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.