Újraértelmezett ünnepváró gasztronómia – a város felett

Újragondolt ízvilág és a téli hónapok alatt legalább egyszer elérhető, modern luxus. Ez várja a vendéget a város legmagasabb pontján lévő VIRTU Restaurant-ban, ahol Lendvai Levente séf és csapata olyan téli menüt álmodott meg és valósít meg nap mint nap, amely a magyar gasztronómiai hagyományokat idézi, miközben modern luxussal és újragondolt ízvilággal ötvözi azokat.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy részletesebben bemutatnánk, mit is rejt a VIRTU téli étlapja, előtte fogadjuk meg a séf ajánlatát:

Besétálsz a liftbe. Megnyomod a 28. emeletet gombját és nagy sebességgel elindulsz felfelé. Mintha egy másik világba reülénél fel. Kilépsz, megállsz. Körülnézel. Leülsz. Megpihensz. Magadba szívod az illatokat és elengeded azokat a gondolatokat, amelyek eddig bántottak. A felhők felett vagy, vagy épp közvetlenül bennük lebegsz. Lassítasz. Így indul minden napunk a VIRTU Restaurant-ban. 

Hazai termelőkbe vetett bizalom és pazarlásmentes konyha

Találkozásunkkor elmondja azt is, az alapanyagok jelentős része hazai termelőktől kerül a konyhájukra. Komoly szakmai és baráti kapcsolatot alakítottak ki a Sonkamester, a Breier, a Farm 2 Fork, vagy éppen a Pipacs pékség csapatával.

A nyitás óta dolgozunk együtt a Pipacs pékséggel, négymagos kovászos kenyérük csodálatosan passzol a 2 éven keresztül borospincében, sótéglák közt érlelt sonkához és a 6 hónapon át érlelődő pomázi tanyasajthoz

- mondja Levente.

A pazarlásmentesség jegyében számos izgalmas megoldással rukkolnak elő a konyhában nap, mint nap. A kakas taréja például konfitálva kerül a paprikás csirke szószába, a süllő csontjaiból készült halkocsonyát felkockázva tálalják a ceviche mellé, míg a kacsáról leeső darabok tepertőként extra ropogós textúrát adnak a burgonyagombócnak.

Egyrészről homár, kaviár, Wagyu és szarvasgomba másrészt a megkérdőjelezhetetlen halászlé, sütőtökkrémleves, nudli, derelye és somlói

Kaviár
Kaviár
Fotó: Virtu Restaurant

Olyan étlapot szerettünk volna alkotni, ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A comfort food-ra vágyók tudnak akár egy sütőtökkrémlevest választani, a luxusfogásokat kedvelők pedig rendelhetnek akár egy Toriyama Wagyu steak-et, szarvasgombás burgonyapürével

– mondja a téli étlap alapkoncepciójáról Lendvai Levente.

 Tengeri süllő citrusos vajmártással  és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Tengeri süllő citrusos vajmártással és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Fotó: Virtu Restaurant

Az izgalmasabb párosítások kedvelőinek bátran ajánlják a „VIRTU exkluzív párosítások” elnevezésű összeállítást az étlapon, ahol a köretek is nagy hangsúlyt kapnak és szabadon társíthatók bármely ajánlott főfogáshoz. Itt akár kék kagylós rizs választható pisztrángikrával, vagy a már említett szarvasgombás burgonyapürével.

A vasárnapi, otthoni terülj-terülj asztalkám érzését szerettem volna itt visszahozni, megadni a szabad választás lehetőségét. Mint odahaza, családi ebédek alkalmával, amikor rengeteg minden készül és abból mindenki azt szed és olyan kombinációban, ahogy a legjobban szereti

folytatja a séf téli összeállításaik magyarázatát.

Somlói - a javából
Somlói - a javából
Fotó: Virtu Restaurant

Az extra fogások mellett természetesen megmaradtak a mára már ikonikusnak számító tételek is: ilyen

a halászlé, palócgulyás, a séf nagymamájától származó galuskás húsleves és a marhatatár is ott szerepel az étlapon, akárcsak Ilonka néni kalácsa, amely új helyet kapotta városban csak kevés helyen kapható sült kacsamáj mellett, amit karamellizált körtével tálalnak és a mellé kerülő mártásban a májból kisült zsírokat barnacukorral és tokaji aszúval főzik össze.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.