Új pince és bortároló Szekszárdon

Átadták kedden a szekszárdi Takler Pincészet új pincéjét és bortárolóját, amelyet közel háromszázmillió forintos beruházással, fele részben európai uniós támogatással valósított meg a Takler Pince Kft - adta hírül az MTI.

Az új létesítményeket a kft. Decs-szőlőhegyi pincéjében Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dél-dunántúli regionális vezetője, Horváth István, Szekszárd polgármestere és Takler Ferenc, a pincészet alapítója avatta fel ünnepélyesen.
Kardeván Endre hangoztatta: a 288 millió forintos beruházással elkészült új pinceszakasz, palackos bortároló és a technológiai fejlesztések új lehetőségeket nyitnak meg a pincészet előtt, amely 2004 és 2011 között közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre saját, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból.
"A vidéket csak úgy tudjuk talpra állítani, ha támogatjuk az egyéni és családi vállalkozásokat, hogy magas hozzáadott értékű terméket állítsanak elő, amit jó áron tudnak értékesíteni" - mondta az államtitkár. A Takler Pince a bizonyíték arra, hogy ez az út járható, a kft. egyik legjelentősebb külföldi piaca az USA - tette hozzá.
Kardeván Endre megjegyezte: a szekszárdi és villányi borvidék az egész ország számára példa; mint mondta, más magyar történelmi borvidéken csak külföldi, spanyol, francia, osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdaságok erősödtek meg, addig a dél-dunántúli borvidékeken kifejezetten a magyar pincék váltak sikeressé.
Az államtitkár kifejtette: a vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítson a gazdáknak, erősítve versenyképességüket. Az ennek érdekében hozott intézkedések között említette a szőlőültetvények szerkezetátalakításának, a borászati technológiai fejlesztéseknek a támogatását és a borászatok adminisztrációs terheinek csökkentését.
Takler Ferenc az MTI-nek elmondta: 30 százalék hitel és 20 százalék saját erő felhasználásával, két és fél év alatt építették fel a 600 ezer palackos tárolót, valamint az 1400 hektoliter bor fahordós érlelését lehetővé tevő, 500 négyzetméteres új pinceszakaszt, és további 500 négyzetméternyi régi pincét újítottak fel.
A 61 hektáron elsősorban kékfrankost, merlot-t, cabernet-t, kadarkát termelő Takler Pince Kft. évi 5000-6000 hektoliter bort állít elő nettó 450 millió forintos árbevételt elérve. A bor 85 százalékát hazai piacon, 15 százalékát külföldön értékesítik, az export a kínai piacoknak köszönhetően nő; a hazai eladások 25 százaléka helyi értékesítés - mondta a 2005-ben az év borászának választott Takler Ferenc. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.