Új helyszínen nyitott a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál

Idén a megújult piactéren nyitották meg a 27. Budafoki Pezsgő és Borfesztivált.

Megnyitották szombaton a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke köszöntő beszédében azt mondta, bő negyed évszázad alatt a magyar borok a világ legjobb éttermeibe is bekerültek.

A kétnapos fesztivál a hazai borlovagrendek felvonulásával és szőlőáldással kezdődött. Karsay Ferenc polgármester bemutatta a nagyközönségnek a kerület kenyerét, amelyet sváb recept szerint, budafoki élesztő felhasználásával sütött meg egy kerületi pék.

Gulyás Gergely, a rendezvény védnöke megnyitó beszédében azt mondta, ha a rendszerváltás után minden ágazat olyan ütemben fejlődött volna, mint a borkészítés és az igényes borfogyasztás, akkor Magyarország lenne a leggazdagabb és legboldogabb ország Európában. Hozzátette: bő negyed évszázad alatt a magyar borok olyan rangot vívtak ki maguknak, amelynek köszönhetően a világ legjobb éttermeiben és borkóstolóin is találkozni velük, és hasonló hírnév vár több magyar készítésű pezsgőre is.

A fesztiválon budafoki székhelyű, országos és nemzetközi hírű, rangos díjakkal büszkélkedő borászok és pezsgőkészítők vesznek részt, de helyet kaptak a kerület képző- és iparművészei is. A látogatókat koncertekkel is szórakoztatják. A pezsgő- és borfesztiválon tavaly mintegy 55 ezren vettek részt.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.