Turisztikai attrakcióként pálinkázhatunk

(MTI) - Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.

Csernyák László, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a pálinkaházat egy megvásárolt régi, 1862-ben épült, a beregi térségre egykor jellemző, fennmaradt tornácos parasztház átalakításával hozzák létre. A társaság a költségeket pályázati támogatásból fedezi, 15 millió forintnyi európai uniós forrást nyertek a megvalósításhoz.
A tornácos ház valamikori konyharészében rendezik be a pálinka- és lekvárfőzés falusi műhelyét, míg a tisztaszobában lesz a múzeum, ahol minden, a hagyományos évezredes receptek szerint gyümölcsből készített terméket bemutatnak. Az úgynevezett hátsó szobában lesz a kóstoló rész, amelyhez búbos kemence épül, hogy megsüthessék a ma már kuriózumnak számító, dagasztott házi kenyeret, valamint húsételeket a vendégeknek.
A pálinkaház kertjében "gyümölcsmúzeum" is lesz. A penyigei kékszilva - amelyet "nem tudom szilva" elnevezéssel illetnek a környék falvaiban - 17 fajtájának fája lesz látható, és az őszi éréskor meg is lehet majd kóstolni a semmihez sem hasonlíthatóan zamatos gyümölcsöt.
A turisztikai attrakcióként épülő pálinkaházat, amely a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központjaként is szolgál majd, április végén avatják fel, de március közepétől-végétől már látogatható lesz a Tarpai Manufaktúra Kft. üzemével együtt, ahonnan négy kontinensre exportálják a gyümölcsből készített lekvárokat, párlatokat.
Csernyák László tájékoztatása szerint az idén pályáznak az uniós Leader fejlesztési programra, és annak támogatásával kenus, illetve kerékpáros túrákat kívánnak szervezni a környéken. Mintegy 3 millió forintért vásárolnának kenukat és bicikliket, hogy a szatmár-beregi térségbe érkező turisták túrázhassanak a vadregényes Tiszán, Szamoson és Túron, illetve a folyók gátjain épült kerékpárutakon felkereshessék a nevezetességeket és a kirándulóhelyeket. Így például a vásárosnaményi gyógyfürdőt vagy a Tisza-parti strandot, de a folyó mentén híres még a jándi és a tivadari strand is. A vendégek ellátogathatnak majd a tákosi és csarodai műemléktemplomba, a védett Nyíres-és Báb-tóhoz, a tarpai ipari műemlék szárazmalomhoz, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőbe, ahol Kölcsey Ferencnek, a Himnusz költőjének síremléke áll, a turistvándi működő vízimalomhoz, a tiszakóródi "vízeséshez", a bukógáthoz, valamint Tiszacsécsére Móricz Zsigmond író emlékházához is. (MTI)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.