Újabb védjegy a magyar termékekre

A hazai foglalkoztatás növelése a Válassz magyart mozgalom célja, ez pedig elérhető azzal is, ha minél több magyar ember választ magyar terméket – mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Kecskeméti Attila, a tizenhárom cég által létrehozott Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság egy tanúsító védjegyet is bevezet, amelyik nem csak a származást, hanem a minőséget is igazolja.

Konkrét törvényi szabályozás még nincs arra vonatkozóan, hogy mi számít magyar terméknek, ezért többféle megközelítés létezik – mondta az ügyvezető igazgató. Az egyik közülük, hogy az adott gyártó magyar tulajdonban legyen, Magyarországon működjön és csak magyar alapanyagból dolgozzon. Kecskeméti Attila szerint ugyanakkor „a megoldás középen lehet”, mert ha mindezt szigorúan vesszük az, akkor csak kevés cég felelne meg az elvárásoknak. A Magyar Termék Nonprofit Kft. ezért az 51 százalékos magyar hozzáadott értékkel rendelkező terméket is magyarnak tekinti.

Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: tanúsító védjegyet alkalmaznak, amely nemcsak a származást mutatja, hanem minőségi vizsgálatot is feltételez, a védjegyhasználókkal pedig éves szerződéseket kötnek. Kecskeméti Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termékek megjelölése mellett elemi fontosságú az oktatás szerepe, hiszen a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért a plakátok mellett oktatási anyagot is készítenek.

Az igazgató megjegyezte: felmérések szerint hat évvel ezelőtt a fogyasztók alig törődtek azzal, hogy magyar terméket válasszanak, az utóbbi években azonban – az ár mellett – egyre inkább szemponttá válik, honnan származik az adott élelmiszer. (Agromonitor)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.