Újraértelmezett ünnepváró gasztronómia – a város felett

Újragondolt ízvilág és a téli hónapok alatt legalább egyszer elérhető, modern luxus. Ez várja a vendéget a város legmagasabb pontján lévő VIRTU Restaurant-ban, ahol Lendvai Levente séf és csapata olyan téli menüt álmodott meg és valósít meg nap mint nap, amely a magyar gasztronómiai hagyományokat idézi, miközben modern luxussal és újragondolt ízvilággal ötvözi azokat.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy részletesebben bemutatnánk, mit is rejt a VIRTU téli étlapja, előtte fogadjuk meg a séf ajánlatát:

Besétálsz a liftbe. Megnyomod a 28. emeletet gombját és nagy sebességgel elindulsz felfelé. Mintha egy másik világba reülénél fel. Kilépsz, megállsz. Körülnézel. Leülsz. Megpihensz. Magadba szívod az illatokat és elengeded azokat a gondolatokat, amelyek eddig bántottak. A felhők felett vagy, vagy épp közvetlenül bennük lebegsz. Lassítasz. Így indul minden napunk a VIRTU Restaurant-ban. 

Hazai termelőkbe vetett bizalom és pazarlásmentes konyha

Találkozásunkkor elmondja azt is, az alapanyagok jelentős része hazai termelőktől kerül a konyhájukra. Komoly szakmai és baráti kapcsolatot alakítottak ki a Sonkamester, a Breier, a Farm 2 Fork, vagy éppen a Pipacs pékség csapatával.

A nyitás óta dolgozunk együtt a Pipacs pékséggel, négymagos kovászos kenyérük csodálatosan passzol a 2 éven keresztül borospincében, sótéglák közt érlelt sonkához és a 6 hónapon át érlelődő pomázi tanyasajthoz

- mondja Levente.

A pazarlásmentesség jegyében számos izgalmas megoldással rukkolnak elő a konyhában nap, mint nap. A kakas taréja például konfitálva kerül a paprikás csirke szószába, a süllő csontjaiból készült halkocsonyát felkockázva tálalják a ceviche mellé, míg a kacsáról leeső darabok tepertőként extra ropogós textúrát adnak a burgonyagombócnak.

Egyrészről homár, kaviár, Wagyu és szarvasgomba másrészt a megkérdőjelezhetetlen halászlé, sütőtökkrémleves, nudli, derelye és somlói

Kaviár
Kaviár
Fotó: Virtu Restaurant

Olyan étlapot szerettünk volna alkotni, ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A comfort food-ra vágyók tudnak akár egy sütőtökkrémlevest választani, a luxusfogásokat kedvelők pedig rendelhetnek akár egy Toriyama Wagyu steak-et, szarvasgombás burgonyapürével

– mondja a téli étlap alapkoncepciójáról Lendvai Levente.

 Tengeri süllő citrusos vajmártással  és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Tengeri süllő citrusos vajmártással és kék kagylós rizs pisztrángikrával
Fotó: Virtu Restaurant

Az izgalmasabb párosítások kedvelőinek bátran ajánlják a „VIRTU exkluzív párosítások” elnevezésű összeállítást az étlapon, ahol a köretek is nagy hangsúlyt kapnak és szabadon társíthatók bármely ajánlott főfogáshoz. Itt akár kék kagylós rizs választható pisztrángikrával, vagy a már említett szarvasgombás burgonyapürével.

A vasárnapi, otthoni terülj-terülj asztalkám érzését szerettem volna itt visszahozni, megadni a szabad választás lehetőségét. Mint odahaza, családi ebédek alkalmával, amikor rengeteg minden készül és abból mindenki azt szed és olyan kombinációban, ahogy a legjobban szereti

folytatja a séf téli összeállításaik magyarázatát.

Somlói - a javából
Somlói - a javából
Fotó: Virtu Restaurant

Az extra fogások mellett természetesen megmaradtak a mára már ikonikusnak számító tételek is: ilyen

a halászlé, palócgulyás, a séf nagymamájától származó galuskás húsleves és a marhatatár is ott szerepel az étlapon, akárcsak Ilonka néni kalácsa, amely új helyet kapotta városban csak kevés helyen kapható sült kacsamáj mellett, amit karamellizált körtével tálalnak és a mellé kerülő mártásban a májból kisült zsírokat barnacukorral és tokaji aszúval főzik össze.


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.