Újranyitott a legendás Elysée a Parlament mellett

Falánk politikusok fantázianévre keresztelt különleges ebéddel várta az újranyitott Elysée Bistro & Kávéház a sajtó vendégeit. Az Elysée az egykori híres kávéház 21. századi új köntösbe ültetett utóda gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, pazar reggeli kínálattal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal. A séf, Fekete Tibor az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született fogásokat tálalja a Parlament szomszédságában megtalálható étteremben. Olykor olyanokat is, melyek egy-egy politikus kedvenc ételei. A gulyásleves például egykori miniszterelnökünk, Andrássy Gyula gróf szeretett fogása volt. Ahogy Fekete Tibor készíti, máris ikonikussá vált, és biztos, hogy folyamatosan az étlapon marad.

A Falánk politikusok névre keresztelt ebéden kínált fogások érdekessége, hogy kifejezetten az alkalomra dedikált kreációk, az előételtől a desszertig. Az ételsor Fekete Tibor egyedi víziója a híres reformkori politikusaink elhíresült kedvenceiről. Tradicionális magyar ételeket gondolt újra a séf, melyek az Elysée filozófiája mentén kerültek asztalra. Kossuth Lajos egyik kedvence, a citromos kolbász pácolt mustármaggal megbolondított grillezett zöldségkörettel érkezett, a Ferenc József után szabadon komponált bécsi szelet pedig ezúttal potato airbag körettel és pankómorzsával készült. Széchenyi kedvence, a pozsonyi rostélyos karfiolpürével, viola burgonyával és capri jus-vel érkezett, Deák Ferenc kedvenc piskótája pedig kávé mousse formájában tért vissza 2015-ben az Elysée asztalaira.

Az Elysée séfje, Fekete Tibor, fiatal kora ellenére komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az elmúlt 10 évben olyan neves éttermekben dolgozott a konyhán, mint a Jardinette, a Bábel, a Baldaszti’s kitchen, a Baldaszti’s Grand, és a La Perle Noir. Az Elysée előtti állomása pedig a Tanti étterem volt, ahol séfhelyettesként erősítette a csapatot. Ez idő alatt a Tantit Michelin csillaggal díjazták. A főzés egyben a szenvedélye is, a folyamatos fejlődés elsődleges számára. Erőssége, hogy kreatívan és kompromisszumok nélkül ötvözi a modern technikákat a tradicionális konyha elemeivel.

„Felelősség egy ilyen helyen éttermet nyitni” – meséli a nyitás kapcsán szándékaikat Gonda Péter tévéproducer, az Elysée tulajdonosa. „Az Elysée Bisztró büszke utóda szeretne lenni a Kossuth tér egykori legendás kávéházának. A MÁK-bérházat 1928-ban adtak át, a Gönczi fivérek 1931-ben alapították itt az Elyséet, szeretnénk az ő hagyományaikat folytatni. A gasztronómia újdonságaira nyitottan, a híres magyar kulinária és a franciás bisztrókonyha jellegzetességeit elegyítjük és az ínyencek találkozóhelyévé válunk. Vendégeinket a békebeli kávéházak és a modern bisztrók elemeit ötvöző barátságos, otthonos környezetben várjuk. Lehet jönni hozzánk, akár csak egy reggeli kávéra, vagy egy délutáni sütis uzsonnázásra is. Nem titkolt szándékunk pedig továbbá az sem, hogy közösségi térként is funkcionálunk, és időről időre az ország legnevesebb zenészeit hívjuk meg magunkhoz játszani, akik egy komoly vacsorával összekötött zenés estén lépnek fel nálunk. Decemberben például Tóth Vera érkezik hozzánk."

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be. Ezek a történetek az étteremben megtalálható alátétekre kerültek. Ezekről tudható például az is, hogy az Elyséet egykoron a vendéglőscsaládba született Gönczi-fiúk nyitották. István, János és László évekig tanultak és dolgoztak külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben, az olasz, valamint a francia Riviérán. Első saját kávéházuk 1924-ben a Duna-parti korzón lévő Mignon kávéház lett. Felosztották maguk között a munkát: az egyik pincérként, a másik kávéfőzőként, a harmadik pedig mosogatóként dolgozott, azonban nem kaptak italmérési engedélyt, így a fellendülőben lévő üzletet eladták, és pincérként folytatták a munkát. Pár év múlva végül ők lettek az alapítói a Kossuth Lajos tér első két kávéházának: a Monicónak és az Élysée-nek. Akit érdekel még, hogyan eshet meg az Budapesten a harmincas években, hogy a boldogan uzsonnázó vendégek jelenlétében árverezik el egy kávézó teljes bútorzatát, hogy a Gönczi testvérek egyik tagja miért kísérelt meg kétszer is a Dunába ugrani, hogyan lesz a bárkávéházból bridzskávéház, hogy aztán a szocializmus útja a Szófia étterembe vezesse az Elyséet, látogasson el az étterembe! 

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.