Csernyák László, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a pálinkaházat egy megvásárolt régi, 1862-ben épült, a beregi térségre egykor jellemző, fennmaradt tornácos parasztház átalakításával hozzák létre. A társaság a költségeket pályázati támogatásból fedezi, 15 millió forintnyi európai uniós forrást nyertek a megvalósításhoz.
A tornácos ház valamikori konyharészében rendezik be a pálinka- és lekvárfőzés falusi műhelyét, míg a tisztaszobában lesz a múzeum, ahol minden, a hagyományos évezredes receptek szerint gyümölcsből készített terméket bemutatnak. Az úgynevezett hátsó szobában lesz a kóstoló rész, amelyhez búbos kemence épül, hogy megsüthessék a ma már kuriózumnak számító, dagasztott házi kenyeret, valamint húsételeket a vendégeknek.
A pálinkaház kertjében "gyümölcsmúzeum" is lesz. A penyigei kékszilva - amelyet "nem tudom szilva" elnevezéssel illetnek a környék falvaiban - 17 fajtájának fája lesz látható, és az őszi éréskor meg is lehet majd kóstolni a semmihez sem hasonlíthatóan zamatos gyümölcsöt.
A turisztikai attrakcióként épülő pálinkaházat, amely a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központjaként is szolgál majd, április végén avatják fel, de március közepétől-végétől már látogatható lesz a Tarpai Manufaktúra Kft. üzemével együtt, ahonnan négy kontinensre exportálják a gyümölcsből készített lekvárokat, párlatokat.
Csernyák László tájékoztatása szerint az idén pályáznak az uniós Leader fejlesztési programra, és annak támogatásával kenus, illetve kerékpáros túrákat kívánnak szervezni a környéken. Mintegy 3 millió forintért vásárolnának kenukat és bicikliket, hogy a szatmár-beregi térségbe érkező turisták túrázhassanak a vadregényes Tiszán, Szamoson és Túron, illetve a folyók gátjain épült kerékpárutakon felkereshessék a nevezetességeket és a kirándulóhelyeket. Így például a vásárosnaményi gyógyfürdőt vagy a Tisza-parti strandot, de a folyó mentén híres még a jándi és a tivadari strand is. A vendégek ellátogathatnak majd a tákosi és csarodai műemléktemplomba, a védett Nyíres-és Báb-tóhoz, a tarpai ipari műemlék szárazmalomhoz, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőbe, ahol Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének síremléke áll, a turistvándi működő vízimalomhoz, a tiszakóródi "vízeséshez", a bukógáthoz, valamint Tiszacsécsére Móricz Zsigmond író emlékházához is. (MTI)
Turisztikai attrakcióként pálinkázhatunk
(MTI) - Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.