Csernyák László, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a pálinkaházat egy megvásárolt régi, 1862-ben épült, a beregi térségre egykor jellemző, fennmaradt tornácos parasztház átalakításával hozzák létre. A társaság a költségeket pályázati támogatásból fedezi, 15 millió forintnyi európai uniós forrást nyertek a megvalósításhoz.
A tornácos ház valamikori konyharészében rendezik be a pálinka- és lekvárfőzés falusi műhelyét, míg a tisztaszobában lesz a múzeum, ahol minden, a hagyományos évezredes receptek szerint gyümölcsből készített terméket bemutatnak. Az úgynevezett hátsó szobában lesz a kóstoló rész, amelyhez búbos kemence épül, hogy megsüthessék a ma már kuriózumnak számító, dagasztott házi kenyeret, valamint húsételeket a vendégeknek.
A pálinkaház kertjében "gyümölcsmúzeum" is lesz. A penyigei kékszilva - amelyet "nem tudom szilva" elnevezéssel illetnek a környék falvaiban - 17 fajtájának fája lesz látható, és az őszi éréskor meg is lehet majd kóstolni a semmihez sem hasonlíthatóan zamatos gyümölcsöt.
A turisztikai attrakcióként épülő pálinkaházat, amely a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központjaként is szolgál majd, április végén avatják fel, de március közepétől-végétől már látogatható lesz a Tarpai Manufaktúra Kft. üzemével együtt, ahonnan négy kontinensre exportálják a gyümölcsből készített lekvárokat, párlatokat.
Csernyák László tájékoztatása szerint az idén pályáznak az uniós Leader fejlesztési programra, és annak támogatásával kenus, illetve kerékpáros túrákat kívánnak szervezni a környéken. Mintegy 3 millió forintért vásárolnának kenukat és bicikliket, hogy a szatmár-beregi térségbe érkező turisták túrázhassanak a vadregényes Tiszán, Szamoson és Túron, illetve a folyók gátjain épült kerékpárutakon felkereshessék a nevezetességeket és a kirándulóhelyeket. Így például a vásárosnaményi gyógyfürdőt vagy a Tisza-parti strandot, de a folyó mentén híres még a jándi és a tivadari strand is. A vendégek ellátogathatnak majd a tákosi és csarodai műemléktemplomba, a védett Nyíres-és Báb-tóhoz, a tarpai ipari műemlék szárazmalomhoz, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőbe, ahol Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének síremléke áll, a turistvándi működő vízimalomhoz, a tiszakóródi "vízeséshez", a bukógáthoz, valamint Tiszacsécsére Móricz Zsigmond író emlékházához is. (MTI)
Turisztikai attrakcióként pálinkázhatunk
(MTI) - Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.