Újraértelmezett ünnepváró gasztronómia – a város felett

Újragondolt ízvilág és a téli hónapok alatt legalább egyszer elérhető, modern luxus. Ez várja a vendéget a város legmagasabb pontján lévő VIRTU Restaurant-ban, ahol Lendvai Levente séf és csapata olyan téli menüt álmodott meg és valósít meg nap mint nap, amely a magyar gasztronómiai hagyományokat idézi, miközben modern luxussal és újragondolt ízvilággal ötvözi azokat.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy részletesebben bemutatnánk, mit is rejt a VIRTU téli étlapja, előtte fogadjuk meg a séf ajánlatát:

Besétálsz a liftbe. Megnyomod a 28. emeletet gombját és nagy sebességgel elindulsz felfelé. Mintha egy másik világba reülénél fel. Kilépsz, megállsz. Körülnézel. Leülsz. Megpihensz. Magadba szívod az illatokat és elengeded azokat a gondolatokat, amelyek eddig bántottak. A felhők felett vagy, vagy épp közvetlenül bennük lebegsz. Lassítasz. Így indul minden napunk a VIRTU Restaurant-ban. 

Hazai termelőkbe vetett bizalom és pazarlásmentes konyha

Találkozásunkkor elmondja azt is, az alapanyagok jelentős része hazai termelőktől kerül a konyhájukra. Komoly szakmai és baráti kapcsolatot alakítottak ki a Sonkamester, a Breier, a Farm 2 Fork, vagy éppen a Pipacs pékség csapatával.

A nyitás óta dolgozunk együtt a Pipacs pékséggel, négymagos kovászos kenyérük csodálatosan passzol a 2 éven keresztül borospincében, sótéglák közt érlelt sonkához és a 6 hónapon át érlelődő pomázi tanyasajthoz

- mondja Levente.

A pazarlásmentesség jegyében számos izgalmas megoldással rukkolnak elő a konyhában nap, mint nap. A kakas taréja például konfitálva kerül a paprikás csirke szószába, a süllő csontjaiból készült halkocsonyát felkockázva tálalják a ceviche mellé, míg a kacsáról leeső darabok tepertőként extra ropogós textúrát adnak a burgonyagombócnak.

Egyrészről homár, kaviár, Wagyu és szarvasgomba másrészt a megkérdőjelezhetetlen halászlé, sütőtökkrémleves, nudli, derelye és somlói

Kaviár
Kaviár
Fotó: Virtu Restaurant

Olyan étlapot szerettünk volna alkotni, ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A comfort food-ra vágyók tudnak akár egy sütőtökkrémlevest választani, a luxusfogásokat kedvelők pedig rendelhetnek akár egy Toriyama Wagyu steak-et, szarvasgombás burgonyapürével

– mondja a téli étlap alapkoncepciójáról Lendvai Levente.

 Tengeri süllő citrusos vajmártással  és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Tengeri süllő citrusos vajmártással és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Fotó: Virtu Restaurant

Az izgalmasabb párosítások kedvelőinek bátran ajánlják a „VIRTU exkluzív párosítások” elnevezésű összeállítást az étlapon, ahol a köretek is nagy hangsúlyt kapnak és szabadon társíthatók bármely ajánlott főfogáshoz. Itt akár kék kagylós rizs választható pisztrángikrával, vagy a már említett szarvasgombás burgonyapürével.

A vasárnapi, otthoni terülj-terülj asztalkám érzését szerettem volna itt visszahozni, megadni a szabad választás lehetőségét. Mint odahaza, családi ebédek alkalmával, amikor rengeteg minden készül és abból mindenki azt szed és olyan kombinációban, ahogy a legjobban szereti

folytatja a séf téli összeállításaik magyarázatát.

Somlói - a javából
Somlói - a javából
Fotó: Virtu Restaurant

Az extra fogások mellett természetesen megmaradtak a mára már ikonikusnak számító tételek is: ilyen

a halászlé, palócgulyás, a séf nagymamájától származó galuskás húsleves és a marhatatár is ott szerepel az étlapon, akárcsak Ilonka néni kalácsa, amely új helyet kapotta városban csak kevés helyen kapható sült kacsamáj mellett, amit karamellizált körtével tálalnak és a mellé kerülő mártásban a májból kisült zsírokat barnacukorral és tokaji aszúval főzik össze.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.