Új pince és bortároló Szekszárdon

Átadták kedden a szekszárdi Takler Pincészet új pincéjét és bortárolóját, amelyet közel háromszázmillió forintos beruházással, fele részben európai uniós támogatással valósított meg a Takler Pince Kft - adta hírül az MTI.

Az új létesítményeket a kft. Decs-szőlőhegyi pincéjében Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dél-dunántúli regionális vezetője, Horváth István, Szekszárd polgármestere és Takler Ferenc, a pincészet alapítója avatta fel ünnepélyesen.
Kardeván Endre hangoztatta: a 288 millió forintos beruházással elkészült új pinceszakasz, palackos bortároló és a technológiai fejlesztések új lehetőségeket nyitnak meg a pincészet előtt, amely 2004 és 2011 között közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre saját, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból.
"A vidéket csak úgy tudjuk talpra állítani, ha támogatjuk az egyéni és családi vállalkozásokat, hogy magas hozzáadott értékű terméket állítsanak elő, amit jó áron tudnak értékesíteni" - mondta az államtitkár. A Takler Pince a bizonyíték arra, hogy ez az út járható, a kft. egyik legjelentősebb külföldi piaca az USA - tette hozzá.
Kardeván Endre megjegyezte: a szekszárdi és villányi borvidék az egész ország számára példa; mint mondta, más magyar történelmi borvidéken csak külföldi, spanyol, francia, osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdaságok erősödtek meg, addig a dél-dunántúli borvidékeken kifejezetten a magyar pincék váltak sikeressé.
Az államtitkár kifejtette: a vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítson a gazdáknak, erősítve versenyképességüket. Az ennek érdekében hozott intézkedések között említette a szőlőültetvények szerkezetátalakításának, a borászati technológiai fejlesztéseknek a támogatását és a borászatok adminisztrációs terheinek csökkentését.
Takler Ferenc az MTI-nek elmondta: 30 százalék hitel és 20 százalék saját erő felhasználásával, két és fél év alatt építették fel a 600 ezer palackos tárolót, valamint az 1400 hektoliter bor fahordós érlelését lehetővé tevő, 500 négyzetméteres új pinceszakaszt, és további 500 négyzetméternyi régi pincét újítottak fel.
A 61 hektáron elsősorban kékfrankost, merlot-t, cabernet-t, kadarkát termelő Takler Pince Kft. évi 5000-6000 hektoliter bort állít elő nettó 450 millió forintos árbevételt elérve. A bor 85 százalékát hazai piacon, 15 százalékát külföldön értékesítik, az export a kínai piacoknak köszönhetően nő; a hazai eladások 25 százaléka helyi értékesítés - mondta a 2005-ben az év borászának választott Takler Ferenc. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.