Újra betiltanák a vodka árusítását Oroszországban

Az orosz lapok pénteken részletesen beszámoltak a tervezetről. Egybehangzóan megállapították, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az ország számára katasztrofális következményekkel jár, de az éjszakai árusítás betiltása egyáltalán nem célszerű - adta hírül a kronika.ro.

Az alkoholfogyasztásban Oroszország világelső, pszichiáterek szerint egy felnőttre évi 14,5 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiség jut, az alkoholizmus az első a halálokok között, ha figyelembe veszik a túlzott alkoholizálás okozta megbetegedéseket is, és évente mintegy 700 ember halálát okozza közvetlenül az alkoholmérgezés vagy kotyvasztott italok fogyasztása, s az alkoholfogyasztás hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak. A szakértők szerint emellett az éjszakai ivászatok jelentősen növelik az öngyilkosságok, emberölések, szívinfarktusok és autóbalesetek számát.

A Vedomosztyi című tekintélyes üzleti lap kommentárjában megállapította: egy ilyen tilalom senkit nem tart vissza, aki inni akar, ez egyértelmű mindenki számára, aki tudja, hol él, Oroszországban ugyanis kivétel nélkül minden tilalmat megkerülnek. A lap emlékeztetett rá, hogy a korábbi hasonló korlátozások nem vezettek semmire, s hogy a nehezebben megkerülhető megoldások - mint a jegyrendszer bevezetése - csak a feketepiac felvirágzását hozták.

A Komszomolszkaja Pravda című újság kommentárjában szintén felidézte, hogy amikor a hetvenes években bevezették "a farkas óráját" - így nevezték, mert 11-kor, amikor elkezdték árulni a vodkát, a híres Obrazcov bábszínház óráján a farkas bújt elő - senki nem maradt józan éjszakára, aki inni akart. Csak éppen a legális bolti eladás helyét átvették a taxisok, meg az ügyeskedő öregasszonyok, felvirágzott a fekete szeszfőzés, és megnőtt a mérgezések száma."Ha a melós tudja, hogy este 21 óra után már nem kap italt, megveszi ebédidőben, és rögtön meg is issza. És aki vendégségbe megy, az majd kicsit többet vesz, nehogy valahogy ne legyen elég, és persze a társaság megissza a tartalékot is" - írta a lap. Úgy vélte, a tilalomnak legfeljebb annyi hatása lesz, hogy sokan lusták lesznek éjszaka a vodka keresésére indulni.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.