Új támogatás a vendéglátásra termelő borászok számára

2020. augusztus 10-24. között nyújthatják be igényüket átmeneti támogatásra a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők a 38/2020. (VII.30.) AM rendelet és a 83/2020 (VIII.3.) Kincstári közlemény alapján.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 38/2020. (VII.30.) AM rendelet alapján egyszeri, vissza nem térítendő, átmeneti támogatást igényelhet a bortermelést végző vállalkozás a rendelkezésre álló támogatási keret összegéig, vagyis 1,8 milliárd forintig.

A támogatás jogosultja

Támogatási kérelmet az a bortermelő vállalkozás nyújthat be, amely az átmeneti támogatások általános feltételein túl:
- vállalja, hogy a bortermelő tevékenységét legalább 2020. december 31-éig fenntartja,
- kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével rendelkezik az üzemeltetési hely tekintetében adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel;
- nyilatkozik arról, hogy:

  • a támogatási kérelemben megjelölt nagyságú (hektár) árutermő szőlőültetvény területen (vagyis a támogatható területen) a szőlőtermelő legfeljebb 90 mázsa/hektár hozammal szüretel szőlőt, és abból a kérelmező a 2020/2021. borpiaci évben bort állít elő,
  • az átmeneti támogatási igény benyújtásának éve (2020), valamint a támogatási kérelem benyújtását megelőző három év (2017-2019) tekintetében folyamatosan rendelkezik borászati üzemengedéllyel,
  • a 2018/2019. borpiaci évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesített borászati termékek mennyiségéről és a 2018/2019. borpiaci évben értékesített teljes borászati termék mennyiségéről (hektoliterben kifejezve két tizedesjegy pontossággal a matematikai kerekítés szabályait alkalmazva).

-     a 2017/2018-2019/2020 borpiaci évek átlagában a bor előállításához felhasznált szőlő mennyiségének több, mint 50%-át a szőlőtermelő termelte meg, és
-    a 2018/2019 borpiaci évben az általa előállított termék legalább 20%-át HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére értékesítette.


A támogatás alapja és mértéke

A támogatás alapja: a támogatható terület nagysága:
- amelyre valamennyi szőlőtermelő beleegyező nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy az a támogatás alapjául szolgálhat.
- amelynek terméséről a szőlőtermelő a 2019/2020 borpiaci évben szüreti jelentést nyújtott be, és
- amelynek teljes terméséből a kérelmező a 2019/2020. borpiaci évben bort állított elő.

A támogatható terület nagyságára vonatkozó igazolást (négy tizedes pontossággal) a gazdasági aktát vezető hegybíró a kérelmező 2020. augusztus 3-a és 10-e között benyújtott kérelmére 2020. augusztus 3-a és 14-e között állítja ki.

A maximálisan támogatható terület nagysága: egy kérelmező legfeljebb 30 hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet.

Támogatás mértéke: Az egy hektár területre jutó támogatás összege a kérelmező által a 2018/2019. borpiaci évben HORECA szervezet részére, légi személyszállítást végző személy részére, nemzetközi repülőtér területén működő kiskereskedelmi egység részére, valamint a Magyarország területén kiszerelt, külpiaci HORECA szervezet részére, illetve közvetlenül a fogyasztó részére értékesített borászati termékek mennyiségének és a 2018/2019. borpiaci évben értékesített teljes borászati termék mennyiségének hányadosa 600 000 forinttal szorozva.

A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelmet csak elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2020. augusztus 10. 00:00:00 és 2020. augusztus 24. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés→Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások→Válságkezelő Program -HORECA borturizmus átmeneti támogatás menüponton keresztültölthető ki és nyújtható be.

A támogatási kérelembenyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papíralapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikus úton benyújtott dokumentumot a döntés meghozatalánál nem veszik figyelembe. Egy kérelmező kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be. A támogatási kérelemhez csatolni kell a támogatható terület hektárban négy tizedesjegy pontossággal kifejezett nagyságára vonatkozó hegybírói igazolás másolatát.

Az átmeneti támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatban részletes információk a 83/2020 (VIII. 3.) számú Kincstár közleményben olvasható.

Forrás: Store insider


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.