Turisztikai attrakcióként pálinkázhatunk

(MTI) - Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.

Csernyák László, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a pálinkaházat egy megvásárolt régi, 1862-ben épült, a beregi térségre egykor jellemző, fennmaradt tornácos parasztház átalakításával hozzák létre. A társaság a költségeket pályázati támogatásból fedezi, 15 millió forintnyi európai uniós forrást nyertek a megvalósításhoz.
A tornácos ház valamikori konyharészében rendezik be a pálinka- és lekvárfőzés falusi műhelyét, míg a tisztaszobában lesz a múzeum, ahol minden, a hagyományos évezredes receptek szerint gyümölcsből készített terméket bemutatnak. Az úgynevezett hátsó szobában lesz a kóstoló rész, amelyhez búbos kemence épül, hogy megsüthessék a ma már kuriózumnak számító, dagasztott házi kenyeret, valamint húsételeket a vendégeknek.
A pálinkaház kertjében "gyümölcsmúzeum" is lesz. A penyigei kékszilva - amelyet "nem tudom szilva" elnevezéssel illetnek a környék falvaiban - 17 fajtájának fája lesz látható, és az őszi éréskor meg is lehet majd kóstolni a semmihez sem hasonlíthatóan zamatos gyümölcsöt.
A turisztikai attrakcióként épülő pálinkaházat, amely a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központjaként is szolgál majd, április végén avatják fel, de március közepétől-végétől már látogatható lesz a Tarpai Manufaktúra Kft. üzemével együtt, ahonnan négy kontinensre exportálják a gyümölcsből készített lekvárokat, párlatokat.
Csernyák László tájékoztatása szerint az idén pályáznak az uniós Leader fejlesztési programra, és annak támogatásával kenus, illetve kerékpáros túrákat kívánnak szervezni a környéken. Mintegy 3 millió forintért vásárolnának kenukat és bicikliket, hogy a szatmár-beregi térségbe érkező turisták túrázhassanak a vadregényes Tiszán, Szamoson és Túron, illetve a folyók gátjain épült kerékpárutakon felkereshessék a nevezetességeket és a kirándulóhelyeket. Így például a vásárosnaményi gyógyfürdőt vagy a Tisza-parti strandot, de a folyó mentén híres még a jándi és a tivadari strand is. A vendégek ellátogathatnak majd a tákosi és csarodai műemléktemplomba, a védett Nyíres-és Báb-tóhoz, a tarpai ipari műemlék szárazmalomhoz, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőbe, ahol Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének síremléke áll, a turistvándi működő vízimalomhoz, a tiszakóródi "vízeséshez", a bukógáthoz, valamint Tiszacsécsére Móricz Zsigmond író emlékházához is. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.